От Брюксел спряха парите за България и по САПАРД

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

От Брюксел спряха парите за България и по САПАРД

Мнение от Dinko »

От Брюксел спряха парите за България и по САПАРД

Писмото на ЕК беше предоставено на медиите не от държавна институция, а от опозиционния депутат Яне Янев (ОДС)
07.03.2008

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че прекратила плащания за България и по програма САПАРД , предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти.

Санкцията се налага до приключването на разследванията по случаите с измами със средствата по тази мярка от програмата.

Писмото на ЕК беше предоставено на медиите не от държавна институция, а от опозиционния депутат Яне Янев (ОДС) в парламента.

Няколко часа по-късно министърът на финансите Пламен Орешарски призна пред журналисти в парламента, че по една от мерките на програмата САПАРД са били спрени над 100 милиона евро.

Министърът Орешарски каза, че от предварителната информация, с която разполага, спрените средства са във връзка със стар случай от 2006 г., разследван от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), по който все още няма произнасяне. Той твърди, че ставало дума за стари машини, доставяни от Германия, представени като нови, но отказа да даде повече подробности.

Това е послужило като повод за генералния директор Жан-Люк Демарти да препоръча временно преустановяване на средствата до изясняване на случая, коментира Орешарски.

В отговор на въпрос дали може да се стигне до там, че ако не могат да бъдат
върнати парите, дадени вече на бенефициентите, държавата да
плаща от бюджета, финансовият министър обясни, че тези хипотези
се базират на практики, които са рядко използвани от ЕК.

Министър Орешарски съобщи, че по-късно през деня ще направи
официално съобщение, след като се запознае по-добре със случая.

Евродепутатът от ГЕРБ Петя Ставрева пък съобщи в кулоарите на парламента, че е отправила официално запитване до ОЛАФ с искане за по-подробна информация за поредното спиране на средства за България и за проектите, които се разследват.

Тя очаква да получи отговор от службата в понеделник. По думите й става дума за около 150 млн. евро, по мярка две на предприсъединителната
програма САПАРД.

Това е третото поредно спиране на средства от европейските фондове за България, което този път е в аграрния сектор, а той изключително много се нуждае от пари, с оглед на изоставането му, каза Петя Ставрева.

Според нея причина за санкцията е воденото от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследване за злоупотреби с европари, наложили
спирането на този сериозен финансов ресурс.

По думите й, поредният случай на спрени средства от ЕС показва, че корупционните практики не са престанали.

За същото прекратяване на плащания говори днес по БНТ и кметът на София Бойко Борисов.

По-късно партия ГЕРБ разгласи декларация, в която се посочва, че "спирането от ЕК на средствата по програма САПАРД ще постави множество коректни бенефициенти пред състояние на невъзможност да покрият направените инвестиции и голяма вероятност от реални фалити".

От партията посочват, че разликата от скандала с еврофондовете по програма ФАР е, че този път средствата, които са замразени, са реално инвестирани от производители и преработватели за покриване на тежките изисквания, свързани с безопасността на храните и срещу тези инвестиции в повечето случаи са теглени кредити, чиито падежи и лихви настъпват.

Освен това спирането на плащанията поради запор на средствата от ЕК поставя под съмнение и стартирането на Програмата за развитие на селските райони, която ще осигури ресурс от 3.2 милиарда евро в подкрепа на селскостопанските производители, преработватели и общини и на която всички те разчитат за подобряване на конкурентноспособността, качеството и условията на живот в селските райони, посочват от ГЕРБ.

Партията настоява за незабавно обяснение от страна на Министерството на земеделието и продоволствието за причините, довели до тази криза.

Миналата седмица Европейската комисия поиска от България да спре всички плащания и по предприсъединителната програма ФАР. Причина беше ограниченото еврофинансиране на инфраструктурни проекти заради скандала с подкупите и конфликта на интереси в пътния фонд.

Спирането на средствата е и във връзка със сериозните проблеми с усвояването на средствата по САПАРД през 2007 г. и предвид на значителните средства, които трябва да се усвоят тази година преди приключването на програмата.

Депутатът Янев съобщи, че при проверка на ОЛАФ и други органи са установени злоупотреби, извършени от преработвателните предприятия "Родопа" - Велико Търново и птицекланица "Чубра".

Ако фирмите не върнат средствата, те ще трябва да бъдат възстановени от
републиканския бюджет.

