Колко голям трябва да е отворът на прелката през зимата ?

Information, articles, photos, plans and sizes for bee hives.

Модератор: valvrv

genata_fi
Обратна връзка:

Re: Колко голям трябва да е отворът на прелката през зимата ?

Мнение от genata_fi »

Направете следния експеримент, при отворени долен и горен вход, запалете една свещ и я доближете до долния вход, ще видите как течението засмуква пламъка навътре, а като го доближите до горния вход - ще го издухва. Така, че ще разберете какво течение става вътре в кошера. Всеки си е избрал вариант на зазимяване, те в повечето случаи не са фатални, но въпроса е в това как ще им влияе едно постоянно течение покрай кълбото и колко мед ще изконсумират при двата варианта. Друг е въпроса и с какво количество храна се зазимяват пчелите, колко рамки покриват и тн. Проблеми ще имат само слабите семейства. На мен ми направи впечатление факта, че при хубаво слънчево време сега когато вече нощните температури са ниски, първо излизат на облитане пчелите, които са на един корпус, а по-късно тези които са на два корпуса (когато семейството е в горния корпус). Може би първите слънчеви лъчи които влизат през долния вход първо активират семействата, които са по-близко до входа.
Майка

Мнение от Майка »

Scan10014.JPG
Scan10014.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Майка

Мнение от Майка »

yuri написа:...Авторът на статиите Николай Генчев от село Присово Велико Търновско е доста възрастен. Работи само с ДБ и доколкото разбрах от редовните му публикации е работил само с ДБ. Много е вероятно да не познава работата с други системи кошери и според мен мисленето му е доста закостеняло... Човекът наистина има голям опит, но само с едно нещо.
Нали във форума можеш да изложиш различни гледни точки и опит при отглеждане на пчелите?
Освен това смятам, че възрастта не е порок, а понякога :wink: всичко ново е само добре забравеното старо.
buci59
Обратна връзка:

Мнение от buci59 »

Майка написа:
yuri написа:...Авторът на статиите Николай Генчев от село Присово Велико Търновско е доста възрастен. Работи само с ДБ и доколкото разбрах от редовните му публикации е работил само с ДБ. Много е вероятно да не познава работата с други системи кошери и според мен мисленето му е доста закостеняло... Човекът наистина има голям опит, но само с едно нещо.
Нали във форума можеш да изложиш различни гледни точки и опит при отглеждане на пчелите?
Освен това смятам, че възрастта не е порок, а понякога :wink: всичко ново е само добре забравеното старо.
Колегата yuri е прав.Това,че статията е писана от човек с дългогодишен опит не е повод да му подражаваме и да копираме методите му на работа.Всеки може да е много добър специалист със своята система кошери,но да допуска грешки с друга.Така,че това което той предлага за ДБ технология не се отнася за ЛР.Успех на всички.
buci59
Обратна връзка:

Мнение от buci59 »

Майка написа:
Колегата yuri е прав.Това,че статията е писана от човек с дългогодишен опит не е повод да му подражаваме и да копираме методите му на работа.Всеки може да е много добър специалист със своята система кошери,но да допуска грешки с друга.Така,че това което той предлага за ДБ технология не се отнася за ЛР.Успех на всички.
Gojyto

Мнение от Gojyto »

Аз оставям вси4ки ко6ери на горна и долна прелка.Горната е 10 см,долната около 15 см. Не стеснявам по никакав на4ин прелките.Как 6те обясните факта 4е п4елите заклейват от4асти долната прелка най-4есто,но не я запу6ват напално.Оставят си 6 7 8 см и пове4е дори.Горната в пове4ето слу4аи не я барат ваоб6те(едини4ни слу4аи на половина запу6ена).Имам слу4аи в които на горната прелка е оставен отвор колкото да минат 2 3 п4ели (рядко сре6тано) НО П4ЕЛИТЕ ПРОДАЛЖАВАТ ДА ГО ПОЛЗВАТ и при облитане излизат главно оттам.Това говори ясно трябва или не трябва да стесняваме.
А колкото до температурата вси4ки имате темрометри.Отворете 1 ко6ер зимата и сложете темрометара кадето и да е изван п4елното калбо.И след 10 20 мин сравнете температурата с тази вън.6те останете приятно изненадани......п4елното кълбо не топли пространството около него.
Аватар
toko652003
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

