Въпрос за качество на меда

Information, articles and everything for bee honey.
Публикувай отговор
Nic
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Окт 15, 2008 8:27 pm
Местоположение: Ямбол

Въпрос за качество на меда

Мнение от Nic »

Имали разлика в качеството на меда добит в магазин на Дадан-Блатов кошер, в който не е отглеждано пило в сравнение с този добит в Лангстрот-рутов кошер, тъй като в него във всички пити се е отглеждано пило. В Лангстрот-рутовия кошер по питите е можело да се разнася препаратите с които е третирано семейството, а в дадановия кошер това не можело да стане. И в тоя ред на мисли се твърди, че в дадан-блатовия кошер се добива мед с по-голямо качество. Това са приказки, които съм чувал. Знам, че тук има доста компетентни хора по въпросите на пчеларството, моля да ми дадете отговори на тези въпроси.Въпросите са продиктувани от дилемата, пред която съм поставен в момента, а именно да избера какви кошери да си закупя дали да са Дадан-Блат или Лангстрот-Рут. Благодаря Ви!
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Re: Въпрос за качество на меда

Мнение от toko652003 »

А когато ти се наложи да вадиш мед от плодника на ДБ?
Това което си чул е до известна степен вярно , но има някои подробности.

Как ще се е отглеждало във всички пити пило???

п.п. уменията и знанията на пчеларя са важни сетне е системата.
toko6520035927(Skype)
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: Въпрос за качество на меда

Мнение от valyo »

Може и с многокорпусна технология + магазини да вадиш мед само от питикъдето не е гледано пило. Yuri от този форум (не е вече тук) правеше така.
jorors
Мнения: 12
Регистриран на: Нед Май 17, 2009 10:50 pm

Re: Въпрос за качество на меда

Мнение от jorors »

Nic написа:Имали разлика в качеството на меда добит в магазин на Дадан-Блатов кошер, в който не е отглеждано пило в сравнение с този добит в Лангстрот-рутов кошер, тъй като в него във всички пити се е отглеждано пило. В Лангстрот-рутовия кошер по питите е можело да се разнася препаратите с които е третирано семейството, а в дадановия кошер това не можело да стане. И в тоя ред на мисли се твърди, че в дадан-блатовия кошер се добива мед с по-голямо качество. Това са приказки, които съм чувал. Знам, че тук има доста компетентни хора по въпросите на пчеларството, моля да ми дадете отговори на тези въпроси.Въпросите са продиктувани от дилемата, пред която съм поставен в момента, а именно да избера какви кошери да си закупя дали да са Дадан-Блат или Лангстрот-Рут. Благодаря Ви!
Аз лично мисля че и в магазините на Дадан-Блатов ите понякога майките снасят и се отглежда 1-2 поколения пило, така че не би трябвало да има разлика в качеството на меда!Така че ако искаш да вадиш мед само от пити в които не се е люпило пило - Ханеманова решетка
колменеро

Re: Въпрос за качество на меда

Мнение от колменеро »

Явно само jorors е чувал за Ханеманова решетка. Има и още нещо, което се нарича Дълбока пита, ама карай. ДБ е "най-добрия" кошер.
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: Въпрос за качество на меда

Мнение от Scutellator »

Остатъци от препаратите за третиране няма само в отпечатките и далаците от светъл восък и то само при положение че е спазен карантинния срок. Питите в които е отглеждано пило не се различават съществено от тези в магазина на ДБ по отношение на химичните остатъци. Остатъци има дори в НОВОИЗГРАДЕНИТЕ ПИТИ (освен ако не са използвани основи или тези, които са използвани не съдържат остатъци, т.е. биологични основи, каквито в Бг не се правят)

Твърдението че от ДБ пити излиза по-хубав мед отколкото на Лр има толкова тъпи аргументи, колкото е и твърдението че пити от които веднъж вече е ваден мед, не трябва да бъдат използвани повторно, защото може да влошат качеството на новия мед.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
светльо
Мнения: 387
Регистриран на: Съб Мар 26, 2011 9:13 pm

Re: Въпрос за качество на меда

Мнение от светльо »

:lol: бях чувал всякакви поводи и предимства,за да се избере една система пред друга,ма това ма приби със камък хаххахахахаххахаха що за критерии и дилема е това.

п.п.хората такива грандомани и величия сме станали,че вече ще изкараме мед по-качествен от на пчелите :wink:
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
Публикувай отговор

Обратно към “Мед / Honey”