Натравяне на пчелни кошери

Тук предупреждавайте за пръскане с пестициди и хербициди
Публикувай отговор
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Натравяне на пчелни кошери

Мнение от коко »

Поредните цъфтежни пръскания на ябълки и отнова натравяне.
Щял да пръска в 1 ч. защото така му било най-удобно. Е немам думи!
tihomir
Мнения: 16
Регистриран на: Пон Мар 26, 2007 2:05 pm
Местоположение: Vidin

Re: Натравяне на пчелни кошери

Мнение от tihomir »

[quote="коко"]Поредните цъфтежни пръскания на ябълки и отнова натравяне.
Щял да пръска в 1 ч. защото така му било най-удобно. Е немам думи![/quote]Съгласно закона за пчеларството виж. Чл.33 ла. 1. Ако не се разбереш с въпросното лице уведоми писменно общинският ветеринар, той е упълномощен 100% да рабори по закона за пчеларството и в рамките на своите правомощия може да предупреди писменно лицето за отговорноста, която ще носи съгласно чл. 45 от същия закон т.е да му състави акт за административно нарушение. Ако имаш смъртен случай с пчелно семейство задължително изследвай същото в ветеринарната лаборатория, в последствие може да ти послужи при един граждански иск. Ако ветеринаря откаже да състави акт за административно нарушение осигури си поне трима независими свидетеля на неговият отказ съгласно АПК носи в случая имуществена санкция – до 2000 лв. Аз вече смятам да работя така.
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

Има ли препарати за третиране на овошките които са разрешени за използване и не вредят на пчелите?
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Има и такива препарати, но няма, кой да се интересува. Всеки пръска с каквото му дойде и когато му кефне. Няма фермер, който да даде няколко лева повече и да пръска с препарати, които не вредят на пчелите. Въобще ниска култура. Престъпление е да се пръска по време на цъфтеж. И въобще тази наредба 15 е така направена, че пчеларя нищо не може да направи за да се защити. Именно затова, когато пишех текста за подписката включих и тази наредба към проблемите на българското пчеларство.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Gojyto
Мнения: 859
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:08 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от Gojyto »

Пално с такива олигофрени, онзи ден единия даже ми каза,4е като си напраскал едното дарво и после имало куп4инка от п4ели умрели.....това ми го каза той с някаква у4уда????
:x :x :x :x :x :x
Иде6е ми да го заколя!И като си помисля 4е има и други като него....
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

В агроаптеките специалистите, които консултират "съветват" да се пръска по време на цъфтеж освен с фунгициди и с отрови.
Когато в крайна сметка ги попитах дали отровата не вреди на пчелите те с учуда ме погледнаха и ми обясниха лукаво - "ми, че то всичко вреди на пчелите" :?:
От там идват бедите. Хората влизат в аптеките да си купят нещо за пръскане и след проведени консултации си излизат с по едно шишенце отрова в ръка.
Търговийката върви !!!
Gojyto
Мнения: 859
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:08 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от Gojyto »

Те ово6тните драв4ета добре айде.Ми ся като 6те ми праскат рапицата?????? :x
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

Gojyto написа:Те ово6тните драв4ета добре айде.Ми ся като 6те ми праскат рапицата?????? :x
много е опасно
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Съжалямам колеги, ама няма как да набиеш ум в главите на пишман земеделците, които по мои сметки у нас са над 95 %. Още повече да ги плашите с някакви си глоби и актове, наредби и ветеринари. Съдебната ни система е тотално скапана и на никой няма да му пука , че го застрашават някакви си дисциплина отговорност за свършена или несвършена работа. Аз съм повече на принципа , че на вълка му е дебел врата , щото си върши работата сам. За съжаление това е положението. Миналата година и аз патих от един пейзан, дето гледаше пипер близо до пчелите. Така беше напръскал по време на цъфтежа на пипера с агрия1050/28 дни карантина/, че пред кошерите ми измряха свят пчели. На мен естествено ми причерня пред очите и отидох при него да се разберем. В началото нещо не вдяваше какво му приказвам, ама когато му обясних образно, как може през нощта някой неизвестен злодей хипотетично да му мине набързо с пръскачка през пипера , ръсейки тотален хербицид нашироко, набързо стана сговорчив и започна да се интересува какъв препарат може най-безопасно да приложи, за да не ми прави беля. След като се разбрахме, че кошерите ми може да се изместят, ама пипера не може ,при следващите пръскания с леки препарати вече нямаше проблеми за пчелите ми и за неговата реколта. Както е казал Ал Капоне с блага дума и пищов си по-убедителен, отколкото само с блага дума. Това е от мен. :idea:
Gojyto
Мнения: 859
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:08 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от Gojyto »

ХА ХА ХА drone !!!Браво приятел!Така е някои наистина не разбират и не им пука за труда на околните,но 6том стане дума за техния труд веднага се се6тат.....Само така.Мисля,4е всеки от нас трябва да постапва по този на4ин,6том няма кой да ни за6тити........ :evil: :twisted:
rulom

Мнение от rulom »

Аз ги имах същите проблеми със съседите на лозето ми,но се разбрахме,сега при най-малките признаци за роене или нападение те веднага ми звънят.Постигнал съм едно добро равновесие:те си пръскат с препарати на които пише че са безвредни(не ги знам),аз съм им раздал маски и на двамата за да си човъркат земята,а отделно им давам около 20 кг мед за годината+малко прополис.Жилят ги ,но не дават зор да си местя кошерите,освен това им провеждам и курсове кога според времето могат да си работят без да ги жилят пчелите.

П.П.Мисля че хората не спадат към болестите или неприятелите(каквото е заглавието) на пчелите,просто за тях трябва малко психология."С добра дума и пистолет"може да се преговаря когато си в по-добра позиция,а кошерите не те поставят в такава.По-лесно е да се съсипят кошери отколкото овошки.
светльо
Мнения: 387
Регистриран на: Съб Мар 26, 2011 9:13 pm

Re: Натравяне на пчелни кошери

Мнение от светльо »

А е дано, ама като в онзи виц за Айшето - на дали :|
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
ivandespotov
Мнения: 467
Регистриран на: Сря Мар 05, 2008 5:32 pm
Местоположение: Видин
Обратна връзка:

Re: Натравяне на пчелни кошери

Мнение от ivandespotov »

Цеко Сифоня написа:Ето докъде се стига с безобразията на арендаторите-дотук отровени 2 семейства след пръскане на ориза -дано няма и още..Утре ще се разправяме и псуваме с арендаторите.
Изображение
Колега кво са търсили в ориза, заради водата или има някой масив със слънчоглед наблизо?
Публикувай отговор

Обратно към “Пръскане с пестициди и хербициди”