За температурата спор няма.
Става дума за течението, че е вредно, когато са две прелките.Защо не заклеяват прекалено големите отвори/? С поред мен не им достига прополиса, а и откъде да си го набавят късна есен?
Щом си по-експериментите :!: остави средно по сила семейство с отвор на таблата, но без затоплящи материали или най-лесно махни хранилката и не запушвай отвора, и напролет ни кажи резултатите. :mrgreen:

п.п възможно е да оцелеят, но сравнени с друго семейство ще са доста зле презимували.
toko6520035927(Skype)
Angel_A

Мнение от Angel_A »

toko652003 написа:За температурата спор няма.
Става дума за течението, че е вредно, когато са две прелките.Защо не заклеяват прекалено големите отвори/? С поред мен не им достига прополиса, а и откъде да си го набавят късна есен?
Щом си по-експериментите :!: остави средно по сила семейство с отвор на таблата, но без затоплящи материали или най-лесно махни хранилката и не запушвай отвора, и напролет ни кажи резултатите. :mrgreen:

п.п възможно е да оцелеят, но сравнени с друго семейство ще са доста зле презимували.
Колега, по неволна грешка направих точно този експеримент преди две години (при зазимяването винаги изваждам всички хранилки с цел измиване от налепи, мравки, прах и др. боклуци и след това си ги връщам по кошерите готови за следващия сезон). При измиването понеже ги изчаквам да изсъхнат на слънце на една маса отдалечена от кошерите неволно съм бутнал една хранилка долу в тревата и не съм я видял за да я върна. На ранна пролет при първото отваряне около средата на февруари месец на кошера без хранилка всичките пчели (кълбото) се беше ориентирало под дупката на хранилката (не зная защо предполагам чист въздух с по-малко влага или не знам точно защото мед имаше предостатъчно навсякъде), кошера си презимува съвсем нормално и нормално се разви не мога да кажа, че бе по различен от останалите кошери. Все още нямам никакво обяснение за случилото се, но въпреки всичко не продължих с експериментите, а внимавам повече :D .
Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.
Gojyto

Мнение от Gojyto »

toko652003 написа:За температурата спор няма.

Пи6и ми в skype да ти пратя една снимка 6те баде6 изумен...... :)
Gojyto

Мнение от Gojyto »

Добра идея :)
Gojyto

Мнение от Gojyto »

ьм
Blagojce-from-Macedonia.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
toko652003
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

Да снимката е показателна.Но течението тук липсва. Забележи, че се е получило, като тръвна отгоре е с конусна снежна шапка.
Ако семейството е силно и има много мед, ще иззимее нормално дори и от горе и от долу да е на мрежа. Дали обаче това е най-добрия вариант е съвсем друг въпрос. Имам няколко ДБ. Направи ми впечатление, че пчелите сами замазаха с прополис горните прелки и въобще не ги ползват нито през зимата, нито през лятото.
Склонен съм да се съглася на 100% с това мнение.

Да погледнем как е в природата, когато пчелите се заселват в хралупи или цепнатини отгоре жилищата им имат ли дупки/?Обикновенно входа е един и често най-доло, а горната част от където тръгват и са закрепени питите е плътна.
toko6520035927(Skype)
Gojyto

Мнение от Gojyto »

Защо тогава не заклейват напално горниата прелка а дополовината или оставят малак отвор да минават .???
Аватар
mmm.1979
Обратна връзка:

Мнение от mmm.1979 »

yuri написа: Направи ми впечатление, че пчелите сами замазаха с прополис горните прелки и въобще не ги ползват нито през зимата, нито през лятото.
Колега yuri и при мен се получи същото -горните входове напълно замазани с прополис а долните са оставили само колкото за 2-3 пчели.
Не подценявай този, който прави крачка назад, защото може и да се засилва... http://mmm1979.mylivepage.ru/
Gojyto

Мнение от Gojyto »

Ако на дъното има6 мрежа може.....ама ина4е .......много влага ще се сабира...аз преди като стеснявах прелките ДБ пролетта вадих крайните 1 2 рамки зелени направо :D Но всеки си преценя за себе си ...
Публикувай отговор

Обратно към “Жилища на пчелите / Beehives”