Пчелният прашец крие елементи от 17 пестицида

Information, articles and everything for bee pollen.
Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Пчелният прашец крие елементи от 17 пестицида

Мнение от Dinko »

Повече от две-трети от прашеца, който медоносните пчелите събират от европейските полета и носят в кошерите си, е замърсен с коктейл от до 17 различни токсични пестициди. Това показват шокиращите резултати от ново проучване на „Грийнпийс”, публикувано днес като част от европейската кампания на организацията да спаси пчелите и земеделието.

Химикалите, намерени в прашеца, са от инсектициди, акарициди, фунгициди и хербициди.
Проучването „Бремето на пчелите. Анализ на пестицидните остатъци в пчелния прашец в питите“ е най-голямото от този вид в Европа, включващо повече от 100 проби от 12 страни. Общо 53 различни химикали бяха открити при тестовете.

Проучването представя моментното състояние на токсичността на европейската земеделска система. То показва високи концентрации и широка гама фунгициди в прашеца, събран от лозови масиви в Италия; широкоразпространена употреба на инсектициди, които убиват пчелите, в прашец от полята в Полша; интригуващо наличие на DDE (токсичен биоакумулиращ пост-продукт на забранения DDT) и на нервопарализиращия за насекомите тиаклоприд от групата на неоникотиноидите, намерени в много от пробите от Германия.

„Това проучване на замърсения прашец разкрива непоносимото бреме, на което са изложени пчелите и други жизненоважни за нас опрашители – коктейл от токсични пестициди,“ коментира Матиас Вютрих, който води кампанията на „Грийнпийс“ за екологично земеделие. „Това е още едно доказателство, че има нещо фундаментално грешно в съществуващия земеделски модел, който е основан на интензивната употреба на токсични пестициди, широкоразпространени монокултурни реколти и корпоративен контрол на земеделието, налаган от няколко компании като Bayer, Syngenta & Co. Проучването показва нуждата от основна промяна към екологично земеделие“.

Докладът потвърждава разкритията на скорошно проучване, извършено от Европейската агенция за безопасност на храните (ЕАБХ). То признава наличието на големи пропуски във връзка със здравето на пчелите и опрашителите, включително за ефекта на пестицидния „коктейл“. ЕАБХ призовава Европейския съюз и националните правителства да запълнят празнините чрез научни изследвания.

„Грийнпийс“ призовава Европейската комисия и правителствата на страните-членки да:

• Разширят обхвата на вече наложените ограничения за употреба на определени пестициди, вредни за пчелите, а именно клотианидин, имидаклоприд, тиаметоксам и фипронил, така че тяхната употреба да е забранена напълно.

• Забранят напълно всички други пестициди, вредни за пчелите и другите опрашители (включително хлорпирифос, циперметрин и делтаметрин).

• Наложат амбициозни общоевропейски планове за действие за по-доброто оценяване на влиянието на пестицидите върху опрашителите и за намаляване на тяхната употреба.

• Насърчават проучване и разработване на безхимикални алтернативи за справяне с вредителите и да промотират повсеместното въвеждане на екологични земеделски практики.

от GreenTech.bg
Публикувай отговор

Обратно към “Прашец / Bee Pollen”