Това е изключително голям скандал, от който за пореден път става ясно, че правителството за пореден път не се съобразява с изискванията за усвояването на средствата по европейските фондове, каза народният представител.
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: От Брюксел спряха парите за България и по САПАРД

Мнение от Dinko »

Тадаръков остава на поста и заплашва политици
2008-03-09 10:29:32

Докато решат политиците, аз ще остана на поста си. Това каза директорът на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков пред БНР.


БГНЕС припомня, че преди два дни ЕК блокира 140 млн. евро по агропрограмата САПАРД. Така на практика България е санкционирана и по трите предприсъединителни европрограми. Преди седмици бяха замразени пари по ФАР и по ИСПА. А откакто е член на ЕС, страната не е получила нито цент от оперативните програми. От писмото на Жан-Люк Демарти, директор на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в ЕК, става ясно, че са замразени парите по мярка 2 на САПАРД - за инвестиции в хранително-вкусовата промишленост. Санкцията се налага заради "сериозните проблеми с усвояването на средствата по САПАРД, възникнали миналата година, и във връзка с възобновените разследвания по случаи на измама". България за една година ще получи около 1 млрд. лева чисти пари, предоставени от Европа, каза още Тадаръков. Той призова някои от депутатите, които се изказват критично в последните дни, да не бъдат емоционални, а да са професионалисти. Част от тези депутати и техни роднини искаха да декларират площи, които притежават и да получат повече европейски пари. Затова ги моля да не правят заигравания, защото скоро време това ще бъде показано, подчерта Тадаръков. Той беше категоричен, че на никой не предоставя повече привилегии. Тадаръков припомни, че още в началото на поемането на този пост е уволнил 24 семейства. Става дума за 20 български и 4 турски семейства - синове и дъщери на депутати, посланици и зам.-министри в нашия фонд, каза още Димитър Тадаръков, който се смята за близък до средите на Движението за права и свободи.
Бизнесменът Димитър Тадаръков, който стана известен покрай скандалите с приватизацията на “Булгарлизинг” през 1990-те, оглави Държавен фонд “Земеделие” в средата на месец юни 2007 година. Предишният директор на фонда Асен Друмев, също смятан за протеже на ДПС, бе отстранен по искане на съда. Той бе разследван за сключени неизгодни договори за наем за офиси. Поради тази причина в началото на миналата година финансирането на проекти по САПАРД бе блокирано и не бяха усвоени от българия, според експерти, около 100 млн. лв. /БГНЕС
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: От Брюксел спряха парите за България и по САПАРД

Мнение от Dinko »

Автор: Shutterstock
Европейската комисия е поискала замразяване на плащанията по още две мерки на програма САПАРД заради съмнения за злоупотреби, съобщи в петък вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. "Дневник" научи, че става въпрос за още осем проекта, по които експертите на ОЛАФ (Европейската служба за борба с финансовите измами) са установили лоши практики при последното си посещение.
Инспекцията е станала в периода 2-13 юни, веднага след редовната одиторска проверка на Еврокомисията, когато бяха проверени 100 фирми, получили средства по всичките десет мерки на предприсъединителната програма САПАРД.

Вицепремиерът Плугчиева огласи писмото на шефа на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" Жан-Люк Демарти, с което се препоръчва България да се въздържи от плащания по мерките "Инвестиции в земеделски стопанства" и "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности и създаване на алтернативни доходи". Това означава, че се спират субсидии от 183 млн. лв. по 572 одобрени проекта. Заедно с блокираните проекти през 2006 г. на практика се блокират плащания на 260 млн. лв. по програмата.

Санкциите са свързана с новите разкрития на ОЛАФ през март, когато Еврокомисията не изплати на България 7.8 млн. евро по вече приключени проекти. Според говорителя на ЕК Майкъл Ман в управлението на САПАРД са отчетени "съществени слабости в системите за контрол, особено във връзка с процедурите за обществени поръчки". Проблемите са системни, каза Ман и добави, че комисията е поискала от българските власти обяснения за конкретни случаи, констатирани от експертите. Тези случаи са два основни типа.

При едните става въпрос за "позлатени стоки" - закупена земеделска техника, за която се декларира много по-висока цена от пазарната, и раздутата сметка се плаща от САПАРД. Другите са свързани с т.нар. фирми фантоми, регистрирани само за да участват в търговете и да ги губят в полза на определен кандидат, който неформално стои зад тях.

