Колко голям трябва да е отворът на прелката през зимата ?
Модератор: valvrv
Колко голям трябва да е отворът на прелката през зимата ?
Вчера намерих два кошера със запушени прелки
от умрели пчели.Когато ги отворих единият беше
загинал . Другият го спасих , сложих му една пита с мед
и видях майката.Не бяха много гладни.Имаха по две пити с мед.
Винаги оставям хранилката отгоре за да дишат.
Чудя се дали са се задушили или е нещо друго ?
Редовно проверявам прелките за запушване,
оставям ги около 5-6 сантиметра.
Мойте кошери нямат горна прелка.
Дали да пробия ?
от умрели пчели.Когато ги отворих единият беше
загинал . Другият го спасих , сложих му една пита с мед
и видях майката.Не бяха много гладни.Имаха по две пити с мед.
Винаги оставям хранилката отгоре за да дишат.
Чудя се дали са се задушили или е нещо друго ?
Редовно проверявам прелките за запушване,
оставям ги около 5-6 сантиметра.
Мойте кошери нямат горна прелка.
Дали да пробия ?
-
- Обратна връзка:
Re: Колко голям трябва да е отворът на прелката през зимата ?
какъв модел са?
-
Хубаво е да имат горна прелка,но още по-хубаво е да има отвор на самото дъно....
-
- Обратна връзка:
Ето как пчелите сами регулират отвора на прелката.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Д-р Грънчаров в "Интензивно пчеларство" препоръчва замрежен вентилационен отвор на дъното. Най-добра вентилация за зимуване се получава, като под рамките има въздушна възглавница, където се омекотява постъпващия отвън студен въздух. Това второто още не съм го осъществил, но където имам вентилационни отвори на дъното ги оставих отворени за зимата. Напролет ще видя какъв е резултата.
-
- Обратна връзка:
Колега valaz,аз от години работя така и нямам никакви проблеми.Замреженият отвор на дъното,никога не го затварям и през лято и през зима.
При мен проблема е, че кошерите ми са класически ДБ, не са с дълбоко дъно, докато ти си с ЛР. При ЛР, ако са на 2 корпуса, пчелите имат накъде да се отдалечат от постъпващия студен въздух.buci59 написа:Колега valaz,аз от години работя така и нямам никакви проблеми.Замреженият отвор на дъното,никога не го затварям и през лято и през зима.
-
Аз обърнах едната ламаринка на мишепредпазителя, едната нагоре, другата надолу и така ги зазимих вчера, кажета добре ли постъпих?
- mmm.1979
- Обратна връзка:
Моите кошери ДБ са с обикновенно дъно но съм им направил отвори 15-15 см с мрежа и ги държа целогодишно отворени и до сега не съм имал проблеми с влага през зимата.
Не подценявай този, който прави крачка назад, защото може и да се засилва... http://mmm1979.mylivepage.ru/
-
- Обратна връзка:
Аз съм с ЛР кошери с дълбоко дъно.
Според горните мнения разбирам че малкия замрежен отвор на дълбокото дъно не се затваря цяла зима.
Тъкмо скоро се чудих дали трябва.....
Ако е вярно, накъде трябва да е отворът? Към прелката или към задната стена?
Освен това не съм сигурен за отворът на подпокривната дъска. Доскоро имах хранилки там, но ги махнах.
Той трябва ли да се затваря зимата?
Питах 2-ма познати и получих 2 различно отговора.
Благодаря предварително.
Според горните мнения разбирам че малкия замрежен отвор на дълбокото дъно не се затваря цяла зима.
Тъкмо скоро се чудих дали трябва.....
Освен това не съм сигурен за отворът на подпокривната дъска. Доскоро имах хранилки там, но ги махнах.
Той трябва ли да се затваря зимата?
Питах 2-ма познати и получих 2 различно отговора.
Благодаря предварително.
Демокрацията престава да съществува, когато вземате от тези който искат да работят и давате на тези който не искат.
Т. Джеферсън
Т. Джеферсън
-
- Обратна връзка:
Колега stan,ако си махнал хранилките на мястото на отворите им,просто постави няколко слоя вестници и в/у тях ненужни за теб памучни или вълнени парцали.Целта е през отвора на хранилката влажният въздух в късната зима да се отвежда вън от гнездото.Успех.
