Българското пчеларство и Европейският съюз

Модератор: Margarita Dikova

Публикувай отговор
nachtigal
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Дек 02, 2004 9:35 pm
Местоположение: Pleven

Българското пчеларство и Европейският съюз

Мнение от nachtigal »

БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО И ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ

С интерес, учудване и негодувание чета статията “ЕВРОФОНДОВСКИ МЕРАЦИ И БЪЛГАРСКИЯ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ” от проф. Лозан Стоименов, отпечатана във в. ПЧЕЛИ- 22 СЕПТЕМВРИ-6 ОКТОМВРИ 2005 г. където между другото се казва:
“......По волята на реалните господари на ЕС – транснационалните компании, нещата са безмилостно жестоки..........
........създава се единен пазар на свободна конкуренция и свободно движение на стоки и капитали, но не чак толкова свободно движение на работна сила. Така гражданинът на присъединената страна ще получава пет до 12-15 пъти /какъвто е случаят с България/ по- ниско възнаграждение за равен труд с гражданите на водещите страни в ЕС, но ще купува на същите с тях цени, ще плаща същите такси, застраховки, лицензии и по-високи лихви. Към това трябва да добавим умишлено радикализирани стандарти към продукцията от присъединяваните страни, с цел значително намаляване на изкупните цени за нея.”.........
Занимавам се с пчеларство повече от 30 години, познавам добре БДС и CODEX ALIMENTARIUS - валиден за ЕС за пчелните продукти. Не подхранвам със захар по време на медосбора и медът, който произвеждам е с по-добри показатели от изискванията на БДС и съответно на CODEX ALIMENTARIUS, валиден за ЕС и за световният пазар. Не допускам, че пчелен мед, произведен в България, опакован в същите разфасовки, както тези например в Германия, с не по-лоши етикети от немските, със съответния сертификат за качество от Германия или друга лаборатория, лицензирана от ЕС, може да се продава по-евтино в Германия или друга страна, членка на ЕС. Ако сега в България медът се изкупува на едро от българските търговци-преработватели на 5-15 пъти по-евтино от стойността му спрямо този, който се продава в Германия, предполагам не е виновен ЕС. Надявам се, че няма да бъде така след приемането ни в ЕС.
Прилагам за сведение една от обявите за мед, произведен и опакован в Германия, и твърдя, че и сега можем да направим в България такива опаковки, а медът в тях, по-добър по качество и чистота от замърсители:

Rapshonig МЕД ОТ РАПИЦАGeschmacklich mildund aufgrund vieler Mineralstoffebesonders für Kinder empfehlenswert. 500g 3,60 EuroОсобено приятен и основно с много минерални вещества препоръчван особено за деца.

Lindenhonig ЛИПОВ МЕД Той е жълт със зелен отенък, с превъзходен със своя аромат и характерен вкус Lindenhonig ist gelb bis grünlich undüberzeugt durch seinen höchst aromatischenund charakteristischen Geschmack.500g 3,75 Euro
Akazienhonig АКАЦИЕВ МЕДEin Muss in jeder Küche. Zum Verfeinernvon Speisen, Tee und Gebäckbesonders geeignet,da er sehr mild im Geschmack ist. 500g 4,20 Euro

Edelkastanienhonig МЕД ОТ КЕСТЕНИDieser hauptsächlich im Pfälzer Waldgewonnene Honig ist aromatisch, zähflüssig und von leuchtend brauner Farbe. 500g Euro

Основание за това мое твърдение е следното:
- Голямото разнообразие на диворастящи растения като магарешки бодил, комунига и много други.
- Много необработена земя.
- Повечето фермери не употребяват пестициди.
Наскоро чух по радиото следното съобщение: ”В Чехия при направено допитване до населението, 83 % са много доволни от присъединяването към Европейският съюз”. Подобни сведения има и от другите страни от бившият “Съюз за икономическа взаимопомощ” /СИВ/ и прибалтийските страни –Литва, Латвия и Естония, наскоро присъединени към ЕС.
Искам да запитам проф. Лозан Стоименов и вестник “Пчели” на г-н Котларски как може всичките тези горепосочени страни и приетите преди това Гърция и Португалия да отбележат само за няколко години след приемането им в ЕС значително повишаване на жизненият стандарт, а пред България да се задават такива черни облаци? Защо като е толкова лошо в ЕС, там искат да се присъединяват Македония, Хърватска и Сърбия? Правителствата и народите на тези страни толкова неосведомени и наивни ли са, че не знаят какво ги очаква, че кандидатстват и те за ЕС или това е плод на някои групировки у нас, които искат да осуетят приемането на България в ЕС?

Инж. Сава Дончев donchevs@mail.bg
P. S. МОЛЯ ЗА КОМЕНТАРИИ И МНЕНИЯ ОТ КОНСУЛТАНТИТЕ НА уважаваният от всички пчелари “ПЧЕЛАРСКИ ВЕСТНИК” - С. Дончев
:(
Donchev
Аватар
Dinko
Мнения: 1815
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Забрана

Мнение от Dinko »

Турските министри нехаят за пчеларите.
Кой ли ги съветва?
За 1 килограм тютюн дават по 1 лев субсидия ,
така се борят срещу тютюнопушенето.
nachtigal
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Дек 02, 2004 9:35 pm
Местоположение: Pleven

Бългл пчеларство и Евр. съюз

Мнение от nachtigal »

Наскоро по радиото казаха, че тютюна дава 1,4 % от нац. доход, а полочава 24 % от субсидиите на ЕС и МЗГ за земеделие. За пчеларството - дръжки!
Donchev
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Бългл пчеларство и Евр. съюз

Мнение от коко »

nachtigal написа:Наскоро по радиото казаха, че тютюна дава 1,4 % от нац. доход, а полочава 24 % от субсидиите на ЕС и МЗГ за земеделие. За пчеларството - дръжки!
Четох в един вестник наскоро за някакви субсидии които ще се искат за пчеларите. Като цифри е добре /ако стане разбира се/.
Публикувай отговор

Обратно към “Пчеларството в Европейския съюз / The beekeeping in the European Union (EU)”