ДИЕТА С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ДЕЙСТВА УКРЕПВАЩО

Information, articles and everything for bee pollen.
Публикувай отговор
d-r Miroslav Balchev
Мнения: 5
Регистриран на: Сря Мар 03, 2010 9:08 pm

ДИЕТА С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ДЕЙСТВА УКРЕПВАЩО

Мнение от d-r Miroslav Balchev »

ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ – ТЕОРИЯ И ПРАКТИК
Докато ми ренимират буса някъде между Добрич и Пловдив :)
Д-р Мирослав Балчев

За състава и ползата от пчелния прашец за човека се знае отдавна. В нашия вестник неведнъж сме публикували данни за това. В интернет също съществуват множество ресурси по темата.
Скоро приключи експеримент на доброволец, който е използвал продължително време като храна изключително свеж пчелен прашец. По-долу следват неговите впечатления от този опит.
Авторът на по-долните редове е Antonio Couto от Португалия. Можете да му пишете на antoniocouto62@gmail.com. Оригиналният текст можете да намерите на http://bees.dir.bg/bees/pollen_diet.htm
Текстът е преведен със съкращения и незначителни промени.

Скъпи приятели!
Моят експеримент започна в началото на февруари 2009 г. Идеята ми беше да приемам като храна само свеж пчелен прашец колкото е възможно по-дълго. С този опит аз исках да покажа на моите приятели и пациенти, че свежият прашец съдържа всички необходими за човешкото тяло вещества. Освен това ми беше любопитно колко дълго мога да приемам само свеж пчелен прашец, без да има странични неблагоприятни последствия за здравето ми.
Преди да стартирам своята поленова дието посетих личния си лекар като го помолих да ми назначи изследвания на кръвта, които да мога да контролирам и сравнявам периодично по време на провеждане на диетата.
Той ми каза, че съм луд да се захващам с това и че аз не съм пчела, така че да се замисля какво правя.
Аз попитах моя лекар дали знае нещо за пчелния прашец, а той ми отговори отрицателно.
Тъй като очаквах от него именно този отрицателен отговор, аз предварително бях взел със себе си малко материали за пчелния прашец като състав, качества, индикации. Съответно му дадох да се запознае с тези материали.
В крайна сметка моят доктор се съгласи да ми назначи изследвания на кръвта, още повече, че последните ми подобни изследвания бяха правени преди около една година, а и поради настояването ми да имаме отправна точка за сравнение на кръвните показатели в хода на експеримента.
На 16.01.2009 г. Ми направиха първите изследвания – кръвна картина и биохимия, урина, рентген, ехокардиография.
Всичко беше нормално с изключение на холестерола, който беше повишен до 234 mg/100 ml при норма до 190 mg/100 ml.
Причина за по-високите нива на холестерола ми беше коледното угощение на майка ми, която не се чувства добре ако не изям всичко, което ми предложи.
От първия до последния ден на моята поленова диета, количеството свеж пчелен прашец, което приемах бе едно и също съответно 100 грама за закуска, 100 грама за обяд и 50 грама за вечеря.
Аз смесвах свежия прашец с плодови сокове и понякога с кисело мляко.
Между храненията приемах свежи плодове, сокове, сурови зеленчуци и чиста вода без ограничения.
До посочените по-горе количества свеж пчелен прашец стигнах като в продължение на две седмици увеличавах постепенно прашеца, който приемах.
Същинското начало на диетата е на 10.02.2009 г., когато вече приемах прашеца в посочените по-горе дози след постепенно достигане до тях.
Един месец след началото на диетата, на 10.03.2009 г. Си направих контролни изследвания на кръвта за да сравня резултатите с тези на кръвта, взета за изследване преди началото на диетата.
След като лекарят погледна резултатите, той веднага отбеляза, че холестеролът ми се е нормализирал и достига 168 mg/100 ml. На въпроса ми как се чувствам отговорих, че се чувствам много добре, изпълнен с енергия, силен, по-бодър, а също и това, че ми се спи по-малко.
Единственото лошо нещо, което се бе случило до този момент и което аз не исках, беше, че теглото ми беше спаднало с 5 кг.
Преди да изляза от кабинета на доктора, той ме помоли да му дам прашец, за да опита да свали тегло с негова помогщ.
На 17.04.2009 г. Отново си направих контролни кръвни изследвания. Отново резултатите ми бяха нормални. Холестеролът ми беше нормален – 170 mg/100 ml.
През първите три месеца на моята поленова диета аз загубих 8 кг, но за останалите три месеца, до края на диетата ми на 31.07.2009 аз наддадох с 2 кг.
Аз преустанових диетата след 6 месеца, тъй като моят лекар отказа да пуска толкова скъпи изследвания и да обременява бюджета на здравното заведение за толкова здрав пациент и поради това, че аз реших, че съм постигнал целта си – да покажа, че свежият пчелен прашец е супер храна и, че всеки само ще спечели ако го приема ежедневно.
Аз започнах да приемам пчелен прашец през 1998 г. и продължавам да го приемам всяка сутрин и до днес, тъй като вярвам, че това е най-пълноценната храна на света.
Аз се надявам, че моят опит може да помогне на някои от вас.
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Re: ДИЕТА С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ДЕЙСТВА УКРЕПВАЩО

