Неоникотиноиди

Тук предупреждавайте за пръскане с пестициди и хербициди
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

В името на пчелите ЕС гласува забрана за пестициди на открито

Европейският съюз забрани употребата на най-широко използваните инсектициди в света, съобщават световните агенции. Ограничението важи за всички полета на открито в страните членки. Причината за тази сериозна рестрикция е голямата опасност, която представляват тези химикали за пчелите.
Забраната на неоникотиноидите, одобрена от държавите членки в петък, се очаква да влезе в сила до края на тази година (2018).
Това означава, че те ще могат да бъдат използвани само в затворени оранжерии.

Пълна забрана на използване под открито небе се налага за три субстанции
– имидаклоприд (разработен от "Байер кропсайънс"),
- клотианидин (разработен от "Такеда кемикал индъстрис" и
- "Байер кропсайънс") и тиаметоксам на "Синджента".

Пчелите и другите насекоми са жизненоважни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват три четвърти от всички култури. Намаляването на броя им през последните години се обясняваше отчасти с масираната употреба на пестициди. През 2013 г. ЕС забрани използването на неоникотиноиди за цъфтящи култури, които привличат пчели, например за маслодайна рапица, царевица, жито, ечемик, овес. Сега обаче се въвежда почти пълна забрана.
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

„Колапсът на пчелните семейства“, може да е причинен от ново поколение Невротоксични пестициди.

Пчелите имат основна роля в опрашването на растенията и спадът на популацията им представлява сериозна заплаха за земеделието. Както медоносните, така и дивите пчели са засегнати от въздействието и на неоникотиноидите (имидаклоприд, клотианидин и фипронил), които в малки дози, дори да не ги убият, могат да доведат до загуба на ориентация и намаляване устойчивостта на пчелите към паразити и гъбични патогени.
Две проучвания потвърждават опасностите от невротоксични пестициди.

Една трета от британските обработваеми площи (приблизително 1,3 млн хектара) са третирани с тези химикали през 2010 г, в САЩ площите са още по-големи. Химическите съединения, които атакуват централната нервна система на насекомите имат сериозна заслуга за бързата загуба на възрастни пчели от пчелната колония и „Синдром на празния кошер” явление, при което цялата популация на кошера изчезва. Много пчелари са убедени, че новите пестициди са причина за спада. Във Франция, Италия и други страни, те са били забранени. Във Великобритания и САЩ обаче тяхната употреба продължава.

При опитите, проведени от проф. Дейвид Гаулсън, ръководител на екипа в Стърлингския Университет, пчелите са изложени на “реалистични и полеви” нива имидаклоприд. Резултатът е, че растежът на колонията се забавя, отглеждането на пчели-майки (царици), намалява с 85% в сравнение с колонии, неизложени на пестициди.

Френското изследване, ръководено от Микаел Анри от Националния институт за агроизследвания INRA в Авиньон, проучва друг неоникотиноид: тиаметоксам. Под негово въздействие способноститие за навигация и насочване на пчелите са сериозно засегнати, до степен, че вероятността пчелата да загине докато е извън кошера се увеличава до два-три пъти.

Професор Дейвид Гаулсън заключава, че е “налице спешна необходимост от разработване на алтернативи на широкоизползваните неоникотиноидини пестициди за цъфтящите култури”.

“Silence of the Bees” – “Мълчанието на пчелите” – (2007)
https://blog.bio.bg
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

НА ВНИМАНИЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ВЪВ ВРЪЗКА С ВЛЕЗЛИ В СИЛА ДВА НОВИ РЕГЛАМЕНТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Във връзка с идентифициран висок риск за пчелите от прилагането на продукти за растителна защита, съдържащи активните вещества клотианидин, тиаметоксам, имидаклоприд и фипронил при определени култури, който не може да бъде изключен, освен чрез налагане на допълнителни ограничения при прилагането на продукти за растителна защита, съдържащи тези активни вещества, Европейската комисия прие:

 Регламент за изпълнение (ЕС) № 485/2013 на Комисията от 24 май 2013 година за изменение на Регламент за изпълнение (ЕС) № 540/2011 по отношение на условията за одобрение на активните вещества клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд и за забрана на употребата и продажбата на семена, третирани с продукти за растителна защита, съдържащи посочените активни вещества и

 Регламент за изпълнение (ЕС) № 781/2013 на Комисията от 14 август 2013 година за изменение на Регламент за изпълнение (ЕС) № 540/2011 по отношение на условията за одобрение на активното вещество фипронил и за забрана на употребата и продажбата на семена, третирани с продукти за растителна защита, съдържащи посоченото активно вещество.

По-специално употребата на продукти за растителна защита, съдържащи неоникотиноидите клотианидин, тиаметоксам или имидаклоприд за третиране на семена и на почвата се забранява за култури, които привличат пчелите и за зърнени култури, с изключение на употребата в оранжерии и за зимни зърнени култури.
В тази връзка, пускането на пазара и употребата на семена третирани с продукти за растителна защита, съдържащи клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд се забранява за семена от култури, които привличат пчелите и за семена от зърнени култури, с изключение на зимните зърнени култури и на семената, използвани в парници, считано от 1 декември 2013 г.

Листното третиране с продукти за растителна защита, съдържащи клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд се забранява за култури, които привличат пчелите и за зърнени култури с изключение на употребата в парници и употребата след цъфтежа.
Култури, при които реколтата се прибира преди цъфтежа, не се смятат за привлекателни за пчелите.

Употребата на продукти за растителна защита, съдържащи фипронил, се ограничава до третиране на семена, предназначени за засаждане в оранжерии и до третиране на семена от праз, лук, дребен лук и групата на зеленчуците Brassica, предназначени за засаждане в полета, чиято реколта се прибира преди цъфтежа.
Забраната за пускането на пазара и употребата на семена, третирани с продукти за растителна защита съдържащи фипронил, влиза в сила от 1 март 2014 г.

На предоставените по-долу интернет адреси, можете да намерите пълните текстове на:

 Регламент за изпълнение (ЕС) 458/2013 на Комисията
http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexU ... 026:BG:PDF

 Регламент за изпълнение (ЕС) № 781/2013 на Комисията
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 025:BG:PDF

Двата регламента задължават държавите членки, да изменят или отменят действащите разрешения на продукти за растителна защита, съдържащи активните вещества клотианидин, тиаметоксам, имидаклоприд и фипронил.

За справка: http://babh.government.bg/uploads/File/ ... ticidi.pdf,
където ще намерите разрешените за употреба в Р България инсектициди и направените промени в разрешенията на продуктите за растителна защита, съдържащи активните вещества клотианидин, тиаметоксам, имидаклоприд и фипронил.
Публикувай отговор

Обратно към “Пръскане с пестициди и хербициди”