Колеги имам два въпроса:
1) Чувал съм, че когато се извади пресен мед е хубаво известно време да се остави отворен за да "узрее" и след това да се пълни в буркани и затваря платно. Онзи ден извадих малко мед от кошерите, но имаше пити, които не бяха изцяло запечатени с восък (някои пити бяха на 2/3 запечатани и 1/3 с пресен незапечатен мед), но и тях центруфугирах. Някой ще може ли да ми обясни дали получения мед трябва да оставям определено време отворен за доузряване и ако трябва колко продължителен период от време.
2) Втория ми въпрос е свързан с медената вода, която се получава след измиването на съдовете, центрофугата и восъка. Аз процедирах по следния начин: Всички съдове и центруфугата, които ползвах и по които беше останал мед внимателно един по един оплакнах с вода (от единия съд медената вода прехвърлям в следващия); восъка с мед, койно събрах сложих за няколко часа в тенджера със студена вода за да се разтвори меда, след което отделих восъка и го претопих, а медената вода добавих към медената водата от съдовете; водата, която остана след претопяването на восъка (кафява на цвят) също добавих към медената вода от съдовете. След като пробвах на вкус и установих, че медената вода е достатъчно сладка я сипах в хранилките на два кошера (хранилките ми побират по 3 л.) - един силен с 5 корпуса и 1 по-слаб с 3 корпуса. Аз имам общо 5 кошера, но реших да не слагам на всички по около 800 мл., а сложих по равно около 2 л. на силен и слаб кошер. Въпросът ми е правилно ли съм постъпил.
УЗРЯВАНЕ НА ПРЕСЕН МЕД
Re: УЗРЯВАНЕ НА ПРЕСЕН МЕД
Когато вадих рапицовия мед,мама ме посъветва да оставя меда в тенекиите леко отворен,за да се доизпари водата,и въздушните мехурчета,които се образуват от центрофугирането,да се отделят.Мисля ,че е права.
Другият съвет от нея,беше,че щом нямам друг магазин,който да поставя за мед,щом питите са запечатани 2/3 да вадя.Не се е провалял до сега меда от предишните години.Добре е обаче да има друг магазин,защото тази година е медоносна,и имам проблеми,в смисъл ,че ако имам още изградени и готови магазини,не се чака меда да узрее в питите на само един магазин.
За съдовете-Обикновенно оставям центрофугата и всички съдове пчеличките да си ги "оближат".Но когато пашата е намаляла,това може да предизвика склонност към кражби.Добре е съдовете да са на достатъчно далеко от пчелина,по моя собственна преценка.Но там влизат и оси и мравки. Май, най- добре е да се мие.Обикновенно след последното за годината центрофугиране мия.
С капачетата постъпвам по следния начин-изсипвам ги върху едно голямо сито-например от мрежа за прозорци,да се доизцедят върху съд/един леген/този мед е чист,ядем си го.Самият восък разстилам след това, върху тавичка натънко за обиране от пчелите. Но го поставям така,че до него да нямат досег мравките най-вече,че се настървят /да не нападнат кошерите/,и всеки ден го сменям.Правила съм и това-медената водичка съм давала в хранилките.Мисля ,че не е лошо,стига да е достатъчно чиста.А какво количество да сложа определя атмосферното време.Ако е топло,разреден с вода,меда вкисва много бързо.Затова,това го правя при хладно време,с малки количества.
От капачетата с мед оставям в един буркан,за "дъвка на внучето"
Другият съвет от нея,беше,че щом нямам друг магазин,който да поставя за мед,щом питите са запечатани 2/3 да вадя.Не се е провалял до сега меда от предишните години.Добре е обаче да има друг магазин,защото тази година е медоносна,и имам проблеми,в смисъл ,че ако имам още изградени и готови магазини,не се чака меда да узрее в питите на само един магазин.
За съдовете-Обикновенно оставям центрофугата и всички съдове пчеличките да си ги "оближат".Но когато пашата е намаляла,това може да предизвика склонност към кражби.Добре е съдовете да са на достатъчно далеко от пчелина,по моя собственна преценка.Но там влизат и оси и мравки. Май, най- добре е да се мие.Обикновенно след последното за годината центрофугиране мия.
С капачетата постъпвам по следния начин-изсипвам ги върху едно голямо сито-например от мрежа за прозорци,да се доизцедят върху съд/един леген/този мед е чист,ядем си го.Самият восък разстилам след това, върху тавичка натънко за обиране от пчелите. Но го поставям така,че до него да нямат досег мравките най-вече,че се настървят /да не нападнат кошерите/,и всеки ден го сменям.Правила съм и това-медената водичка съм давала в хранилките.Мисля ,че не е лошо,стига да е достатъчно чиста.А какво количество да сложа определя атмосферното време.Ако е топло,разреден с вода,меда вкисва много бързо.Затова,това го правя при хладно време,с малки количества.
От капачетата с мед оставям в един буркан,за "дъвка на внучето"
Re: УЗРЯВАНЕ НА ПРЕСЕН МЕД
Центрофугата се мие преди употреба и то само преди парвото ваденене за годината.След тва няма смисал а може и да раждяса.
Re: УЗРЯВАНЕ НА ПРЕСЕН МЕД
Първо завъртам питите неразпечатани и вадя и отделям незрелия мед. След това разпечатвам и вадя останалия мед. Неузрелия мед консумирам приоритетно.
-
- Мнения: 216
- Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 10:37 am
Re: УЗРЯВАНЕ НА ПРЕСЕН МЕД
Когато са два магазина на един кошер ДБ след като извъртя горния магазин къде да го сложа след това, пак ли от горе или от долу?
Re: УЗРЯВАНЕ НА ПРЕСЕН МЕД
Колега. Като се извърти медът от горния магазин, то той след това се поставя отдолу.