Неоникотиноиди

Тук предупреждавайте за пръскане с пестициди и хербициди
medar1967
Мнения: 304
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 10:31 am
Местоположение: Белоградчик

Неоникотиноиди

Мнение от medar1967 »

Четейки темата за слънчогледовата паша в Сърбия попаднах на разгорещена дискусия относно използването на така наречените "неоникотиноиди" при отглеждането на слънчоглед,царевица и рапица и вредата от тях върху здравето и живота на пчелните семейства....Използваните препарати са Гаучо и Круизер.....Семействата зимуващи на такъв мед масово загиват в Сърбия....Дали има такъв проблем и в България?!? Ако имате информация споделете я!!!
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от dimitarbonev »

В някои страни от ЕС тези препарати са забранени, тъй като е доказано пагубното им влиание върху пчелите.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

Номер 1 пестицид, който избива пчелите

Ново проучване на учените от харвард добавя още повече доказателства за теорията, че инсектицидите са основният виновник за изчезването на пчелите, съобщи Christian Science Monitor. Изследователите са открили, че пчелите в Масачузетс, изложени на масов вид инсектициди, известни като неоникотиноиди, са претърпели значителен спад в броя през зимата – в сравнение с пчелите, които не са имали контакт с химикала експозиция . В проучването само шест от ощо 12 колонии, изложени на химикалите (имидаклоприд и клотианидин) са иззимували. Имидаклопридът е номер 1 пестицид в света, пише изданието.

„Ние демонстрирахме, че неоникотиноидите снай-вероятните отговорници за задействането на „синдрома на празния кошер“ в пчелните кошери, които са били здрави преди идването на зимата,“ казва един от учените от Харвард, цитиран от Гардиън.

Учените предполагат, че химикалите увреждат неврологични функции на пчелите, което ги кара да изоставят своите семейства и да бягат навън, което води до тяхната смърт.

Въз основа на сравнение с предишни проучвания изследователите също така смятат, че особено суровите зими могат да влошат последствията от синдрома, съобщава „Харвард Газет“.

http://www.greentech.bg/
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Scutellator »

Излагането на пчелите на над десетократно по-високи дози, отколкото те биха могли да приемат чрез нектара, за продължителни периоди от време, не е най-добрия начин да се правят научно обосновани заключения
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
зуница
Мнения: 270
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Местоположение: Перник

Re: Неоникотиноиди

Мнение от зуница »

Преди появата на неоникотиноидите нямаше проблем празни кошери в такъв мащаб и то основно в страните където масово се използват.Нека спре използването им за няколко години и резултата ще е меродавен за правотата на една или друга теза.Не вярвам плодородието да пострада катастрофално от липсата на точно тоя химикал.По-просто казано, ако като се намажеш с автършейф от определена марка и се изфрищиш най-добре е да спреш да го правиш точно с тая марка.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Scutellator »

Точно там е проблема - в страните където те най-масово се използват няма проблем с празни кошери -Австралия, Канада (земеделието е предимно рапица и царевица), ВНИМАНИЕ - САЩ!!! - щатите от
царевичния пояс (където по презумция заради липсата на разнообразна растителност щетите би трябвало да са най-големи).
В Америка единственото общо между всички загинали от CCD семейства е че преди това са имали контакт с умрели или заразени (загинали впоследствие) от CCD други семейства.

Употребата на неоникотиноидите започва през 1990, а първите опразнени кошери се появяват през 2006г.
В някои страни от ЕС неоникотиноидите (някои от тях) са спряни от продажба от няколко години, но проблемите с пчелите си остават!

