най-подходящ дървен материал за кошери
Модератор: valvrv
- mmm.1979
- Обратна връзка:
Re: най-подходящ дървен материал за кошери
Колеги някой от вас правил ли е кошери от топола Днес ми падна около 1.5 куб. готов разбичен /сух/ на 3.0 и 3.5 см. но си нямам представа за цена /че да не се прецакам /.Смятам да правя само магазини и корпуси за медови през лятото .Според мен ще издържат по 3-4 год. а като се обработят добре и повече.Досега използвах липа за рамки и кошери но през лятото я увеличиха с 60-70лв и сега е 300лв куб.Смятам да пробвам с топола челесно се работи и ще е доста по евтина .
Не подценявай този, който прави крачка назад, защото може и да се засилва... http://mmm1979.mylivepage.ru/
-
- Обратна връзка:
От топола кошери не стават. Та дори и само магазини.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
ок товае дървотоc-a-c- написа:опитайте от червена върба да направите кошер-това е ПЧЕЛАРСКОТО ДЪРВО,но не става за рамки
Колеги има направено такова изследване във Франция и е доказано че пчелата се чувства най добре в смолистите материали като смърч,бял бор,ела и тн.ahmed написа:ок товае дървото :P :P :Pc-a-c- написа:опитайте от червена върба да направите кошер-това е ПЧЕЛАРСКОТО ДЪРВО,но не става за рамки :roll:
Не знам кой го е доказъл но за кошер по-добро от липата няма!
Това не е точно така. Българския е по-добър за едни неща техния за други. В по-студените климати като Коми например ( и Карпатите също) дъветата растат по-бавно и заради по-краткото лято следователно по-малко вегетационни месеци. Годишните кръгове са много близо, дървото е плътно, тежко, здраво. Ако търсиш тези качества то тогава ок- тези иглостни са по-добри. Ако обаче ти трябват обратните качества тогава от по-топли климати ...c-a-c- написа:Чувал съм ,че от чам до чам има разлика.По добър е този,който съдържа много смола-например карпатския от Румъния е по добър от българския.
И с това не съм съвсем съгласен - старите пити много пъти са били третирани препарати и ако има високи критерии за чистота н меда би следвало да избягваш да ги центрофужиш ?c-a-c- написа:5 хоризонтални тела,качествена Горнооряховска основа ДБ пускаш я да виси през магазина като втора и няма свличане-100 процента пчелни килийки Не се центрофужи същата година,защото по голяма е ползата да се осемени веднага.Центруфужете стари пити и ги унищожавайте-за восък,а градете много за подмяна на гнездото Поздрави!
Да но родопския чам е по добър от комския защото е по смолис следователно и е по издръжлив,valyo написа:Това не е точно така. Българския е по-добър за едни неща техния за други. В по-студените климати като Коми например ( и Карпатите също) дъветата растат по-бавно и заради по-краткото лято следователно по-малко вегетационни месеци. Годишните кръгове са много близо, дървото е плътно, тежко, здраво. Ако търсиш тези качества то тогава ок- тези иглостни са по-добри. Ако обаче ти трябват обратните качества тогава от по-топли климати ...c-a-c- написа:Чувал съм ,че от чам до чам има разлика.По добър е този,който съдържа много смола-например карпатския от Румъния е по добър от българския.
единственния проблем при родопския е че има повече чепове.
-
- Обратна връзка:
Колеги,
Кой е най подходящия материал за направа на тръвни кошери?
Някой знае ли какви са препоръчваните размери за тях?
Демокрацията престава да съществува, когато вземате от тези който искат да работят и давате на тези който не искат.
Т. Джеферсън
Т. Джеферсън
Именно колега - точно това казвам. Комският иглолостен материал на бор не мирише . За различни цели единя е по-добърт от другия.владо написа:Да но родопския чам е по добър от комския защото е по смолис следователно и е по издръжлив,valyo написа:Това не е точно така. Българския е по-добър за едни неща техния за други. В по-студените климати като Коми например ( и Карпатите също) дъветата растат по-бавно и заради по-краткото лято следователно по-малко вегетационни месеци. Годишните кръгове са много близо, дървото е плътно, тежко, здраво. Ако търсиш тези качества то тогава ок- тези иглостни са по-добри. Ако обаче ти трябват обратните качества тогава от по-топли климати ...c-a-c- написа:Чувал съм ,че от чам до чам има разлика.По добър е този,който съдържа много смола-например карпатския от Румъния е по добър от българския.
