Хранителни добавки - какво е това?

10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД

Модератор: Майка

Публикувай отговор
http://www.potrebitel.bg

Хранителни добавки - какво е това?

Мнение от http://www.potrebitel.bg »

Публикуване на 07/10/2005 от PotrebitelBG

Храни и напитки В няколко статии сте публикуваме информация, за хранителни добавки, какво влиза в храните които консумираме всеки ден. Първия материал е за оцветителите използвани в хранителната промишленост.


ОЦВЕТИТЕЛИ (E100-E181)



E100* Curcumin -Оранжево-жълто, извличано от корена на растението куркума от фамилията на джинджифила, но може и изкуствено да се синтезира. Узползвано в сирената (кашкавалите), маргарин, печени сладкиши и fish fingers (букв. 'рибени пръсти').
E101* Riboflavin (vitamin B2), - Riboflavin-5'-phosphate Витамин B2 и жълт цвят, съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в маргарини и сирена.
E102 Tartrazine Жълто No.5., - масово използван оцветител, HACSG (Hyperactive Children's Support Group (Организацията за поддръжка на хиперактивните деца) указваща, че тази субстанция може да предизвика алергични реакции) препоръчва да се избягва. Установено е, че предизвиква астматични пристъпи (въпреки че американската FDA (Food and Drug Administration (Хранителна и лекарствена администрация)) не го признава) и уртикария (nettle rash) при децата (FDA счита, че вероятността е 1:10 000); възможни са също тумори на щитовидната жлеза, хромозомни нарушения, уртикария (hives) и хиперактивност. Чувствителността към татразина също така е свързана и с чувствителност към аспирин. Узползва се в цветни питиета, сладкиши, конфитюри, cereals (мюсли/зрънчовци/печени "люспи" от грис от зърнени храни), бързи (сухи) закуски/храни, рибни консерви, сухи супи. Типични продукти са безалкохолни напитки, сладкарски изделия, ободрителни напитки, туршии. Отхвърлено в Норвегия и Австрия.
E104 Quinoline yellow Жълто No.10. - Използва се в червила, продукти за коса, одеколони и в широк кръг лекарствени средства. Причинява дерматит. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 Yellow 2G/7G Жълто. - HACSG препоръчва да се избягва. Хора, страдащи от астма могат да получат алергична реакция. Типични продукти са безалкохолните напитки. Отхвърлено в Австралия и САЩ.
E110* Sunset yellow FCF, Orange Yellow S Жълто No.6, синтетично. - HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са ободрителни питиета, сладкарски изделия, супи на прах. Използва се в cereals (мюсли), печива, сладкиши, бързи закуски, сладоледи, напитки и рибни консерви; също и в някои лекарства, като например Berocca, Polaramine, Ventolin syrup. Странични ефекти са уртикария (hives), ринит (течащ нос), запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса; наблюдавано е увеличено възникване на тумори при животните. Отхвърлено в Норвегия.
E120* Cochineal, Carminic acid, Carmines - Червен цвят, добиван от насекоми. Рядко се използва. HACSG препоръчва отбягването му.
E122 Azorubine, Carmoisine - Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.
E123 Amaranth - Червено No.2 (пурпурно червено), извлича се от малко тревисто растение със същото име (амаранта). Използва се в смески за кексове, пълнежи с плодов вкус, смучещи се захарни бонбони. Може да предизвика астма, екзема и хиперактивност; причинява рождени дефекти и смърт на зародиша при някои тестове с животни, възможно е да причини също и рак. Отхвърлено в САЩ (през 1976г.), Русия, Австрия и Норвегия. Все още се използва в Австралия. Да се избягва!
E124 Brilliant scarlet 4R (Ponceau 4R), Cochineal Red A Червено No.4, - синтетично, дериват от въглищен катран. Канцероген за животните. Астматици и хора, чувствителни към аспирин могат да реагират зле. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлено в САЩ и Норвегия.
E127 Erythrosine Червено No.3. - Използва се в смески с яйчен крем на прах, бисквити, захаросани (глазирани) череши, консервирани череши и ягоди (компоти), сладкиши, бързи храни. HACSG препоръчва да се отбягва. Може да увеличи нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертироидизъм; показано е че причинява рак на щитовидната жлеза при плъхове (при изследване през 1990г.). Може да причини чувствителност към светлината. Отхвърлено през 1990г., но отхвърлянето не е утвърдено от американската FDA. Отхвърлено в Норвегия.
E128 Red 2G - Червено, отхвърлено в Австралия и на много други места, но не и във Великобритания.
E129 Allura red AC Червено No.40. - Синтетичен оранжево-червен цвят. Изпозван в сладкиши, бисквити, смески за кексове, пълнежи с плодови вкусове, напитки и подправки, лекарства и козметични средства. Въведено е в началото на осемдесетте като заместител на амарантата, която е счетена за нездравословна в резултат на противоречиви тестови резултати. Алуреното червено се свързва също и с възникването на рак у мишките. Може да се прояви като алерген при условия за алергия на кожата. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 Patent blue V Лъскаво/основно синьо. - Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132* Indigotine, Indigo carmine Синьо No.2, - синтетично, дериват от въглищния катран. Обичайно се добавя към таблетки и капсули; също и в сладоледи, сладкиши, печива, сладкарски изделия, бисквити. Хора с алергии трябва да го избягват. Може да предизвика гадене, повръщане, високо кръвно, обриви, проблеми с дишането и други алергични реакции.
