ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Information, articles and everything for bee pollen.
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от nikoko »

pamir написа:Здравейте, тук в началото на темата пише, че прашеца може да се приема директно като се дъвче. И аз също така го приемам.

Някои хора казват, че трябвало да се разтвори в мед или кисело мляко, защото иначе не можел да се усвои. Какво мислите за това?

Изглежда нелогично, защото слюнката е много по-добър разтворител от киселото мляко. Също и другата тема за португалеца, който 6 месеца приемал предимно прашец, показва че може да се усвои директно.


Прашецовото "зърно", което пчелата вкарва в кошера/и което ние събираме-прибираме по един или друг начин/ е обвито от една незабележима, но много здрава целулозна обвивка, която според някои автори стомашния сок не може да разтвори. И по тази причина ако тя не се разруши по някакъв начин "излиза" от организма в цялостния си вид.....т.е. без да бъде усвоен/зърното/.
Що се отнася до киселото , прясното мляко или вода, то те нарушават тази обвивка и защото ние го бъркаме, притискаме, стриваме в чашата.
Когато се смесва с мед,/ а и с течности / се препоръчва да бъде смлян или счукан.
GHoney
Мнения: 40
Регистриран на: Съб Окт 03, 2009 7:25 pm

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от GHoney »

А относно това, че прашеца и меда са алергени...трябва да имаме в предвид разбира се, но не се шашкайте. Яйцата, прясното мляко, половината подправи....това са все алергени. Даже по изискванията на ISO 22000 в менютата на обекти, които претижават този сертификат, са длъжни да опоменат алергените в ястията. И познайте какво се случва :) Менюто се пълни със звездички хахах
pamir
Мнения: 38
Регистриран на: Пон Юли 12, 2010 10:12 am

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от pamir »

nikoko написа: Що се отнася до киселото , прясното мляко или вода, то те нарушават тази обвивка и защото ние го бъркаме, притискаме, стриваме в чашата.
Извинявай чак сега видях отговора - добре, като го дъвчем не се ли нарушава тази обвивка също както при стриването или счукването? И другия въпрос е - по каква логика киселото мляко е по-добър разтворител за тази обвивка от слюнката (която е специално предназначена да разтваря)?

(Моята цел е в крайна сметка, ако може да се дъвче, да си улесним живота вместо да го усложняваме с киселото мляко).
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от dimitarbonev »

Всяко поленово зърно има целулозна обвивка. Поленовото зърно е голямо колкото прашинка. Топчетата във вида, в който го събираме от пчелите се формират от множество такива поленови зърна. Пчелите ги слепват с малко нектар, за да ги пренасят по-лесно. Затова дъвченето не може да наруши целостта на тази обвивка. Ензимите, които се отделят в храносмилателната система на човека също не могат да я разрушат.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
pamir
Мнения: 38
Регистриран на: Пон Юли 12, 2010 10:12 am

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от pamir »

dimitarbonev написа:Затова дъвченето не може да наруши целостта на тази обвивка. Ензимите, които се отделят в храносмилателната система на човека също не могат да я разрушат.
Привет, всичко това го разбирам, не ми е ясно защо смятате че "киселото, прясното мляко или водата" (както пише nikoko) ще я разрушат - те какви ензими имат по-мощни от стомаха или слюнката - че да разтварят целулозата?
Майка
Мнения: 672
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 12:31 pm

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от Майка »

За консумация с цветен праец е най-подходящо киселото мляко. Киселото мляко има млечно кисели бактерии, които подпомагат усвояването на прашеца.
Знае се, че пергата представлява цветен прашец обогатен с ензими от пчелите и се усвоява много лесно благодарение на вложените в нея ензими.
Предполагам, че добавянето на кисело млеко към прашеца наподобява добавянето на ензими от пчелите към прашеца до получаването на перга.
За това трябва да питаш някой специалист по хранене, за механизма. Но ако намери някой нещо по въпроса, ще напише с удоволствие, щом има проявен интерес.
Но това е в общи линии обяснението, защо не със слюнка и със стомашни сокове, а с млеко и то кисело.
Angel_A
Мнения: 77
Регистриран на: Чет Фев 05, 2009 8:10 pm
Местоположение: Пловдив

