Прашецоуловител

Information, articles and everything for bee pollen.
Публикувай отговор
valvrv
Мнения: 491
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

Прашецоуловител

Мнение от valvrv »

Някой използвал ли е прашецоуловител от мрежа 5x5 двойна или единична .Нека сподели опита си
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Прашецоуловител

Мнение от коко »

valvrv написа:Някой използвал ли е прашецоуловител от мрежа 5x5 двойна или единична .Нека сподели опита си
Какво значи 5х5 ? Имаш пред вид големината на отворите - 5 мм.?
Ползвам стандартните вътрешни и външни прашецоуловители. Какво по-точно те интересува?
valvrv
Мнения: 491
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

Мнение от valvrv »

по точно мрежа метална с 5мм отвори двойна и единична може да се използва за вътрешен и външен.интересуваме дали някой е използвал прашецоуловител не с перфорирана ламарина или пластмаса а пчелите да минават през мрежа.благодаря
Последно промяна от valvrv на Пет Мар 31, 2006 9:27 am, променено общо 1 път.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

valvrv написа:по точно мрежа метална с 5мм отвори двойна и единична може да се използва за вътрешен и външен.интересуваме дали някой е използвал прашецоуловител не с перфорирана ламарина или пластмаса а пяелите да минават през мрежа.благодаря
Мрежа.... чувам за първи път. Ако е 5мм. то пчелите ще се провират през нея без особен ефект може би ... или поне аз така смятам.Досега всички прашецоуловители които съм виждал са с кръгли отвори с размери от 4.6 до 5.2 мм и има ефект. Смятам , че краищата трябва да са по-малко или повече незагладени за да има ефект. При мрежата - тела е.... заоблен, но все пак това си е лично мое мнение. Може и да греша.
valvrv
Мнения: 491
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

Мнение от valvrv »

дал съм чертеж във форума
http://alpobg.com/beeforum/viewtopic.php?t=353
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

valvrv написа:дал съм чертеж във форума
http://alpobg.com/beeforum/viewtopic.php?t=353
Видях, но не е много ясен.
valvrv
Мнения: 491
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

капан за прашец SUNDANCE

Мнение от valvrv »