В петък земеделският министър Валери Цветанов създаде работна група от 10 служители на министерството и фонд "Земеделие", които да установят причините, довели до блокирането на парите. Анализът им трябва да бъде готов днес и въз основа на него българската страна ще подготви позицията си за срещата с представители на Европейската комисия, насрочена за 1 юли.
Докато приключи разследването на ОЛАФ, няма да бъдат огласени нито проектите, нито имената на фирмите, поясни вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя припомни, че е поискала от ОЛАФ да извършва периодични проверки в агенция САПАРД и Разплащателната агенция, за да има яснота за разходването на средства.

Общо договорените средства по програма САПАРД надхвърлят 1.3 млрд. лв. Само по двете спрени мерки за инвестиции в земеделските стопанства и за разнообразяване на икономическите дейности от 2001 г. досега са одобрени 2586 проекта, от тях са анулирани 375, сочи справка на агроминистерството. Изплатените субсидии са в размер на 362 млн. лв., а пропадналите суми по анулираните проекти са 115 млн. лв.
Поредните разкрития на ОЛАФ предизвикаха бум от искания за оставките на шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков или поне на висши служители, довели до нередностите при усвояването на средствата по САПАРД. Първи за това настояха ръководствата на ГЕРБ и ДСБ. Премиерът Сергей Станишев заяви, че "вината ще бъде поета, ако има конкретна персонална отговорност". Досега обаче няма нито един уличен експерт във ведомството, виновен за корупция или липса на контрол. Единственият освободен е бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, който се разследва за неправомерна покупка и наемане на офиси за Разплащателната агенция.


Досега спрените плащания са за над 582 млн. евро
През февруари Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия поиска временно спиране на плащанията по програма ФАР за всички проекти, управлявани от две от изпълнителните агенции - Централното звено за финансиране и договаряне (в Министерството на финансите) и Изпълнителната агенция по ФАР (в Министерството на регионалното развитие и благоустройството).

България получава пари по ФАР от 1992 г., но причина проблемите да се появят чак сега е в промяна на управлението на програмата. До присъединяването на страната към ЕС средствата бяха под директното управление на Европейската комисия, а от 2007 г. системата е децентрализирана и парите по ФАР се изплащат от посочените по-горе агенции. През миналата година е започнало установяването на нередностите. Точната сума на спрените средства обаче не може да се каже, тъй като става дума за бъдещи плащания.

Преди Европейската комисия да се намеси, националният ръководител по Програма ФАР и зам. финансов министър Димитър Ивановски спря плащанията и по още 10 проекта за общо 88.4 млн. евро заради липсващи правила и процедури в наръчниците по съответните проекти.

Преди това Брюксел спря 144 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА и над 217 млн. евро по оперативната програма "Регионално развитие" заради скандала във фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

В началото на годината ЕК поиска България да се въздържа и от плащания по Мярка 2 на програма САПАРД за "Подобряване, преработка и маркетинг на селскостопански и рибни продукти". Нейната стойност е 77 млн. лв., или 40 млн. евро. През миналата седмица комисията спря плащанията по други 2 мерки. Те са за проекти на стойност 183 млн. лв. Така общата стойност на замразеното финансиране по САПАРД е 260 млн. лв., или 133 млн. евро.


Румъния и България отличници по корупция
Международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" обяви годишния си "Списък на корупцията", в който максималната оценка, която отговаря на нулева корупция, е 10. Тази година Букурещ повежда пред София по корупция с минималния в рамките на ЕС индекс 3.7, следван от София с 4.1. След България са непосредствено Полша с 4.2 и Гърция с 4.6 Европейските отличници по липса на корупция са традиционно Дания и Финландия, чийто индекс е 9.4, а останалите страни с над 9 са Швеция, Исландия, Холандия и Швейцария.


