Има опасност да изпуснем десетки милиони евро

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Има опасност да изпуснем десетки милиони евро

Мнение от Dinko »

Всеки депутат да обяви взимал ли е пари по САПАРД, искат от ОДС

ОДС призовава към прозрачност за парите по САПАРД и обяви горещ телефон за сигнали за нарушения.

След като парламентарното мнозинство за пореден път отхвърли предложението на ОДС в дневния ред да влезе точка за създаване на комисия за цялостна проверка на дейността на държавен фонд „Земеделие” от ОДС призоваха всички депутати да обявят дали са участвали в САПАРД.

Искаме от българския парламент да се постави началото, за да могат и другите бивши и настоящи министри, зам.-министри, директори на дирекции, агенции и т. н. да обявят честно и достойно дали и какво участие са имали, включително чрез свързани лица в усвояването на средства по програма САПАРД.

Това обяви Яне Янев в кулоарите на парламента и посочи като пример за почина зам.-председателя на СДС Иван Колчаков, чийто брат има одобрен проект по САПАРД.

Няма нищо лошо човек да е получавал пари от САПАРД, каза Янев и настоя всички народни представители да последват примера на Колчаков.

Яне Янев изказа неудовлетвореност от министъра на земеделието и горите и изпълнителния директор на държавен фонд „Земеделие” по отправено от него искане с 14 конкретни въпроса, касаещи дейността на фонда и програма САПАРД.

Днес следобед се очаква парламентарната комисия по земеделието и горите да изслуша информация от земеделския министър и шефа на фонд „Земеделие” по искането на Яне Янев.

Според депутата има бягане от директен отговор на поставените от него въпроси, отнасящи се до
• получаването на субсидия по САПАРД или кредити от фонд „Земеделие” от бивши и настоящи министри, зам.-министри, депутати и висши държавни служители лично или чрез свои роднини, или като участници във фирми • колко от одобрените проекти по САПАРД са на фирми, чийто собственици са в списъка на кредитните милионери • доколко е легитимен управителният съвет на държавен фонд „Земеделие”, след като няма правилник за неговото устройство и дейност и на какво основание взема решенията • колко от бенефициентите на САПАРД – юридически лица, са получили субсидия преди регистрация на фирмата в съда, колко от бенефициентите са получили субсидия, без преди това да са развивали друга дейност и какви субсидии са изплатени на тези две категории бенефициенти

Според Янев има опасност страната да изпусне десетки милиони евро заради това, че Европейската комисия смята, че българският парламент не е в състояние да осъществява ефективен контрол. Той обяви горещ телефон: 9810307, на който всеки български гражданин, ощетен от чиновниците на САПАРД, може да сигнализира.

Тъй като днес има огромно недоволство от реализацията на програма САПАРД, която е предприсъединителна програма, трябва спешно да се вземат мерки, защото на страната й предстои да усвоява много повече средства по структурните и кохезионни фондове, каза Иван Колчаков.

Той допълни, че в парламентарната група са много обезпокоени, че българските институции прикриват информация. Има опасност европейските партньори да не признаят повече от 60 милиона евро усвоени средства по САПАРД, защото не са спазвани правилата на програмата, подчерта той. Колчаков изрази надежда българските институции да бъдат задължени да дадат цялата информация и оценките за работата по програмата да бъдат обявени.
valvrv
Мнения: 492
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

Мнение от valvrv »

какво ги интересува тях,те гледат да направят така че да могат да източат колкото се може повече пари а това че ще ни отрежат европейците тях какво ги интересува нали ако им испълнят изискванията няма да могат да крадат дори да отрежат някой милион все нещо ще остане по добре отколкото да действат в името на народа така че той да може да се възползва максимално от тях,но тогава за тях няма да има а това всъщност е важното. :evil: :evil: :evil: :evil:
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Сега са започнали да описват всички пчелни семейства.
Защо ли ? Ако някой знае да пише ?
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Подписаха 182 одобрени проекта по САПАРД за общо 111 млн. лв.
04.10.2007 12:12

Общо 182 одобрени проекти по програма САПАРД се подписаха в Държавен фонд „Земеделие”. Общата им инвестиционна стойност е 111 млн. лв., а договорената субсидия е в размер на 50 млн. лв., става ясно от съобщението на фонда.

От тях 163 са проектите по първа мярка „Инвестиции в земеделски стопанства” с инвестиционна стойност 103 млн. лв. и субсидия 47 млн. лв.

73 проекта са за сектор „Трайни насаждения”, на обща инвестиционна стойност 27 млн. лв. и договорена субсидия 12 млн. лв.

Одобрените проекти по сектор „Мляко и млекопроизводство” са 48 на инвестиционна стойност 40 млн. лв. и субсидия 19 млн. лв. По сектор „Зеленчуци, цветя, многогодишни етеричномаслени, зърнени, маслодайни култури, многогодишни лечебни растения, тютюн - висококачествени сортове и памук” са одобрени 30 проекта с размер на инвестицията 23 млн. лв. и субсидия – 10 млн. лв.

Одобрените проекти по сектор „Месо и месопроизводство” са 10, с инвестиция в размер на 11 млн. лв. и субсидия 5 млн. лв.

Два са проектите по сектор „Яйца и яйчни продукти”, с инвестиционна стойност 1,7 млн. лв. и размер на субсидията 700 хил. лв.

