Един от първите опити за природосъобразно прилагане на медицинските познания в ежедневната практика още в XII век е Хилдегардовата медицина. Монахинята Хилдегард (1098-1179 г.) призната за света със своите съчинения с пророчески дух разкрива важни елементи от природата на човека и тяхното приложение в медицинската практика. Хилдегардовата терапия представлява цялостно лекуване на тялото и душата. Лекуват се не само симптомите, но се прави опит да се открият причините за болестта и да се отстранят чрез природосъобразно хранене, постене и поддържане на добро настроение. Причинители на болестите са и пороците и лошите навици на човека, а също и гневът, свадливостта, лъжата, коравосърдечието, безверието, завистта, високомерието, които също трябва да се лекуват. Променената душевност на човека, в която липсва вярата, а преобладават тъгата и гневът, са констатации отпреди 800 години, но звучат актуално и днес.
Четирите стълба на Хилдегардовата медицина са диетата (включително правилният начин на живот), прочистващите процедури, лекарствата и постенето (лечебното гладуване). Един от аспектите на диетата е здравословното хранене. То включва зърнените храни, зеленчуците, плодовете и нетлъстите меса (овче, козе, птиче и дивечово). Особено внимание се обръща и на рибите. Важен елемент на диетичното хранене са и подправките и пчелният мед.
От лечебните средства едно от най-ценните според Хилдегард е крушовият мед, който се взима при мигрена, главоболие, затруднено дишане, за прочистване на организма и кръвта. За него се казва, че е "по-вкусен и по-ценен от злато". Хилдегард го описва по следния начин:
"Вземи круши, разрежи ги и изхвърли сърцевината. Свари ги добре във вода и ги намачкай. После вземи див балкански копър, алтиния, сладник и тлъстига, стрий всичко на прах и го прибави към умерено топъл мед. Добави крушовото пюре, смеси всичко, като бъркаш силно и съхранявай сместа в бурканчета с капак. От него вземай:
- една чаена лъжичка сутрин на гладно;
- две супени лъжици след обедното ядене;
- три пълни лъжици вечер в леглото".
Съвременната рецепта е:
Големи круши - 5 бр;
Чист цветен или горски мед - 250 гр.;
Стрит див балкански копър - 28 гр.;
Стрита алпиния - 26 гр.;
Стрит сладник - 24 гр.;
Тлъстига - 22 гр.
Необходимите круши се разделят на четвъртинки, сърцевината се изрязва. Сваряват се във вода докато омекнат. Водата се изхвърля, а крушите се намачкват, докато се получи пюре. Медът се загрява на водна баня до 35-40ОС. Две супени лъжици от билковата смес се разбъркват добре в топлия мед, след което с енергично бъркане се добавя пюрето от круши.
Готовият крушов мед се съхранява в стъклени буркани в хладилника. Взима се три пъти на ден.
Пелиново вино
Пелиновото вино се употребява при заболявания на вътрешните органи и лошо храносмилане, а също като помощно средство при ревматизъм, подагра, сърдечно-съдова и бъбречна слабост, при депресии и като предпазно средство против белодробни заболявания (напр. в райони, където съществува опасност от туберкулоза).
"И когато пелинът напролет се раззеленява и е свеж, смачкай го в кърпа и изцеди сока му. После на тих огън свари вино с мед и в него налей изстискания сок, и то толкова, че вкусът на пелина да е по-силен от вкуса на виното и меда. От тази напитка пий всеки трети ден на гладно от май до октомври, тя ще уталожи тъгата и меланхолията в тебе, ще проясни очите, ще укрепи сърцето и белия дроб. Освен това затопля стомаха, прочиства червата и помага за доброто храносмилане."
Съвременната рецепта е:
Пресен сок от пролетен пелин - 50-100 мл;
Чист цветен или горски мед - 400 гр.;
Бяло или червено домашно вино - 3 литра.
Свежо отрязаният пелин се накълцва възможно по-ситно, получената каша се изстисква през марля. Медът се смесва с виното и се кипва внимателно, след което се прибавя нужното количество пелинов сок. Още горещо се налива в добре изварени бутилки, които се затварят веднага. Виното може да се съхранява до октомври. Пият се всеки трети ден по 1-2 ликьорени чашки.
