Намалява оптимизмът на бизнеса за 2006-та

Модератор: Margarita Dikova

Публикувай отговор
Ива Иванова

Намалява оптимизмът на бизнеса за 2006-та

Мнение от Ива Иванова »

Намалява оптимизмът на фирмите в България за бизнес климата през 2006 година. Същата тенденция е валидна и за Европа.

Това показва икономическият преглед на “Европалати 2006”, проведен сред 27 държави – 23 членки на ЕС и 4 бъдещи членки -( България, Румъния, Хърватия и Турция), като са изследвани общо 119 района в тях.

Изследвани са очакванията на фирмите за 2006-та по отношение на приходите от продажби, износа, инвестициите, заетостта и бизнес- климата. По всички показали във всички 119 района е отчетен спад в оптимизма.

Всички страни от ЕС са загрижени за високите цени на петрола, недостига на суровини и нестабилността на курса на долара спрямо курса на еврото. Мястото на България е в първата десятка по оптимизъм, което показва спад в сравнение с миналата година, но и говори за по-трезв поглед, коментира заместник председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Намалелият оптимизъм на бизнеса в България обаче се дължи и на забавените реформи, изтъкна той и допълни, че няма видими резултати по посока на намаляване на административните тежести.

Особено ниски са очакванията за бъдещите инвестиции в България. Сред причините според Симеонов е това, че не се намалиха данъците и се говори за увеличаване на заплатите в държавния сектор, без там да се подобрила ефективността.

От БТПП заявиха, че ако управляващите искат по-добри резултати от бизнеса, трябва да пристъпят към решителни реформи.

Класацията “Топ 10” по оптимистични нагласи показва, че румънците са най-големите оптимисти в Европа по отношение на бъдещи инвестиции. По този показател България е на 7-ма позиция.

Впрочем Румъния изпреварва България по оптимизъм по всички останали показатели.
Публикувай отговор

Обратно към “Пчеларството в Европейския съюз / The beekeeping in the European Union (EU)”