E133 Brilliant blue FCF Синя боя No.1, - синтетична, най-често представлява алуминиев разтвор или амониева сол. Използва се в млечни продукти, сладкиши и напитки. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлена в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 Chlorophyll - Маслинено зелено, среща се във всички растения. Участва в храната на човека. Използва се за боядисване на восъци, масла и лекарства.
E141 Copper complexes of chorophyll and chlorophyllins - Съчетания на медта с хлорофила, маслинено зелено. Не са наблюдавани странични ефекти.
E142 Green S Зелено. Изглежда безвредно в малки количества.
E150(a) Plain caramel Прост карамел, тъмно кафяво, изготвено от захароза. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са скаридени, соеви, плодови и карамелени сосове, туршии (саламури), бира, уиски, бисквити.
E150(b) Caustic sulphite caramel Каустик сулфитен карамел. Вж. E150(a).
E150(c) Ammonia caramel Амониев карамел. Вж. E150(a)
E150(d) Sulphite ammonia caramel Сулфитен амониев карамел. Вж. E150(a)
E151 Brilliant black BN, Black PN Черен цвят, дериват от въглищния катран. Използва се в кафяви сосове и в смески за кексове с френско грозде. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E153* Vegetable carbon Растителен въглен, - черен цвят, пигмент от въглен. Използва се в конфитюри, захарни бонбони, бонбони от корена на женско биле. Само растителният вариант е позволен в Австралия. Отхвърлен в САЩ.
E154 Brown FK Кафяво. - Забранено в Австралия, отхвърлено в САЩ.
E155 Chocolate brown HT Шоколадово кафяво - въглищно катранна и "azo" (азотна?) боя. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини лоши реакции при астматици и хора, алергични към аспирин; също така може да предизвика чувствителна кожа. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Шверцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)* Carotene, alpha-, beta-, gamma- Каротин - оранжево жълто. Човешкото тяло го превръща във витамин А в черния дроб. Съдържа се в морковите и в други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.
E160(b)* Annato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin - Прасковено червено, извлича се от дървото Bixa orellana. Използва се като боя за тяло, фабрична боя, подобрител на храносмилането и откашлечно средство. Типични са млечните продукти. Използва се за боядисване и на сирене (кашкавал), масло, маргарин, зрънчовци/мюсли, бързи храни, супи, текстил и лакове. Знае се че предизвиква уртикария (nettle rash). HACSG препоръчва отбягването му.
E160(c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin - Екстракт от червени чушки. Забранен в Австралия. Да се избягва, отхвърлен в някои страни.
- съдържащ се в доматите и в розовия грейпфрут. Може да увеличи риска от рак. Забранен в Австралия.
E160(e)* Beta-apo-8'-carotenal (C30) - Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E160(f)* Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C30) - Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E161(b) Xanthophylls - Lutein - Жълто, извлек от растения, съдържа се в зелените листа, невена и яйчния жълтък. Малко вероятно е да дава странични ефекти.
E161(g)* Xanthophylls - Canthaxanthin - Жълто/оранжево, може да е извлечено и от животни (ретинол). Пигментът се среща в някои гъби, ракообразни, риби, пера от фламинго. Не са познати странични ефекти.
E162 Beetroot red, Betanin - Пурпурен цвят, извлечен от корените на цвеклото. Не са познати странични ефекти.
E163 Anthocyanins - Виолетово, извлек от цветя и растения. Изглежда безвредно.
E170* Calcium carbonate - Калциев карбонат, минерална сол. Може да се извлича от скални минерали или от животински кости. Използва се в пастите за зъби, бели бои и почистващи прахове. Понякога се използва за да неутрализира киселината във вина и метални консерви от плодове или зеленчуци. Токсичен при 'високи дози'.
E171 Titanium dioxide - Титанов двуокис, бял цвят. Използван в пасти за зъби и бели бои, замърсява плавателните канали. Не са познати странични ефекти.
E172 Iron oxides and hydroxides - Железни окиси и хидроокиси, черен, червен и жълт цвят. Използват се в пастети от сьомга и скариди. Токсични във 'високи дози'.
E173 Aluminium - Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
E174 Silver Сребро. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E175 Gold Злато. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E180 Latolrubine BK (Pigment rubine) Рубинено. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E181 Tannic acid, tannins Танин, светло/жълто кафяво. Избистрящ агент за алкохолни питиета, получаван от шикалките/черупките и клонките на дъба, съдържа се в чая.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Хранителни добавки - какво е това?

