!!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Публикувай отговор
Alfist 8C
Мнения: 106
Регистриран на: Сря Авг 19, 2009 7:01 pm

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от Alfist 8C »

Някой да знае,какви са осигуровките за пенсионер,който е регистриран като земеделски производител?
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от dimitarbonev »

Регистрираш ли се като земеделски производител плащаш допълнително осигуровки върху минимална работна заплата, незвисимо че си осигурен на друго място. От тази година данъчните облекчения за земеделски производители паднаха, така че се дължи и плосък данък, като 60% от декларираните приходи се признават за разходи и се облагат само 40%. Върху тях се плаща 10% плосък данък. Не съм сигурен но мисля, че преди това се приспадаха и парите за осигуровки.
Касов апарат все още не се изисква, но не се знае докога.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от valyo »

Ако се осигуряваш на 500 лева - ясно, но ако вече се осигуряваш на максималния праг ( 2000 лева ) могат ли да ти искат още осигуровки? При наличие на таван на пенсиите мосля , че това е правен абсурд и не вярвам да е възможо?
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от dimitarbonev »

При осигуряване на2000лв няма как да ти искат допълнително осигуровки. Този максимален праг беше въведен за да се ограничи изплащането на големи пенсии, които осигурителната система не може да поеме.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от Dinko »

Стряскащо звучи това, че в много болници се отлагат планираните операции, планирания прием, което означава, че хората ще си плащат, за да могат да се вредят по-напред в чакащите листи. Това каза пред Нова телевизия Мая Манолова, депутат от Коалиция за България.

Управляващите да си зададат въпроса защо след като миналото лято броят на неосигурените беше 1 милион, сега е 1 700 000 души, заяви Манолова. Мисля, че това е една обективна оценка за политиката, която се води в здравеопазването. Беше удължен срокът, в резултат на който се прекъсват здравноосигурителните права – на 3 години. Истинският проблем е фактът, че реално 5 млн. души не са осигурени, защото държавата не изпълнява своите ангажименти, допълни Манолова.

В такъв колапс здравеопазването никога не е било. Основен мит е, че пари в здравеопазването няма и по този начин те оправдават своя геноцид по отношение на болниците и лекарското съсловие, заяви Манолова.

Имат резерв от над 1 млрд. лева. Според бюджета на НЗОК от тази година трябва да се формира още един излишък в размер на над 800 млн. лева.

Нямам обяснение защо касата в момента не се разплаща с болниците, защо ежемесечно им плаща само по 60-70%, тъй като пари има. Това са пари за здраве и по закон те могат да се използват единствено и само за здраве, уточни Манолова.

В момента са намалени парите на всички болници, каза още Мая Манолова. Драматично било в 21 век България да се връща реално толкова назад.

Премиерът Борисов е подведен по отношение на факта, че в здравната каса няма пари. Може да е подведен от директорката на касата, не знам, заяви Манолова. Наистина реформата в здравната система трябва да се направи с консенсус между политическите сили, каза още Манолова.


Източник: standartnews.com
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от Dinko »

На колко години се дава пенсия, ако не стига стаж
Какво става, ако някой навърши пенсионна възраст, но не му достига осигурителен стаж, за да може да се пенсионира? Ще трябва ли да работи, докато натрупа липсващия стаж, и така да не може да се пенсионира до 70- или 75-годишна възраст? Кога ще получи право на пенсия и колко ще му плаща Националният осигурителен институт (НОИ)?

Това са въпроси, задавани от много хора, които през последните 20 години на преход останаха без работа или бяха принудени да работят “на черно” без осигуровки. На тях им липсва стаж и въпреки че са навършили възрастта за пенсиониране, нямат право на пенсия.

Всъщност те не отговарят на условията на чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), който определя кога възниква правото на пенсия за стаж и възраст.

А изискванията за тази пенсия са: за жените - 60 навършени години и 34 години осигурителен стаж, а за мъжете - 63 навършени години и 37 години стаж. През последните години обаче законодателството непрекъснато се променя и тенденцията е за все по-ускорено нарастване на стажа и възрастта.

В момента КСО предвижда, че възрастта за пенсиониране ще започне да расте от 31 декември 2020 г. с по 6 месеца всяка година, докато стане 63 години за жените и 65 години за мъжете. Очакванията обаче са възрастта да започне да се увеличава още от догодина.

В Народното събрание беше внесен проектозакон, който макар още да не е приет, предвижда именно това. Заявените намерения са пенсионната възраст да се вдига с по 4 месеца годишно от 2012 г. докато стане 63 години за жените и 65 години за мъжете.