19 са одобрените проекти по трета мярка „Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи”, на обща инвестиционна стойност 8,6 млн. лв. и субсидия 3,5 млн. лв.

От тях 13 са за сектор „Пчеларство” с размер на инвестицията 3,6 млн. лв. и договорена субсидия 1,5 млн. лв. По два проекта са одобрени и за секторите „Коневъдство”, „Гъбопроизводство” и „Преработка на етерично-маслени култури, лечебни растения и гъби”, като инвестицията е съответно 1,9 млн. лв, 1,55 млн. лв. и 1,5 млн. лв., а субсидията – 900 хил. лв., 480 хил. лв. и 660 хил. лв

От стартирането на програмата до днес броят на одобрените проекти по САПАРД става 3 359. Те са на обща инвестиционна стойност 2,773 млрд. лв., като безвъзмездната помощ за тях възлиза на 1,375 млрд. лв. Платените проекти са 1 740, с инвестиционна стойност 1,285 млрд. лв. и субсидия 594 млн. лв.
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Има опасност да изпуснем десетки милиони евро

Мнение от Dinko »

За първите две години от членството си в ЕС България е използвала едва 0.28% от полагащите й се средства по Кохезионния и структурните фондове.

За да може по-бързо да навакса изоставането си от останалите в Европейския съюз, страната ни разполага с почти 6.7 млрд. евро по тези фондове за периода 2007-2013 г., съобщава вестник "Сега".

Но дори сега, в разгара на кризата, когато всяко евро е от полза, се оказва неспособна да ги оползотвори. "Реално до българските фирми, общини, вузове, неправителствени организации и останалите ползватели са стигнали едва 80 млн. евро", съобщи Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

Той уточни, че визира специално средствата от Кохезионния и структурните фондове. Става дума за колосалната сума от 8 млрд. евро, разчетени за периода 2007-2013 г. - 6.673 млрд. евро от европейската хазна плюс 1.345 млрд. евро от българския бюджет. Правителството напоследък отчита, че има рязко ускоряване по оперативните програми и вече са договорени проекти за 2 млрд. евро. "Но от договаряне до същинско използване на средствата има огромна разлика", поясни Божков. Вестник "Сега" установил, че шефът на ЦИР дори е надценил степента на усвояване.

По официални данни на правителството към 31 декември 2008 г. за различни проекти по седемте оперативни програми са изплатени едва 22 млн. евро, като от тях 18.8 милиона са средства от еврофондовете, а 3.32 млн. евро - от българския бюджет.

През 2006 г. българските министри често се хвалеха, че се готвят отрано за членството в ЕС, за да може още на 2 януари 2007 г. да започне приемането на проекти и усвояването на еврофондовете.

През първата година в ЕС оптимизмът продължи и правителството твърдеше, че до бенефициентите ще стигнат 1 млрд. евро. Горчивата равносметка за 2007 и 2008 г. обаче сочи, че ако министерствата продължават с досегашните темпове на усвояване - по 19-20 млн. евро на 2 години, целият ХХI век няма да стигне на България да усвои полагащите й се милиарди. Както е известно, отличник по усвояването дотук е Министерството на държавната администрация, което управлява програмата "Административен капацитет".

То е оползотворило 13.7 млн. евро по програмата, като основните инвестиции са в езиково обучение на чиновници. Трагично е обаче усвояването по най-богатите еврофондове, предназначени за пътища, сметища, пречиствателни станции и ВиК мрежи.

За проекти по програма "Околна среда" до 31 декември 2008 г. на практика са платени символичните 144 хиляди евро, ОП "Транспорт" може да се "похвали" с усвоени към 873 000 евро, а до предприятията са стигнали смешните 88 000 евро от ОП "Конкурентоспособност" - програма, която разполага с близо 1 млрд. евро бюджет до 2013 г.

Преди дни министърът на финансите отчете, че "касовите постъпления от ЕС" за 2008 г. били почти 1.5 млрд. лева. В тази сума обаче освен Кохезионния и структурните фондове Пламен Орешарски включва и Европейския земеделски фонд, Европейския фонд за рибарство, средствата по Шенгенското споразумение, директните плащания за фермерите и др. Освен това "касови постъпления" означава, че парите са на разположение на България, но не и че са оползотворени.

Орешарски некоректно включва в сумата и средствата по ФАР, САПАРД и ИСПА, които бяха отредени за България още когато тя бе далеч от членството си в ЕС и трябваше да тренира чрез тези програми за усвояването на големите фондове на ЕС.

Освен това не се налагаше да плаща членски внос. През първите си две години в ЕС страната ни е платила над 1.3 млрд. лева членски внос. При положение че вноските на страната за двете първи години в еврохазната се равняват на 682 млн. евро, излиза, че България е "на червено" от еврочленството си.

Към плюсовете от влизането в ЕС трябва да се добавят евросубсидиите, които всички земеделци в ЕС получават. За двете години вече са ни преведени по около 200 млн. евро. Тези пари обаче са лесни за усвояване - не зависят от благосклонността на чиновници, раздават се на калпак и за тях не трябва да се готвят и защитават проекти.
Публикувай отговор

Обратно към “Проекти и финансиране от Сапард / Projects and finance from Sapard”