-
- Обратна връзка:
Доколкото съм чел, мрежестия отвор на таблата на дълбокото дъно при зазимяване трябва да е от задната страна, а когато се затопли времето и се увеличи пилото, се завърта от предната страна, за да влиза свеж въздух към пилото. Аз специално в момента мойте отвори съм ги затворил при зазимяването. Реших да спазя правилото, тясно, топло и тъмно. А и така ме посъветваха няколко доста по-опитни от мен колеги.
Ето част от написаното в книгите за дълбокото дъно.
"1. За зимата оставяме плътната дънна дъска с мрежестия отвор към задната стена на кошера на долна позиция и отворен само долен вход. (Уточнението, че мрежестият отвор е откъм задната стена е важно, защото така осигуряваме свеж въздух точно под кълбото, което обикновено се формира към югозападната част на кошера.). Тъй като използваме долния вход, постъпващият през него студен въздух не "бие" в долната част на рамките, защото те са на 10 см височина над дънната дъска. Загиналите през зимата пчели падат ниско, не се натрупват в междурамията и не влошават състоянието на рамките и питите. Тъй като дънната дъска е подвижна, през зимата лесно и бързо може да се почисти от подмор и отпадъци, без да се безпокоят пчелите.
2. През март, за подобряване на микроклимата, повдигаме таблата на горна позиция и отваряме горния вход, а долния затваряме. Сега пък обръщаме таблата така, че мрежестият отвор да е към предната страна на кошера, за да увеличим свежия въздух, така необходим за пилото.
3. В края на май (по-рано или по-късно, в зависимост от конкретните условия) прибираме плътната дънна дъска в склада и на долна позиция поставяме мрежестата рамка. Сега отваряме и двата входа."
Доколкото съм чел, мрежестия отвор на таблата на дълбокото дъно при зазимяване трябва да е от задната страна, а когато се затопли времето и се увеличи пилото, се завърта от предната страна, за да влиза свеж въздух към пилото. Аз специално в момента мойте отвори съм ги затворил при зазимяването. Реших да спазя правилото, тясно, топло и тъмно. А и така ме посъветваха няколко доста по-опитни от мен колеги.
Ето част от написаното в книгите за дълбокото дъно.
"1. За зимата оставяме плътната дънна дъска с мрежестия отвор към задната стена на кошера на долна позиция и отворен само долен вход. (Уточнението, че мрежестият отвор е откъм задната стена е важно, защото така осигуряваме свеж въздух точно под кълбото, което обикновено се формира към югозападната част на кошера.). Тъй като използваме долния вход, постъпващият през него студен въздух не "бие" в долната част на рамките, защото те са на 10 см височина над дънната дъска. Загиналите през зимата пчели падат ниско, не се натрупват в междурамията и не влошават състоянието на рамките и питите. Тъй като дънната дъска е подвижна, през зимата лесно и бързо може да се почисти от подмор и отпадъци, без да се безпокоят пчелите.
2. През март, за подобряване на микроклимата, повдигаме таблата на горна позиция и отваряме горния вход, а долния затваряме. Сега пък обръщаме таблата така, че мрежестият отвор да е към предната страна на кошера, за да увеличим свежия въздух, така необходим за пилото.
3. В края на май (по-рано или по-късно, в зависимост от конкретните условия) прибираме плътната дънна дъска в склада и на долна позиция поставяме мрежестата рамка. Сега отваряме и двата входа."
-
Три от моите кошери зазимих на мрежесто дъно а останалите на плътна прегпада в долно положение.На всичките вода е долен-10см с миши предпазител.
Аз зазимявам само на долен вход,със затворен мрежест отвор. То и без друго през лятото пчелите го заклейват бързо и се чудя защо ли съм го оставял при изработката. Може би понеже са на 2-3 корпуса и не чувстват чак такава нужда от допълнителен въздух за охлаждане на гнездото. Дъната са ми дълбоки ,а долния корпус е с празни рамки.Така имам голяма въздушна възглавница за буфер и нямам проблеми при зимуването.Повечето ми умувания са свързани със затоплянето отгоре. Стиропор, найлон или хартия. Тази година съм заложил на хартията /лист велпапе с точен размер/ ,затиснат хубаво с дървената преградна дъска .От велпапето съм предоволен- вади влагата навънка и същевременно държи топло.Два кошера оставих на стиропор и напластени вълнени парцали във малкото отделение на хранилката по съвет от статиите на Николай Генчев във вестник "Пчели".Ще видя каква е разликата напролет.