единственния проблем при родопския е че има повече чепове.
Колега,склонен съм да споря с теб за това твое становище. Колкото е по-смолист материала, толкова на по-ниски температури е издържал и това може да го потвърди всеки един дърводелец. А температурите м/у Коми и Родопите нямат нищо общо.владо написа: Да но родопския чам е по добър от комския защото е по смолис следователно и е по издръжлив
Всички се раждат и всички умират, но малцина разбират защо живеят
Аз неказвам че издържа на по ниски температури, той просто е по устойчив на климатичните промени.Boro написа:Колега,склонен съм да споря с теб за това твое становище. Колкото е по-смолист материала, толкова на по-ниски температури е издържал и това може да го потвърди всеки един дърводелец. А температурите м/у Коми и Родопите нямат нищо общо.владо написа: Да но родопския чам е по добър от комския защото е по смолис следователно и е по издръжлив
Последно промяна от владо на Нед Яну 10, 2010 3:25 pm, променено общо 1 път.
-
- Обратна връзка:
Бих искал да си направя 1-2 тръвни кошера за проба. Мога да си позволя да си купя и готови (гледам по 8 лева вървят), но ми е мерак да се опитам да си изплета сам. Ако не стане, здраве да е. Не съм сигурен че искам засега да заселвам семейства в тях, но ако имам 1-2 мога да ги използвам за хващане на рой например и да го държа временно там (да презимува) а напролет да го заселя в нормален кошер.yuri написа:Върбата и Леската са подходящи. Обема на трувните е от 30 до 60 литра. Горе долу диаметъра на дъното е около 40-50 см, а височината и е 70-80-90 см. Но за какво ти е?stan написа:Колеги,
Ето и една технология, която не съм сигурен дали ще направя някога, но ме заинтересува.
Разказа ми я един познат за това как негов приятел гледал пчели:
Значи човекът има 5 ДБ кошера подредени в редица, като от двете страни на всеки ДБ има по една тръвна:
Т ДБ Т Т ДБ Т Т ДБ Т и т.н.
За кошерите в тръвните не се полагат никакви грижи, нито вади мед от тях.
Когато започне силната паша, още на първия ден, към 1-2 часа следобед тръвните кошери се махат от конфигурацията и се преместват в другия край на двора на около 20-ина метра зад първоначалната им позиция. Всички летящи пчели налитат в ДБ кошерите и почват да носят мед там. Човека центруфужи магазините на ДБ през ден. След като свърши пашата връщал тръвните на мястото им в редицата на ДБ.
По този начин според него с 5 кошера вадил мед колкото от 15. Реално погледнато той има 15 ако се броят и тръвните, само дето за тях не полага никакви грижи.
Това е само разказ който съм чул и не знам дали е верен и дали наистина работи.
Личано аз като новобранец му вярвам. Предстои лятото да ида да се запозная с него и да видя как става тая работа.
Та такива ми ти работи за тръвните. Иска ми се по-скоро за проба да си направя или да взема 1-2 броя.
Демокрацията престава да съществува, когато вземате от тези който искат да работят и давате на тези който не искат.
Т. Джеферсън
Т. Джеферсън
Засилването на пчелното семейство преди главната паша чрез налитане може да се извърши и с преместването на разборни кошери, защо трябва да се занимаваш с тръвни: налитането може да се извърши и от съседни кошери, а и от семейство, отглеждано над основното - виж технологията на Венер........
-
- Обратна връзка:
Това е ясно. Ако обаче тези кошери се използват само за засилване на основните семейства.TVB написа:Засилването на пчелното семейство преди главната паша чрез налитане може да се извърши и с преместването на разборни кошери, защо трябва да се занимаваш с тръвни: налитането може да се извърши и от съседни кошери, а и от семейство, отглеждано над основното - виж технологията на Венер........
10 тръвни по 8 лв не са като 10 разборни по 50 лв например.
Както и да е. Не искам да споря за тая технология, само я изложих на вашето внимание.
Аз самия не съм убеден че това работи наистина и е оправдано.
+ това изместваме темата в друга посока
Преместваме дискусията за тръвните където и е мястото
http://beehoneyportal.com/forum/viewtop ... 0&start=15
Т. Джеферсън
Т. Джеферсън