Това обаче не е всичко, защото ще расте не само възрастта, а и стажът. От догодина той се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца. И така, докато стажът за пенсия стане 37 години за жените и 40 години за мъжете.

При тази динамика много хора се оказват в ситуация да догонват изискванията за стаж и дори може никога да не ги изпълнят. За тях законодателят е предвидил възможност да се пенсионират, ако имат поне 15 години стаж.

Стажът им обаче трябва да е т. нар. действителен осигурителен стаж. Това означава, че тези поне 15 години трябва наистина да са изработени, а да не се допълват например с времето за отпуск за отглеждане на дете, или да са “купени”.

Според действащите текстове в КСО хората с недостигащ стаж ще получат право на пенсия, когато навършат 65 години. Възрастта е еднаква за мъжете и за жените. В парламента обаче има проект, който предвижда след 31 декември 2011 г. възрастта да расте с по 4 месеца всяка година, докато стигне 67 години.

Пенсията се изчислява както тази за осигурителен стаж и възраст (виж по-долу).Тя обаче не може да бъде по-малка от 85% от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. А минималната пенсия се определя със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ЗБДОО). Тази година тя е 136,08 лв. (чл. 9 от ЗБДОО за 2011 г.).

Така пенсията, която се придобива на 65-годишна възраст и за 15 години осигурителен стаж, през 2011 година не може да бъде по-малко от 115,66 лв. Важна възможност за хората, които са навършили възрастта за пенсиониране, но не им достига стаж, е да си “купят” такъв.

Правилата за това са в чл. 9а в КСО. От 1 януари 2011 г. той урежда зачитането на осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски. По този ред може да се “купи” стаж за пенсия за времето на студентските години. За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита времето на обучение на завършилите висше или полувисше образование. Трябва да се знае, че е без значение колко се е проточило студентството на кандидат-пенсионера, тъй като законът му позволява да си “купи” само толкова години стаж, колкото е срокът на обучение, предвиден в учебния план за дадената специалност. “Купуването” всъщност е внасяне на осигуровки за съответния брой години.

Не само хората с над средно образование имат възможност да допълнят осигурителния си стаж. КСО позволява на всички, които са навършили възрастта за пенсиониране, да купят до 5 години, ако не им достигат.

Законът дава възможност на завършилите образователна степен, за която се следва по-малко от 5 години, например бакалаврите, да си “купят” допълнително стаж за разликата до 5 години.

Желаещите да допълнят стажа си трябва да внесат за своя сметка по банков път осигуровки изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на ДОО към датата на внасянето на вноските. За тази година като база за изчисляване на вноските се използва минималният осигурителен доход за самоосигуряващите, който е 420 лв. ( чл. 8, ал. 3 от ЗБДОО за 2011 г.). Така за тази година месечният размер на осигурителната вноска за “купуване” на стаж е 74,76 лв. (17,8% х 420 = 74,76 лв., виж и Указателно писмо № 91-01-8 от 6.01.2011 г. на НОИ).

Правото на пенсия възниква от датата на внасянето на осигурителните вноски (чл. 9а, ал. 4 от КСО).

Жанет БОГОМИЛОВА

Математика за бъдещи пенсионери

Изчисляването на пенсията не е мисия невъзможна за бъдещия пенсионер. За него са необходими средни математически умения и данни - за доходите на кандидат-пенсионера и за средния осигурителен доход за страната. Последните са достъпни на сайта на НОИ (www.noi.bg)

Започва се с това, че всяка година осигурителен стаж се умножава по 1,1 на сто. Полученото след това се умножава по дохода, от който се изчислява пенсията.Той пък се определя, като средномесечният осигурителен доход за страната за 12-те календарни месеца преди месеца на отпускане на пенсията се умножи по индивидуалния коефициент на лицето. Този коефициент се изчислява въз основа на два вида доход. Първият са заплатите от три последователни години преди 1 януари 1997 г., по избор на кандидат-пенсионера. Вторият е целият му осигурителен доход след тази дата.

За да се изчисли индивидуалният коефициент, трябва да се определят:

1. съотношението между средномесечния осигурителен доход на лицето за периода до 31 декември 1996 г. и средномесечната работна заплата за страната за същия период, обявена от НОИ;

2. съотношението между средномесечния осигурителен доход на лицето за периода след 31 декември 1996 г. и средномесечния осигурителен доход за страната за същия период.