Мнение от ттитто »

А този фен дали е пробвал да пази същата диета само че без прашеца. Убедем съм, че холестеролът му пак ще спадне до същите нива. То в плодовите сокове и зеленчуците няма холестерол.
chombe
Мнения: 16
Регистриран на: Пет Ное 12, 2010 1:13 am

Re: ДИЕТА С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ДЕЙСТВА УКРЕПВАЩО

Мнение от chombe »

ахахха така е той просто не е консумирал нищо само храната на йогите плодове и зеленчуци
gena
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Сеп 08, 2009 5:03 pm

Re: ДИЕТА С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ДЕЙСТВА УКРЕПВАЩО

Мнение от gena »

Язва се получава от бактерията "иширихи яколи". Това бе открито и доказано мисля 2010г. Човек се заразява от бактерия. Относно действието на прополиса- той може да предизвика възпаления когато човек е алергичен към него.
даниел
Мнения: 8
Регистриран на: Пон Мар 07, 2011 7:51 pm

Re: ДИЕТА С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ДЕЙСТВА УКРЕПВАЩО

Мнение от даниел »

Похапвам пчелен прашец от 4-5 години, но още от първия месец бях убеден, че това е най добрата храна на света.
Радвам се, че има и други които мислят като мен.
ico_dok
Мнения: 162
Регистриран на: Пет Юли 31, 2009 11:39 am
Местоположение: Долни Дъбник

Re: ДИЕТА С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ДЕЙСТВА УКРЕПВАЩО

Мнение от ico_dok »

gena написа:Язва се получава от бактерията "иширихи яколи". Това бе открито и доказано мисля 2010г. Човек се заразява от бактерия. Относно действието на прополиса- той може да предизвика възпаления когато човек е алергичен към него.
Отлично първо мнение Гена :shock:
Сега малко леки корекции:
1. Цитираната бактерия се назовава "Ешерихия коли" има стотици щамове ,повечето са безобидни и си живеят най-спокойно в дебелите ни черва. Има и патогенни „болестотворни “ щамове, които причиняват много заболявания, но никога язва на стомаха и дванадесетопръстника. При тази язва имаме наличие на друга бактерия - Хеликобактер пилори, но тя не е задължително условие за язвена болест.
2. Пчелният клей е чудесно средство, но при неправилна употреба може да докара доста неприятности, дори и да не си алергичен.
Цеко Сифоня написа:Не може така да се постъпва безотговорно-все пак здравето е най -ценно.Подобни изказвания на уж доказани авторитети по-скоро биха нанесли вреда отколкото полза.
То си е казано кое е полезно в умерени дози -например клея приеман в голяма концентрация вместо да лекува колики или гастрит -предизвиквал язва?Верно ли е?
Цеко го е казал много точно - интернет пространството е пълно с какви ли не глупости, откровени лъжи и опасни за здравето писания.
Да вярно е, че пчелният клей приет неразтворен директно през устата може да предизвика ерозивен гастрити язва!!!
И точно обратното - приеман като спиртен разтвор, на капки във вода, или върху бучка захар е добро средство за лечение на гастрит и язва!!!
Има един древен принцип в медицината „ДОЗАТА ПРАВИ ОТРОВАТА“ много чудесни лекарства при предозиране стават ОТРОВА!!!!
Но тъй като сме пчеларски, а не медицински форум спирам до тук!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Прашец / Bee Pollen”