Мнение от Dinko »

Председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев: От “чудодейни” илачи се печелят милиони

СИЛВИЯ НИКОЛОВА

- Г-н Кърлев, ясно ли е по смисъла на кой закон се регистрират хранителните добавки, преди те да бъдат пуснати в аптечната мрежа?

- Ясно е, никой не ги регистрира. Хранителните добавки не ги лови нито Законът за лекарствените средства, нито Законът за храните.

Тази празнота трябва да бъде решена по възможно най-бързия начин, за да не страдат хората. В продължение на осем години ние от Федерация на потребителите водим борба този проблем да бъде решен. Презумпцията е, че такива препарати не са храни, за да бъдат третирани от Закона за храните, но не са и лекарства, за да бъдат разрешавани и забранявани от Закона за лекарствените средства. Ако обаче човек чете рекламите за тях, се оказва, че те са "чудодейни" и едва ли не церят всички заболявания. По този начин производителите и вносителите им експлоатират чувството на неудовлетвореност на пациентите и техните близки, които не са излекувани или не са получили облекчение от дадено заболяване с медикаменти. Единствената надежда на тези хора остават измислените свойства на такива продукти.

Има например един човек, представящ се за академик Хлебаров, който "лекува" с над 800 вида хранителни добавки за всички видове заболявания, издал е дори книга. Излага "продуктите" си в софийските Хали. На практика той експлоатира чувствата на хората в момент, когато за тях няма друго решение.

- Защо според вас в продължение на толкова години въпросът с регистрацията на хранителните добавки остава нерешен?

- Защото много хора печелят от тях милиони. Потребителски проблем е не само продажбата им, но и техните подвеждащи реклами, които уверяват в свойства на продукт, който въобще не е минал никакви изпитвания, за да се знае дали ги притежава или не. Видите ли в листовката или в рекламата им, че предлагат цяр за много заболявания, смятайте, че ви мамят.

- На какво основание Изпълнителната агенция по лекарствата изтегля хранителни добавки от аптечната мрежа, при положение че те не са регистрирани по смисъла на Закона за лекарствените продукти?

- Когато на пазара има опасен продукт, всички институции и органи, свързани с отрасъла, който го произвежда, са длъжни да предотвратят разпространението му. Ангажименти имат Изпълнителната агенция по лекарствата и Държавната комисия за защита на потребителите, която обаче от години е измъчвана от безхаберие. Контрол следва да упражнява и бившата ХЕИ, наричана вече РИОКОЗ. Законът за защита правата на потребителите предвижда такава възможност.

- Ясно е, че хранителните добавки не подлежат на разрешителен режим както лекарствата. Означава ли това, че човек, дори да се окаже тяхна жертва, не може да направи нищо?

- Ако човек пострада от хранителна добавка или не получи обещания ефект, може да съди производителя или вносителя или да иска обезщетение. По смисъла на Закона за защита на потребителите от продажбите им чрез нелоялни търговски практики се реализират огромни финансови печалби.

- Как купувачът може да разбере, че му пробутват хранителна добавка без каквито и да е лечебни свойства?

- Ако на опаковката или в листовката е спомената думата "чудодейни качества", е повече от ясно, че не стават за нищо. Не купувайте нищо, което ви обещава лечение на много заболявания, често пъти изключващи се взаимно едно друго.

Самият факт, че някой по такъв брутален начин се опитва да ви пробута стоката си, трябва да е важен индикатор за вас.

- Известно ли ви е да има осъден производител или вносител?

