На фона на засилващия се интерес към екологично чистия мед едва 30% от бранша в България се занимават с биологично пчеларство.
Екомедът, който се предлага сравнително отскоро у нас, е хит на пазара за пчелни продукти. Това стана ясно на пресконференция по повод предстоящия VI софийски фестивал на меда, пише в. "Монитор".
Цената на биологичния продукт е двойно по-висока от тази на традиционния мед. Въпреки това, биологичният мед се изкупува бързо и търсенето надвишава предлагането. Килограм от продукта се продава за 20 лв., в различни разфасовки (по 660 г, 330 г) и с осъвременени, оригинални етикети.
Специалисти съветват при закупуването на пчелен мед потребителите да обръщат особено внимание на етикета. На него задължително трябва да има БГ номер на сертифицираща фирма, която контролира продукта, както и нейното наименование. Прекалено ниската цена на меда пък е сигнал за съмнителното му качество.
В последните години стойността на меда се е повишила на фона на всеобщото увеличение на цените на различните потребителски стоки. Преди две години 1 кг мед от типа "букет" се е продавал на 5 лв. В момента той може да се закупи за 6-8 лв. Монофлорният мед, който е от кориандър, магарешки бодил, липа, акация, лавандула, струва около 9 лв. килограма. До 10 лв. върви мановият мед.
Цените засега остават стабилни, но се предвижда плавно повишаване, съобщиха членовете на Софийската организация на пчеларите. Многократно по-скъп обаче е традиционният мед в другите европейски държави. Там той върви по 20 евро килограма.
В България медът е най-евтиният хранителен продукт в момента, считат запознати. Освен това, той е и полезен, тъй като се усвоява от организма на 100%. За да се почувства положителният ефект от пчелния продукт, обаче, трябва да се консумира от 50 до 100 грама на ден. Той не представлява лекарство, а хранителна добавка, поясниха пчеларите.
В западните европейски държави добивът на мед е значително по-висок, отколкото в страната ни, информираха производителите. Неблагоприятна за пчеларството е била 2007 г. През 2008 г. състоянието се е подобрило и затова се очаква настоящата година да бъде върхова и да се добият нужните количества мед.
Пролетният фестивал на меда ще се проведе в София от 13 до 18 април. Участие ще вземат 25 производители на пчелни продукти от добруджанския, тракийския край и др. Потребителите ще имат възможност да закупят медове от цялата гама - от акация, лавандула и много други.
Мед с етикет "еко"
-
- Мнения: 54
- Регистриран на: Сря Яну 28, 2009 3:06 pm
- Местоположение: гр.Средец обл.Бургас
- Обратна връзка:
Re: Мед с етикет "еко"
Moже ли някой да ми каже каква е разликата между обикновеният мед и еко-медът освен в етикета и цената? Или както те прекарат!
-
- Мнения: 54
- Регистриран на: Сря Яну 28, 2009 3:06 pm
- Местоположение: гр.Средец обл.Бургас
- Обратна връзка:
Re: Мед с етикет "еко"
Ами за мен няма разлика в медът .Всичко е въпрос на реклама.
Re: Мед с етикет "еко"
За пръв път чувам за "биологично сертифициран пчелин".
Бихте ли ми казали как се прави тази регистрация?
Или всичко е реклама, а меда си го правят от изосуит и захърен сироп.
Бихте ли ми казали как се прави тази регистрация?
Или всичко е реклама, а меда си го правят от изосуит и захърен сироп.
Re: Мед с етикет "еко"
За да се практикува биологично производство, трябва да се изпълнят условията по няколко нормативни документа и да бъдат сертифицирани от акредитирана за целта фирма. Всъщност не знам дали сертификацията е задължителна по закон, но със сигурност клиентите ти ще поискат доказателство (сертификат).
Нормативни документи, регламентиращи биологичното производство в България:
* РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 834/2007 НА СЪВЕТА от 28 юни 2007 година относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 2092/91
* ЗАКОН за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, обн., ДВ, бр. 96 от 28.11.2006 г.
* НАРЕДБА № 22 от 4.07.2001 г. за биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и неговото означаване върху тях, изм., ДВ, бр.13 от 10.02.2006 г.
* НАРЕДБА № 35 от 30.08.2001 г. за биологичното производство на животни, животински продукти и храни от животински произход и неговото означаване върху тях, изм., ДВ, бр.13 от 10.02.2006 г.
Много е вероятно да се изисква и спазването на добрите пчеларски практики, които май са доста пресилени. Спомням си че имаше дискусии за тях във форума по едно време
Нормативни документи, регламентиращи биологичното производство в България:
* РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 834/2007 НА СЪВЕТА от 28 юни 2007 година относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 2092/91
* ЗАКОН за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, обн., ДВ, бр. 96 от 28.11.2006 г.
* НАРЕДБА № 22 от 4.07.2001 г. за биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и неговото означаване върху тях, изм., ДВ, бр.13 от 10.02.2006 г.
* НАРЕДБА № 35 от 30.08.2001 г. за биологичното производство на животни, животински продукти и храни от животински произход и неговото означаване върху тях, изм., ДВ, бр.13 от 10.02.2006 г.
Много е вероятно да се изисква и спазването на добрите пчеларски практики, които май са доста пресилени. Спомням си че имаше дискусии за тях във форума по едно време