Изображение
ЧЕРТЕЖ НА КАПАН ЗА ПРОПОЛИС ПРЕДХОЖДАЩ SUNDANCE POLLEN TRAPhttp://free.hit.bg/valvrv/Pollen_Trap.pdf
колеги това е превод на инструкция за капан за прашец SUNDANCE POLLEN TRAP извинявам се ако съм направил някои грешки в превода но не съм чак толкова напред с английската граматика.капанът е предназначен за промишлено събиране на прашец през цялата година капанът стои целогодишно през активния сезон като може да се превключва от позиция на събиране в не събиране.естествено тои може да се побългари за нашите финансови условия.Инструкции за събиране на цветен прашец с SUNDANCE капан
Събирането на цветен прашец е забавление, то не трябва да е в противодействие с производство за мед или да отслабва кошерът, и може значително да увеличи вашият приход от пчеларство.
В умерени климати, на каквито ние се наслаждаваме в повечето от Съединените щати, повечето цветен прашец е създаден в пролетта когато дървета като върба, и клен създават огромни количества. В много части на Съединените щати, има други по късно цъфтящи растения. Много пчелари събират цветен прашец за само 2 - 3 седмици през пролетта и отново след това по късно през годината. Това може да бъде достатъчно за тези пчелари, които искат относително малки количества за тяхната лична употреба и да доставят на приятели, или които събират цветен прашец за да го дадат на техните пчели за по бързо изграждане , или за създаването на майки . Другите пчелари виждат добрите цени за цветен прашец и многото от тях събират стотици фунтове на година за да го продадат на други за ччовешка или животинска консумация.
Капанът за цветен прашец SUNDANCE идеално е замислен и за двата случая. Неговата издържливост и изобретателното му устройство за превключване между режим на събиране и на не -събиране го прави идеално за всички нива на пчеларството.
Преди да поставите капанът за цветен прашец на мястото му в кошерът, уверете се, че горната част на предната дъска на дъното съвпада с горната част на страните на капанът за цветен прашец, и чекмеджето за събиране на цветен прашец е вмъкнато и поставено с отвора нагоре . Подравняването на черните маркери на небоядисан капан ще подсигури, че чекмеджето е вмъкнато правилно. Ако капанът е боядисан, горната част на капанът е тази, покрита от дъската LUAN и отворената част на чекмеджето трябва да гледа нея.
Ако вие няма да слагате капан за цветен прашец на всеки кошер, изберете най-силният основно на количеството на приземяващи се пчели на прелката. Махнете корпусите на кошерът от дъното и ги поставете настрана. С шарнирният болт, сочест вас и предната дъска на дъното, поставете капанът за цветен прашец върху дъното така че капанът да се изравни със задната част на дъното. Проверете за да видите дали има разстояние под предната дъска на капана и дъното. Поставете корпусите на кошера върху капанът за цветен прашец. С изолираща лента, твърдо запечатайте всички други входове на кошера освен входа на дъното.
Започнете да проверявате вашите чекмеджета за цветен прашец всекидневно. Вземете пластмасова чанта и изсипете и цветния прашец на склад от чекмеджето в чантата. Върнете чекмеджето. През пролетта и по късно през годината, вие трябва да събирате между един и два фунта на ден, от всяко семейство. Събирането на над два фунта ден не е необикновено. Веднага, след като се приберете вкъщи , изсипете цветният прашец от събиращия пакет в по-голям пакет във фризерът. Замразяването защитава цветният прашец от молеца и спира каквито и да е яйца на восъчен молец . (ако вие не използувате капан на SUNDANCE, вашият цветен прашец също така може да съдържа живи VARROA, и замразяването също ги унищожава.) Замразяването също намалява съдържанието за влага в цветният прашец, използувайки същата физика като тези, които създават изгаряне на фризер на месо. Ако вие имате капани за цветен прашец на повече от един кошер, вие можете да забележите, че някои семейства събират значително по-малко цветен прашец. Вие също можете да забележите, че кошер, който е събирал значителни количества цветен прашец изведнъж събира по-малко от съседни семейства. Всяко такова обстоятелство може да е знак че нещо не е наред с кошерът. То може би е пре- зимувало лошо, може би е изгубло майката, може да има тежка инфекция на VARROA, и т.н. внимателно трябва да се инспектират такива семейства и да се предприемат мерки.
Всеки път когато е възможно, вие трябва да изпразвате капанът. Както и да е, голямата квадратура на мрежата на горната и долната страна на капанът SUNDANCE максимизира вентилация така че ако вие не можете да събирате капанът всеки ден, цветният прашец няма да мухляса. Ако вие живеете в област където се отглежда царевица , ние силно препоръчваме вие да поставите вашите капани така че те да не съберат цветен прашец докато пискюлите отделят цветен прашец. Цветен прашец за царевица е на лош за хранене, и пчелите нормално не го събират. Както и да е, капани за цветен прашец понякога попречват на пчелите да складират прекомерено цветен прашец, така че те са по- вероятни за да събират цветен прашец за царевица когато отворените капани са на кошерът.
Как цветният прашец е преработен след замразяването зависи от неговото използване по нататък и клиентски предпочитания. Много пчелари демонстрираха огромните придобивки да храниш с цветен прашец презимувалите пчели, NUCS, и Кошери използувани за да създават маточници. Употребата на цветният прашец по този начин няма нужда от почистване. Смесва с 1 : 1 захарен сироп или фруктоза с прашец докато придобие плътността на тесто . Оформете питките с дебелината на пица, и ги замразете запо нататъшна употреба или ги употребете незабавно. Презимувалите кошери можете изгодно да използувате питки с цветен прашец4- 6 седмици преди да цъфни червен кленов цвят в областта, независимо от температура. Такива семейства ще имат неимоверно голяма пролетна популация и може да бъде използвана за разделяне и допълнение. При хранене с питки, поставете питките върху слой восъчна хартия и поставете восъчната хартия на горната част на рамките.
Хиляди фунтове цветен прашец бяха продадени за храна на чистокръвни коне до лабораторни мишки. Този цветен прашец няма нужда от почистване , но може да има нужда от изсушаване. продажбата на цветният прашец за човешка консумация наистина има нужда от почистване и може да има нужда от изсушаване.
Няколко големи производители на цветният прашец изсушават техния цветен прашец докато е замразен. Действително всичко, което може да бъде замразено съдържа влага. Както много студеният въздух също е много сух, влагата в замразения материал иска да мигрира във въздухът. Изгубващата влага по този начин е така нареченото изгаряне във фризер. Някои комерсиални събирачи на цветен прашец оставят техните чанти отворени докато са във фризерът и когато те ежедневно прибавят цветен прашец, те също раздвижват цветният прашец в чантите. Това кара влагата да мигрира от цветният прашец, затова той се изсушава. Ние разбахме, че отнема около 3 дни след поставянето на последният цветен прашец в фризерът докато той може да бъде разгледан като сух. След 3 дни, цялото съдържание на чантата ще бъде извадено от фризерът и запечатано в пет - галони стандартни кофи.
Други, които събират големи количества цветен прашец го разпространяват в мрежести табли така че пласта от прашец да е около 2 инча дебел, и след това го оставят в стая с добро движение на въздуха за 24 часа. Когато е достатъчно сух, цветния прашец – нежно се притиска между палецът и показалеца и трябва да стои на топче а не да се разпада на прах.
Много купувачи на цветният прашец за човешка консумация ще го изкупят непочистен за около 1. 00 $ по-малко за фунт отколкото почистения цветен прашец. През 1999, почистеният цветният прашец на едро се изкопуваше за около 4. 50 $за фунт . Ние не сме осведомени за какъвто и да е производител на почистващо оборудване за цветен прашец, но почистващо екипировка за семена работи добре. За нещастие, трудно е да се намери такова за малки количества.
За да почистване цветен прашец (или семена) то е необходимо да елиминра случайната плява, която се натрупва. За щастие, капанът SUNDANCE натрупва много малки отломки. Ако цветният прашец е въведен в лек поток за въздух, цветният прашец бързо ще пада и машината ще отвее другото . Един пчелар изгради кабинет с под и две страни, но няма връх. разстоянията бяха дълги около шест фута, широки два фута и високи два фута. Вътре той постави електрически вентилатор и пластинки за регулиране на потока от въздух, прикрепени към подът. пластинките бяха един фут високи и бяха през фут.
С практика той може да налее цветен прашец в потокът от въздух от вентилаторът така че целият цветен прашец щеше да се приземи между първата двойка разделителни прегради, но плявата, бъдейки по-лека, щеше да се спука по-нататък и да се успокои в разделителните прегради на края.
Вие купихте най-хубавият капан за цветен прашец в целия свят. С малко грижа след всяка зима, той ще продължи да ви радва много години .


