Разтапяне на захаросал мед с микровълни

Information, articles and everything for bee honey.
honeyed
Мнения: 124
Регистриран на: Чет Окт 30, 2008 11:08 pm
Местоположение: Бургас

Re: Разтапяне на захаросал мед с микровълни

Мнение от honeyed »

Hristo Kasabov написа:До honeyed - как си го извършил , аз мислех , че е неизбежно , защото при МВ се разтопяват всички кристали ( зародиши на бъдещата кристализация ). Може би го втечняваш не напълно. Впрочем по-добре е на водна баня разбира се .
До преди няколко години,и аз втечнявах на водна баня,но напоследък ползвам микровълновата фурна.Най вече аз домашна употреба и то по един буркан.Начина е следния:поставям ключа за мощност м/у знака за размразяване и 300w(печката е SAMSUNG не знам за др. марки какви са обозначенията за мощност),и вкл.на 5-6 минути.Остамам го 10-15мин.и отново вкл.за5-6мин.след което го разбърквам,понеже меда се втечнява отгоре и покраи стените на буркана.Процедурата се повтаря няколко пъти,паузите се правят за да не се загрее прекалено много разтопеният вече мед.Затова е необходимо и да се разбърква на няколко пъти.Целта е да не се пегрее меда,тогава може и да не се захароса дълго време.
Ако се налага да разтапям повече буркани,го правя в обикновенна фурна (с вентилатор).Нареждам бурканите,поставям терморегулатора на едно деление преди 50гр.(тарирал съм го с термометър във фурната,подържа 40-45гр.)вкл.вентилатора и така цяла нощ,ако е необходимо и повече време.Опитал съм много начини но тези за сега са най удачни за мен.
Hristo Kasabov
Мнения: 85
Регистриран на: Чет Мар 04, 2010 11:44 am

Re: Разтапяне на захаросал мед с микровълни

Мнение от Hristo Kasabov »

Съгласен съм абсолютно - аз го топих без прекъсване и разбъркване доста време и вероятно се е загрял повече , въпреки , че беше между размразяване и мин. В готварска печка не съм се сетил - факт.
Публикувай отговор

Обратно към “Мед / Honey”