Пчелите загиват заради дерматита по говедата

Тук предупреждавайте за пръскане с пестициди и хербициди
Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Пчелите загиват заради дерматита по говедата

Мнение от Dinko »

За масово измиране на пчели в Димитровградско са съобщили местни пчелари. Според тях пчелите измират от препаратите, с които се пръска срещу комарите заради заразния нодуларен дерматит по говедата, съобщава в. "Новинар".

Според пчеларите не се спазват графиците за пръскането срещу комарите и по този начин пчелите не могат да бъдат предпазени. От българската агенция по безопасност на храните обаче твърдят, че има графици и хората са предупредени, за да не пускат пчелите да събират мед в дните на пръсканията.

Над 20 млн. лв. е дала до момента държавата за борба с нодуларния дерматит. Болестта се пренася от комари.

https://www.24chasa.bg
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Пчелите загиват заради дерматита по говедата

Мнение от Dinko »

Агенцията по храните: Пазете пчелите, пръскаме срещу комари

Пръскането с летателна техника на местата, където се намножават кръвосмучещи насекоми пренасящи заболяването Заразен нодуларен дерматит се провежда съгласно нормативните изисквания. Българска агенция по безопасност на храните е информирала кметовете на населените места в област Благоевград, както и пчелни сдружения, за провеждането пръсканията 5 дни преди обработките. Според Наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, местната власт трябва да бъде уведомена 5 дни преди третирането, а ангажимент на кметовете е да уведоми собствениците на пчелини в района не по–късно от 3 работни дни /72 часа/ преди третирането, съобщават от БАБХ.

За да бъдат максимално предпазени пчелите, инсектицидните обработки се извършват единствено в ранните часове на деня от 6:00 до 10:00 часа. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането. Целта на дезинсекционните обработки е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми, като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит, което поразява едрите преживни животни.
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Пчелите загиват заради дерматита по говедата

Мнение от Dinko »

Пчелари не позволиха на хеликоптерите да пръскат над Гоце Делчев

Над 50 пчелари тази сутрин още преди изгрева на слънцето се събраха на селскостопанското летище край Гоце Делчев и не позволиха на хеликоптерите, базирани там, да излетят.

Според собствениците на кошери от региона третирането с препарата цитрол, предприето от Българската агенция по безопасност на храните заради кръвосмучещите, които пренасят заразния нодуларен дерматит, е опасно за хора и животни и се извършва противозаконно. Те цитират закона за пчеларството и свързаните с него наредби, които фирмата, наета да извърши третирането не спазва.

„Кошерите в региона са разпръснати и няма как летците да спазват задължителния отстъп от 800 метра", категоричен е председателят на местния пчеларски съюз Тома Чолаков. Българската агенция по безопасност на храните и фирмата нарушават забраната да не се третират растения и площи в медосборния период, разясни още той.

Утре сутрин протестите продължават, като пчеларите се надяват на подкрепата и на своите съграждани, защото препаратът унищожава не само пчелите, а остава по тревите и растенията, от които пасат животните, което пък ще се отрази на качеството на меда, млякото, месото, зеленчуците и другите посеви. Те очакват становище на Районната прокуратура в Гоце Делчев, в която са внесли жалба, както и подкрепа на действията им от страната на евродепутата Мария Габриел.

http://dariknews.bg/
Публикувай отговор

Обратно към “Пръскане с пестициди и хербициди”