мярка 112 - Създаване на стопанства на млади фермери?

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
apis1964
Мнения: 289
Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 8:06 pm
Местоположение: гр.Габрово
Обратна връзка:

Re: мярка 112 - Създаване на стопанства на млади фермери?

Мнение от apis1964 »

Много пъти съм си задавал въпроса – „Пчеларите заслужават ли си участта”?

Отговорът е твърдо - „Да” !!!

През годините на тъй наречения преход, се нагледахме на какви ли не простотии.

Една от простотиите е и „Тригодишната програма за развитие на пчеларството”. Тази програма е направена на тъмно и да обслужва нечии интереси, и то интересите на майкопроизводителите и определен кръг от мебелното ни производство. Стигна се до там, че от лакомия, на сайта на МЗХ се изписаха лицензирани майкопроизводители, кой от кой по-велик. Водач на тази листа е д-р Веселин Велев от Благоевград, с доказана инвазия на Незематоза, вече от три последователни години.

Колкото повече произвежда и продава, толкова повече разпространява заразните спори на Незема апис. Ветеринарният закон е категоричен и при този случай, пчелинът се поставя под карантина за двугодишен период.

Нищо такова не се случва – законите щели да се спазват – трънки !!!

На страниците на „Пчеларски вестник” многократно се писа за обединене на пчеларската гилдия, за картелните споразумения на търговците, които пият кръвта на дребния производител, за науката, без която не можем и належащата нуждата от нея - пак трънки !!!

Щяло да има проверителски апарат и да се провеждат профилактични прегледи, два пъти в годината. Щяло !!!

И субсидии по тридесет евро щяло да има, пак в бъдеще време (на което сме свикнали), но никой не знае кога, колко и дали въобще в МЗХ са чували за такива неща.

Пак всичко си е по старому, пак г-жа Мариета Нейкова отговаря за пчеларството на най-високо равнище в МЗХ и учи Българската Наука на Европейско право.

От началото на следващата година се премахват и преференциите на земеделските производители, регистрирани по наредба №3, казват: „Били сме ги изяли”.

Чакат се данаци и такси неколкократно по-голями и убииствени за аграрния сектор. Тежко и горко на този, който се регистрира, с една дума - идват „солените осигуровки”.

Знаем, че пчеларството не е приоритетен отрасъл, приоритетно е тютюнопроизводството, но вие не се притеснявайте - казват ни, че пчеларството е в подем и голям възход, но незнайно накъде!

През целият този безсмислен и варварски преход, търговците си внасят пчелен мед от Китай и Аржентина, другарят Стефан Стефанов ни обединява категорично с обещания от близкото минало, а в МЗХ нищо не знаят или се правят, защото така им изнася, и как щяло земеделието да е приоритетно за новите управляващи - Да се чудиш и маеш !!!

И за протести се писа и за какво ли не. Те протестите са нужни, и да се изкарат кошерите пред министерството е нужно, но пак някой трябва да обещае нещо, та макар мед и масло де е - Да му повярваме !

То българина на никой и за нищо вече не вярва. Омръзна му всичко.

То и зам.- Министър Цветан Димитров, обеща много работи, че щели сме да вържем „круши”, когато ни събира в МЗХ и срокове даде - до втората половина на септември т.г., но файда няма. Само обещания, и то голи !

Всички загубихме по двадесет години от живота си, в тъй наречения преход и то накъде, за какво, пак никой не знае, но и никой не ни казва.

В навечерието на толкова много празници и толкова надежди, искам да ви пожелая крепко здраве, щастие и дълголетие - защото след вас други пчелари няма!

Май няма и да има, при такова безразличие към сектора от държавата !

Приемете моите най-искрени пожелания за щедра и медоносна година !!!

Бог да ви пази Пчелари !!!



Национален браншови пчеларски съюз

Председател:

Пламен Иванов



Без коментар ,той е излишен,всичко е казано и е истина!
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: мярка 112 - Създаване на стопанства на млади фермери?

Мнение от dimitarbonev »

plam400 написа:
narbu написа:браво за което
специално при мен нещата не бяха така
да много хора се оплакват,явно наистина има проблем в службите
Има. 9 месеца правиха проект и след още 9 ми се обадиха, че един печат не се четял и това е за мярка 141.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”