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от Angel_A »

pamir написа:
dimitarbonev написа:Затова дъвченето не може да наруши целостта на тази обвивка. Ензимите, които се отделят в храносмилателната система на човека също не могат да я разрушат.
Привет, всичко това го разбирам, не ми е ясно защо смятате че "киселото, прясното мляко или водата" (както пише nikoko) ще я разрушат - те какви ензими имат по-мощни от стомаха или слюнката - че да разтварят целулозата?
Съвсем просто е ! Нямат ензими по-мощни, но ако си прочел внимателно така направеният микс се прави вечерта, а се консумира на сутринта следващият ден (на гладно) т.е. след не по-малко от 6-7 часа. Сега си задай въпроса ако сдъвчеш пчелният прашец къде ще бъде след 2 часа, а по-късно след 6 часа къде ще е. Иначе казано няма време да се усвои напълно от организма не, че съвсем не се усвоява, но е доказано (по научно медицински начин), че сдъвкан или направо погълнат като прашец (без да е престоял известно време в течност) усвояемоста му е под 30%.
Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.
pamir
Мнения: 38
Регистриран на: Пон Юли 12, 2010 10:12 am

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от pamir »

Angel_A написа:Съвсем просто е ! Нямат ензими по-мощни, но ако си прочел внимателно така направеният микс се прави вечерта, а се консумира на сутринта следващият ден (на гладно) т.е. след не по-малко от 6-7 часа. Сега си задай въпроса ако сдъвчеш пчелният прашец къде ще бъде след 2 часа, а по-късно след 6 часа къде ще е. Иначе казано няма време да се усвои напълно от организма не, че съвсем не се усвоява, но е доказано (по научно медицински начин), че сдъвкан или направо погълнат като прашец (без да е престоял известно време в течност) усвояемоста му е под 30%.
Ясно, благодаря на всички за обясненията. Значи остава като най-добър начин разтварянето в кисело мляко.

Ако се стрие и разбърка в мед, ще бъде ли добре разтворен и усвояем, и колко време може да трае без да се развали?
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от nikoko »

pamir написа:
Angel_A написа:Съвсем просто е ! Нямат ензими по-мощни, но ако си прочел внимателно така направеният микс се прави вечерта, а се консумира на сутринта следващият ден (на гладно) т.е. след не по-малко от 6-7 часа. Сега си задай въпроса ако сдъвчеш пчелният прашец къде ще бъде след 2 часа, а по-късно след 6 часа къде ще е. Иначе казано няма време да се усвои напълно от организма не, че съвсем не се усвоява, но е доказано (по научно медицински начин), че сдъвкан или направо погълнат като прашец (без да е престоял известно време в течност) усвояемоста му е под 30%.
Ясно, благодаря на всички за обясненията. Значи остава като най-добър начин разтварянето в кисело мляко.

Ако се стрие и разбърка в мед, ще бъде ли добре разтворен и усвояем, и колко време може да трае без да се развали?
Меда е консервант. Примерно, натуралното замразено млечице, след като се смеси с мед вече не е необходимо/меда с млечицето/ да се съхранява в хладилника. За пращеца важи същото,като единственото условие е да е смлян добре, а и да не е на пряка слинчева светлина. Колкото до трайността: Чел съм, че трайноста на пращеца по-принцип е около 6 месеца. Т.е. след 6 месеца започва да губи своиствата си. Консервиран в мед, този срок отпада.
pamir
Мнения: 38
Регистриран на: Пон Юли 12, 2010 10:12 am

Re: ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАШЕЦА

Мнение от pamir »

nikoko написа: Меда е консервант. Примерно, натуралното замразено млечице, след като се смеси с мед вече не е необходимо/меда с млечицето/ да се съхранява в хладилника.
Попаднах на интересна статия - http://nbps.press.bg/br18/5.htm - вижте какво пише за съхраняването на млечицето в меда:

"Смесването с мед обаче води до влошаване на неговите качества, тъй като съдържащите се в меда ензими разрушават някои от съставките на млечицето. За да се избегне това, се препоръчва предварително инактивиране на ензимите на меда чрез нагряването му над 50-55°С, и то по-продължително време (1 1/2 - 2 часа)."
Публикувай отговор

Обратно към “Прашец / Bee Pollen”