Всяко от тези съотношения се умножава по броя на месеците, за които то е установено. А след това сборът на получените произведения се разделя на общия брой на месеците, включени в двата периода.

http://www.trud.bg
Аватар
shulio
Мнения: 126
Регистриран на: Нед Май 31, 2009 11:28 pm
Местоположение: Аспарухово (Монтанско),10бр. ЛР

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от shulio »

Хората нямат доверие вече на тази система.

Ако примерно аз съм видял че дядо ми се е пенсионирал и живее добре с парите които получава, после съм видял родителите си да се пенсионират и да живеят добре с парите които получават - тогава ще се натискам да внасям осигуровки. Ще съм сигурен, че ако доживея пенсия ще живея добре с тези пари.

От друга страна ако положението е като сегашното - невиждам защо българина да се натиска да внася осигуровки. Системата е покварена, постоянно излизат слухове как един кой си източил фонда и така натам. Парите са нищожно малки. Няма как да искаш да участваш във всичкото това. Отвсякъде лъха на несигурност и оттам е и това положение

Някой ще каже, че все от някъде трябва да се почне. Може - нека започва, който има такива идеални мисли в главата си и иска да оправи света и държавата ни - абе некой като Бойко Борисов :).
Аватар
mladen99
Мнения: 54
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 5:03 pm
Местоположение: Бургас

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от mladen99 »

Сментни ако за 20г. си внасяш парите всеки месец в банкова сметка колко ще събереш за това време.
Аз сега внасям по 140лв. всеки месец и???
А да не говорим че ако 40г. го правиш като се пенсионираш ще имаш над 60х.лв.
:wink:
Затова НИКАКВИ осигуровки.
Старт 2011г. с 9 отводки в ДБ-10р.
светльо
Мнения: 387
Регистриран на: Съб Мар 26, 2011 9:13 pm

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от светльо »

mladen99 написа: А да не говорим че ако 40г. го правиш като се пенсионираш ще имаш над 60х.лв.
Или казано по друг начин, елементарна математика - толкова пъти съм я правил тази проста сметка и съм я показвал на хората, те ме гледат пулят се и не вярват ..... чак се чудя какво са учили в училище по дяволите. Може ли да ти покажат, че 2+2 прави 4 и ти да отвръщат - не може да бъде .....
Да не забравяме и още един тънък бонус, но който признавам никога не съм си играл да смятам с точност, а именно - през тези 40 години банката ти трупа едно макар и минимално все пак процентче върху внасяните пари т.е. ако не 6-цифрена сума, то доста близко до нея ще е крайния резултат, та питам се ...... за какви пенсии ме зарибяват тези хора, за какво изобщо си говорим.
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
bobara
Мнения: 81
Регистриран на: Сря Фев 13, 2008 9:48 am
Местоположение: Костенец

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от bobara »

Тази демокрация уби вярата в хората.А човек които няма вяра в бъдещето вятър го вее на гола поляна. :wink:
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от valyo »

Динко обича да пуска теми по подобни публикации. Предлагам му една благодатна зацелта публикация:
Предупреждавам да не се чете от хора с високо кръвно.
Само един цитат :
- Нима ни давате за пример съседна Гърция, докато цяла Европа се тресе заради тяхната политика?
- Давам ви за пример тяхното общество. Думата политик идва от гръцки и означава общественик, човек активно ангажиран с обществените дела, човек имащ позиция и отстояващ я. От гръцки идва и думата идиот, която значи човек интересуващ се само от себе си. В този смисъл докато гръцкото общество е общество от общественици, то българското е общество от идиоти, идиоти до най-високо държавно ниво. Политиците ви са идиоти.
bobii
Мнения: 104
Регистриран на: Съб Дек 19, 2009 5:44 pm
Местоположение: Плевен

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от bobii »