Комисията "Кушлев" е запорирала имоти на Л. Стойков
Комисията "Кушлев" е запорирала имоти по морето на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, съобщи самият Стоян Кушлев по БНР. Шефът на "Дюни" е основна фигура при първата крупна измама по САПАРД, засечена в средата на 2006 г., когато ОЛАФ разкри международен канал за доставка на швейцарски машини втора ръка, представяни от български мениджъри като нови. В мрежата бяха замесени германски, швейцарски и български граждани. Арестувани бяха пернишкият бизнесмен Людмил Стойков и свързаните с него Марио Николов, шеф на шуменската "Родопа", съпругата му Мариана Николова и собственикът на птицекланица "Чубра" Иван Иванов. Докато съдът в Германия се произнесе отдавна и замесените двама участници в мрежата вече излежават присъдите си, българските съдебни власти отхвърлиха почти всички обвинения срещу четиримата.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: От Брюксел спряха парите за България и по САПАРД

Мнение от dimitarbonev »

Както е тръгнало май ще спрат и след присъединителните пари. Не че досега нещо е усвоено или по-точно е тръгнала някоя от програмите.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: От Брюксел спряха парите за България и по САПАРД

Мнение от Dinko »

Това съобщава "Интернешънъл Хералд Трибюн". Такава сериозна мярка, при която са спрени изцяло парични фондове за член на 27-членния съюз се прилага за първи път, защото на страната-членка не може да се разчита да ги похарчи правилно, коментира световното издание, според което стъпката отразява загрижеността на европейските представители, че парите ще стигнат до българската организирана престъпност.

Всекидневникът окачествява реакцията на българското правителство като "опит за разведряване на обстановката" след понесен значителен удар, включително на премиера Сергей Станишев.

Цитира се неговото изказване, че България въвежда "изключително амбициозно" европейските програми и членството не бива да се свежда само до правосъдието и вътрешните работи.

Въпреки това се припомня, че още при присъединяването през 2007 г.са изказани мнения, че страната е зле подготвена и са въведени специални мерки за наблюдение върху реформите. Оттогава България и Румъния са критикувани, че позволяват "криминални мрежи" да стигат до субсидиите, и още милиони или милиарди могат да не бъдат получени, ако българското правителство не затегне контрола.

Очаква се България да получи около 11 милиарда евро субсидии от ЕС до 2013 г.

Проблемите на България са свързани не само с корупцията по високите етажи на властта, но и с организираната престъпност и слабата съдебна система, допускаща мафията да е държава в държавата.

Румен Петков, бивш външен министър, бе принуден да подаде оставка заради доказателства за връзки с хора от подземния свят. Милен Велчев, също бивш министър, бе сниман на яхтата на друг съмнителен бизнесмен, малко по-късно убит.

Вестникът цитира изказвания на Сергей Станишев и Миглена Плугчиева, според които решението на ЕС ощетява България. Според комисаря по разширяването Оли Рен, това не е наказание, а просто следване на правилата на Съюза, които са еднакви за всички и не търпят отклонение.

“Файненшъл таймс” пише, че България ще може да загуби и останалите замразени милиони от фондовете на Европейския съюз поради неуспеха на воденото от социалистите правителство да се пребори с корупцията в страната.
Правителството ще трябва също така да използва средства от бюджета на страната, за да покрие още 300 милиона евро, заради замразените от ЕК през юли фондове, поради подозрения в корупция.

Би Би Си пише: Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че съкращаването на еврофондовете за България е неудобно решение. Това не е най-приятният ден в живота ми, коментира той. Според него България е пример за икономически успех. Тя е много отдаден и конструктивен член на Европейския съюз, но има и друго измерение - защитата на интересите на данъкоплатците в съюза и коректното управление на европейските фондове, каза още Рен. Според него мисии на неговата служба, както и мисии на Европейската служба за борба с измамите са установили няколко недостатъци при усвояване на европейски фондове. Сред тях са прекалено високо равнище на нередности, открити и нови, риск от политическа намеса, както и голям брой продължаващи разследвания на ОЛАФ. Българската прокуратура разследва над 80 случая, свързани с източване на средства, но нито един висш държавен служител не е осъден за корупция и над 100 мафиотски убийства остават неразрешени.

Електронното издание на в. Таймс съобщава, че в Брюксел се усъмниха след като директора на Агенция “Пътища” бе арестуван за това, че е избрал брат си за изпълнител на договор за строителство на нова магистрала на стойност 50 милиона евро. След това започнаха разследвания на 101 проекта за модернизация в областта на земеделието. Счита се, че мафията е замесена в управлението на тези проекти. Един печално известен случай е свързан с българска агенция, която е взела пари за чисто нови трактори в рамките на програма за модернизация, но са били закупени бракувани трактори от бившата ГДР, като агенцията е прибрала разликата в цената. Това оправдава най-лошите очаквания на критиците, които считат, че ЕС избърза като прие България и Румъния за членове. Frognews.bg
Публикувай отговор

Обратно към “Проекти и финансиране от Сапард / Projects and finance from Sapard”