Чертите на капанът за цветен прашец SUNDANCE са, покритие което ще попречи на отломки от кошера да попаднат в чекмеджето за цветен прашец, екран от неръждаема стомана за чекмеджето, галванизирана метална мрежа , чекмедже за заден отвор, и изходи за пчели които премахват нуждата от преминавенето през мрежата. Вие можете да включите от събиране към не -събиране ,така че капанът може да се остави през целият сезон. Това е единственият капан, който може да бъде използван докато се използуват лепкави дъски за откриване акари. Идва с инструкции. Напълно сглобен.60- 70$+пощенски разходи/ тежи -11lbs

този текст съм го оставил за да видите как се превежда по смисъл от преводачът WEBTRANCEнай-добрият капан за цветен прашец е направен! То е най-долно монтирано, поставено между най-долната дъска и тялото на кошерът. Капан се отваря от гърбът за лесна събиране на цветен прашец. таблата има жица за неръждаема стомана, допринасяне за издържливост и добра вентилация. То не е необходимо да махне единицата за да спира колекция за цветен прашец. Просто отпуска фронтът, който аз - поглъщам и премества предната дъска. бариера за защита пази отломките на кошерът от да замърсят цветният прашец, давайки ви чист цветен прашец. Пчелите не имат нужда да излизат през екранът" жица", с 10 бягства на бръмчене, налични за лесно преминаване.
Последно промяна от valvrv на Пет Мар 31, 2006 9:43 am, променено общо 2 пъти.
valvrv
Мнения: 491
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

Мнение от valvrv »

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

ИзображениеИзображениеИзображение
vensi
Мнения: 64
Регистриран на: Съб Юли 31, 2004 3:20 pm

Мнение от vensi »

Да знаеш къде мога да го видя готово направен?
valvrv
Мнения: 491
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

Мнение от valvrv »

vensi написа:Да знаеш къде мога да го видя готово направен?
не не мисля че може да го видиш същия в България но може да си направиш свой но лично аз засега не съм намерил мрежа с такива характеристики. българите не продават мрежа или сито на 4.7 мм има на 5 но е трудно откриваема и ръждясва.Нераждъвейка има на 27 лв м2 5на 5 отвори 1мм тел сито.пластмасовите ленти за външен прашецоуловител са по 0.80 лв Ако намериш някаква друга информация пиши и аз се интересувам мрежата трябва да е или нераждъвейка или галванизирана.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

valvrv написа:
vensi написа:Да знаеш къде мога да го видя готово направен?
не не мисля че може да го видиш същия в България но може да си направиш свой но лично аз засега не съм намерил мрежа с такива характеристики. българите не продават мрежа или сито на 4.7 мм има на 5 но е трудно откриваема и ръждясва.Нераждъвейка има на 27 лв м2 5на 5 отвори 1мм тел сито.пластмасовите ленти за външен прашецоуловител са по 0.80 лв Ако намериш някаква друга информация пиши и аз се интересувам мрежата трябва да е или нераждъвейка или галванизирана.
това което виждам в най общи линии прилича на дълбоките дъна или подобни такива с вътрешните "перфорирани" с размери 4.8 или 5 мм. отвори през които пчелите преминават и пада част от прашеца/50 или 35%/ в чекмеджета направени по различен начин и стандарт. Има ги в някои пчеларски магазини.
vensi
Мнения: 64
Регистриран на: Съб Юли 31, 2004 3:20 pm

Мнение от vensi »

Коко! В Пловдив нямаше ли в магазина на Макрев подобни?Имам дъно, но чекмеджето е по-малко.Събира прашец.Не знам в какво съотношение но засега съм доволен.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

vensi написа:Коко! В Пловдив нямаше ли в магазина на Макрев подобни?Имам дъно, но чекмеджето е по-малко.Събира прашец.Не знам в какво съотношение но засега съм доволен.
Имената на собствениците не знам, но има такива./ако не същите - подобни/ Аз лично също ползвам известно количество и също съм доволен.
kostaper
Мнения: 22
Регистриран на: Пет Мар 09, 2007 7:03 pm
Местоположение: Видин

Re: Прашецоуловител

Мнение от kostaper »

Как се прикрепва външен прашецоуловител към кошера.
Публикувай отговор

Обратно към “Прашец / Bee Pollen”