При кашлица:
"Който има суха кашлица нека вземе вътрешните ядки от сливови костилки и да ги сложи във вино, докато го поемат добре и набъбнат от него. От тях трябва да се яде често. Освен това нека свари супа от набъбналите ядки и вино и да пие от нея, така ще оздравее бързо."
Костилки от сини сливи - 40 броя;
Вино - 250 мл.
Ядките се оставят да киснат във вино под похлупак за 1-2 дни докато набъбнат. От тях всеки ден се дъвчат по 2 до 6 броя (децата по-малко, възрастните повече).
"Ако човек страда от треперене на крайниците (паркинсонова болест) да нареже куркума, да добави алпиния, да свари това вино с мед и да го пие както е топло. Треперенето ще премине и силата ще се възвърне".
Корен от куркума - 20 гр.;
Корен от алпиния - 15 гр.;
Мед - 100 гр.;
Вино - 1 л.
Съставките се варят около 5 мин. във вино и отварата още гореща се затваря в стилиризирани бутилки. Пие се всеки ден по една ракиена чашка и трябва да се взема най-често в продължение на няколко месеца.
ХИЛДЕГАРДОВАТА МЕДИЦИНА
Модератор: syzi
Публикувай отговор
1 мнение
• Страница 1 от 1
Публикувай отговор
1 мнение
• Страница 1 от 1
Обратно към “Апитерапия / Apitherapy”
Иди на
- Новини Мнения Предложения / News Opinions Proposals
- ↳ Новини / News
- ↳ Предложения / Proposals
- ↳ Мнения / Opinions
- ↳ Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users
- ↳ Правила за писане в пчеларския форум
- Пчелите / Bees
- ↳ Размножаване и селекция / Reproduction and selection
- ↳ Болести и неприятели / Diseases and foes
- ↳ Медоносна растителност / Honey vegetation
- ↳ Биология на пчелите / Biology of bees
- ↳ Екология / Ecology
- ↳ Пръскане с пестициди и хербициди
- Пчелни продукти / Bee products
- ↳ Мед / Honey
- ↳ Восък / Beeswax
- ↳ Прополис (клей) / Propolis
- ↳ Прашец / Bee Pollen
- ↳ Пчелно млечице / Roya
- ↳ Пчелна отрова / Bee poison
- Апитерапия, Апикулинария, Апикозметика / Apiculinary, Apitherapy, Apicosmetics
- ↳ Апикулинария / Apiculinary
- ↳ Апитерапия / Apitherapy
- ↳ Апикозметика / Apicosmetics
- Инвентар / Inventory
- ↳ Жилища на пчелите / Beehives
- ↳ Подвижно пчеларство / Mobility apiculture
- ↳ Пчеларски инвентар и постройки / Bee inventory and buildings
- ↳ Търговци, производители и магазини / Tradesmen, producers and shops
- Ентомофилни растения / Plants for pollination
- ↳ Ентомофилни растения / Plants for pollination
- ↳ Насекоми опрашвачи / Insects on pollination
- ↳ Кой да заплати на пчеларите за опрашването? / Who to pay to the beekeepers for pollination?
- Биологично пчеларство / Biological beekeeping
- ↳ Райони / Coasts
- ↳ Образование / Лицензиране / License
- Търговия /Trade
- ↳ Купува - продава / It buys- it sells
- ↳ Внос - износ / Import - export
- ↳ Цени / Prices
- Закони и нормативни актове / Statutes and prescriptive acts
- ↳ Закон за пчеларството / Beekeeping law
- Кредити и субсидии / Credits and grants
- ↳ Кредити от държавата / Credits and grants
- ↳ Проекти и финансиране от Сапард / Projects and finance from Sapard
- Пчеларството по света / The beekeeping of the world
- ↳ Пчеларството в Европейския съюз / The beekeeping in the European Union (EU)
- ↳ Пчеларски организации в България
- Работа / Job
- ↳ Работа / Job