- 99 процента съм сигурен, че осъден няма.


monitor.bg
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Хранителни добавки - какво е това?

Мнение от Dinko »

Светла Каролева, СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Хранителната добавка - "Ли Да ДайДайХуа" на капсули, китайско производство, забранена от Изпълнителната агенция по лекарствата на 9 юни 2008 г., пак се продава, но вече в интернет, показа репортерска проверка на "Монитор".

Обява в мрежата съобщава, че "Ли Да ДайДайХуа" не се нуждае от представяне.

"Тя е най-ефикасното средство за слабеене, без диети, без гладуване, само с едно хапче на ден", твърди рекламата в мрежата. Цената на една опаковка е 45 лева, 3 броя се харчат за 120 лева. Доставката е с куриер до всяка точка на страната. За заявките е посочен мобилен телефон.

"Търся дистрибутори", е написал предприемчив търговец.

Капсулите са засечени и в някои китайски магазини в столицата, алармираха потърпевши.

Фалшивият лекарствен продукт на китайската фирма "Куминг Дали" съдържа активното вещество Sibutramine, което надвишава над 3 пъти количеството на субстанцията в разрешените за употреба в страната лекарствени продукти с режим на отпускане „по лекарско предписание" Reduktil и Lindaxa, се казва в заповедта, с която добавката е спряна като особено опасна за здравето.

Анонимна девойка на 23 години споделя, че е пила от капсулите и за 6 дни отслабнала с 3-4 кг, но накрая є се наложило да потърси "Бърза помощ". Крайниците є започнали да изтръпват, дишането є се учестило, получила гинекологичен кръвоизлив и за капак - нервни кризи. След като спряла вълшебното лекарство, бързо качила свалените килограми.

Друга пациентка, лековерно доверила се на рекламата, твърди, че изпила 6 хапчета през 3 дни. Хапчето убило апетита є, но предизвикало жестоко сърцебиене, изпотяване и треска.

Изпълнителната агенция по лекарствата не отговаря за контрола на хранителните добавки в аптеките и търговските обекти. Той е поверен на РИОКОЗ, коментираха експерти от агенцията.

Контролът на хранителните добавки действително не е работа на ИАЛ, заяви

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Единственият документ, който регламентира до известна степен на какви изисквания трябва да отговарят те и какви надписи трябва да съдържат върху опаковките си, е Наредба 47 на Министерството на здравеопазването, която обаче е остаряла и е променяна два пъти, добави той.
По смисъла на наредбата обаче регистрацията става в регионалното поделение на РИОКОС според регистрацията на фирмата производител или вносител. Хранителната добавка обаче може да бъде продавана навсякъде в страната.

Това създава възможност за некоректност. Ако един вносител е с регистрация в Сливен например и си продава продукта в София, трудно може да се разбере дали добавката му е минала през РИОКОЗ - Сливен, или не, коментира Николай Костов.

Междувременно проучване на Европейската агенция за проучване на храните установи, че производителите на 50 хранителни добавки и продукти за здравето от 66 проверени лъжат откровено в рекламите си за ефекта от употребата им.

Те не могли да представят никакви доказателства от лабораторни изследвания и клинични изпитвания, че твърденията им отговарят на истината.

Оказало се, че черният чай на "Липтън", който би трябвало да събужда ума, и сокът от червена боровинка на "Оушън спрей", който се рекламира на дамите като средство срещу инфекция на пикочните пътища, не оказват тези ефекти.
Повечето от ползите от рибеното масло, за което се твърди, че подобрява функциите на мозъка, особено на деца, също се оказали безпочвени.

Опровергани са ползите и от омега-3 ­ мастните киселини, в продуктите на фирми като Equazen. Те се продават и в България. Рекламите твърдят, че капсулите им помагат на централната нервна система, развитието на ембриона и на бебета, които са кърмени.

В момента Европейската агенция за безопасност на храните изследва други 4000 продукта, резултатите от които се очаква да бъдат оповестени до септември.

monitor.bg
toty
Мнения: 68
Регистриран на: Вто Май 12, 2009 12:57 pm
Местоположение: Силистра - 6 бр. ДБ 12

Re: Хранителни добавки - какво е това?

Мнение от toty »

Най-пълният списък със обозначенията на Е номерата (хранителните добавки) в храните,
може да се намери НА ТОЗИ АДРЕС

Държа да подчертая, че нямам нищо общо с вегетарианството!!! :D

Друго любопитно четиво тук и по-точно
втората половина на статията.
Моля ви, спрете земятааа... - искам да слязааа! Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users”