Ще си позволя да цитирам едно мнение от друг форум върху което си струва да се позамислим:
"Опасявам се, че форумците, писали под тази тема, не осъзнават цялостните последици от това решение на парламента. Финансовите ползи от него едва ли биха били особено забележими. Къде по-значим ресурс би се влял в НОИ от например, възстановяване размера на вноската за пенсия, или пък възстановяване на режима на отчисление на тази вноска от държавни служители и всички режимни категории, МВР, служби за сигурност и МНО.
Следователно неистовият хъс, с който режимът налага толкова драстично увеличение на възрастта и осигурителния стаж, има други основания, съвсем различни от немощните пропагандни опити на продажната журналистика да ги представи пред все още неориентираната публика. (За Дина Христова ). Работата е по-дълбока, много по-скандална и, опасявам се, сценарият не е писан тук.
Първата и най-важна последица от това решение е, че се приближава рязко възрастта за излизане в пенсия до пределната възраст. Средно пенсията ще се получава 2 - 2, 5 години. Всеки в здрав ум човек ще си направи сметката, че средствата, набрани чрез осигурителната вноска, надвишават многократно това, което би получил като пенсия. И тогава ще дойде закономерната реакция - той ще престане да се осигурява. Това е неизбежния извод. А веднъж преставайки да се осигурява, този човек руши основата на солидарния модел за осигуряване. По-просто казано, ако няма кой да внася в НОИ, няма да има и какво да се изплаща за пенсии на вече осигурявалите се хора. Това е съзнателен геноцид на части от населението. Излизането на милиони българи от оборота на потреблението е неминуемо. Няма начин сценаристите да са пропуснали този ефект. И щом не са го коригирали, значи са го планирали. На практика това означава, че някои пенсионери ще останат на издръжка на децата си, а другите ще измрат от глад.
В края на краищата солидарната система на пенсионно осигуряване ще колабира и на нейно място ще се възцари моделът с частни пенсионни фондове. Не е нужно да ви обяснявам какво означава това. При съществуващите заплати и вноски ( даже и да ги увеличите двойно) и върлуващата безработица вие сами може да изчислите какво ви очаква да получите на преклонна възраст.
Освен ако собствениците на тези пенсионни фондове не ги фалират."
Аватар
shulio
Мнения: 126
Регистриран на: Нед Май 31, 2009 11:28 pm
Местоположение: Аспарухово (Монтанско),10бр. ЛР

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от shulio »

Тези въпроси трябва да им се зададат на управляващите ама никой не смее :) .

Или като оня ден питат Дянков дали губиме парите от Бургас - Александрополис, а той нещо го увърта и журналистката му каза - тоест губиме ги и той и каза - Благодаря и си тръгна :) хахааха умирам си да ги слушам :)

Та да ги питат колко години средно ще се получава пенсия когато се пенсионира човек и дали ще може да си вземе парите които е дал на пенсионния фонд и така ли се печели доверието на хората в социалното осигуряване - умирам да чуя какво ще отговори бате :) или пъпчивкото
светльо
Мнения: 387
Регистриран на: Съб Мар 26, 2011 9:13 pm

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от светльо »

Ма какво да ги питат бе брат - те са за рекордите на гинес, за нобелова награда за алчност, лакомия и корупция. Никви пенсионни фондове, ни държавни, ни частни - най-добре да става скандала, да раздадът някакви усреднени суми на внасялите до сега за пенсии и край, каквито и фондове да намислят, то ще е само за да крадът.

Само като се замисля, че ние ще сме прецедент в историята, ще сме първите в света с фалирала държавна железница - вместо да си играят и там на шикалки, да обявяват от понеделник, час за начало на работното време и всеки човек да хуква да си "бере" де релси, де вагони, кой квот сбабца и това е .... народна приватизация и толкоз.
Бахти глупавата държава братче - скъсаха се да крадът, такова крупно обирджийство само за 20 години не се е чуло и видяло никъде по света, а уж сме нямали, кво нямаме .... имаше то, ама свършва вече.
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: !!! ОСИГУРЯВАНЕ !!!

Мнение от dimitarbonev »

в момента всичко се прави на инат. Разни не особено грамотни икономисти си правят експерименти с търпението на народа.Да се закърпи нещо без ясна сметка дали въобще ще стане. Май нещата вървят към същия резултат, какъвто се получи при рязкото вдигане на акциза на цигарите- по-малко приходи в бюджета. Този урок вицето Дянков май още не го е научил. После спада на доверието в пенсионната система означава, че все по-малко хора ще внасят реални осигурителни вноски и ще расте дела на сивата икономика. Хората отдавна загубиха доверие в институциите. Липсата на предсказуемост в действията на управляващите уронва още повече доверието към системата. От там започват проблемите. Увеличаването на пенсионната възраст е ход, със съмнителни последствия за системата на НОИ. В момент в който има криза в производството и потреблението намаляване на броя на работните места да се увеличава осигурителния стаж и възраст е меко казано подигравка с данъкоплатеца. От друга страна частните пенсионни фондове също ни ограбват. За последните три години доходността е отрицателна, т.е вноските дето съм ги внасял 2 години просто са се изпарили, а това за мен са 2000 лв. Да трупаш в банка също е недоходно защото само за една година парите са се обезценили повече от три пъти(погледнете движението на цената на златото) та май не останаха много варианти да си подсигурим старините. Единият е да се инвестира в имоти, които да ти носят някаква рента, другият е да държиш парите си в ценни метали.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Публикувай отговор

Обратно към “Закон за пчеларството / Beekeeping law”