Според постулатите на Кох (Heinrich Koch), CCD и неоникотиноидите не са свързани. Има и достатъчно научни дозаказателства за това, но просто някои хора предпочитат да четат единия тип статии, а другия да го подминават. Да, когато ти умрат семействата, по-лесно е да обвиниш някой друг за това, но мен лично това не ме грее ( предпочитам да знам как да го предотвратя - а това става само когато непредубедено търсиш истината)
Последно промяна от Scutellator на Пет Май 16, 2014 9:15 pm, променено общо 1 път.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
kvohrist
Мнения: 9
Регистриран на: Нед Апр 27, 2014 8:53 am
Местоположение: Марияцел, Австрия

Re: Неоникотиноиди

Мнение от kvohrist »

Това е едно изследване за връзката между неоникотиноидите и синдрома на разпадащи се пчелни семейства, направено в Америка, което доказва пряката им зависимост.

http://www.bulletinofinsectology.org/pd ... -130lu.pdf

В резюме студията показва, че подлагането на здрави семейства на несмъртоносни дози неоникотиноиди Imidacloprid и Clothianidin води до т. н. синдром на разпадащи се пчелни колонии или CCD(Colony Collapse Disorder).
Авторите са установили, че пчелите от третираните и нетретираните семейства са се развивали почти идентично през лятото и есента и не са били наблюдавани никакви драстични признаци на заболяване или смърт до настъпването на зимата.
След края на зимата пчелите от 6 от 12-те третирани семейства са загинали със симптоми на CCD, докато от 6-те контролни семейства само 1 е загинало от нозема.
При обстойното изследване се установило че пчелите от третираните семейства загинали и оцелели са си занемарили кошерите, а оцелелите семейства са останали или без майка или не е имало пило. За сметка на това контролните семейства са се развили много бързо през пролетта.
Наблюденията от тази студия показват повторение на резултатите от предишна студия и додят до заключението че има пряка връзка между приема на несмъртоносни дози неоникотиноиди и CCD (Colony Collapse Disorder)

Поздрави!
Прави това,което трябва, там където си с това, с което разполагаш!
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Scutellator »

ДА, ТОЧНО ЗА ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ СТАВА ВЪПРОС!

Храненето на пчелни семейства със над ДЕСЕТОКРАТНО по-високи дози в продължение на 13 последователни седмици!, не е най-добрия начин да докажеш нещо. Същите резултати биха могли да се постигнат и ако им беше даван Аспирин.


ЯЯЯ, видях че Ранди Оливър също е написал рецензия за същото изследване. Насладете му се
http://scientificbeekeeping.com/news-and-blogs-page/

Както и да е, светът рано или късно ще узнае истината, щом предпочитате да сте последните които ще я научат (а някои хора още дълги години да трупат пари на ваш гръб) - така да бъде!
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
kvohrist
Мнения: 9
Регистриран на: Нед Апр 27, 2014 8:53 am
Местоположение: Марияцел, Австрия

Re: Неоникотиноиди

Мнение от kvohrist »

Наистина много интересно. Явно това изследване е предизвикало голяма дискусия, защото аз чета за него в тукашните форуми. Това показва, че всеки, който защитава определена теза, намира начин да го направи. И съответно противниците му намират начин да го оборят, от което обаче на пчелите не им става по-лесно. Още по-малко на пчеларя, чийто кошери са измрели или пчелите от тях са изчезнали внезапно.
Каквато и да е истината, факт е че от повсеместното прилагане на химически препарати и тоталната зависимост на селското стопанство от тях, единствените печеливши са химическите концерни и техните акционери (тези с най-голям дял разбира се).
За последствията за околната среда няма да говорим.
Поздрави!
Прави това,което трябва, там където си с това, с което разполагаш!
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Scutellator »

Неоникотиноидите наистина не са тотално безвредни, но не са и "Конника на смъртта" за пчелите както някои се опитват да ги представят. Те по принцип са създадени да се разпадат лесно на метаболити, изложени на слънце ( казвам по принцип, защото в някои видове почви продължителността им на полуживот е до 20 години!) и много трудно биха могли да бъдат открити (да попаднат) в кошерите (не се натрупват във восъка и се разпадат много бързо), освен чрез прашеца, разбира се (пчелите не могат да различават третирания с отрови прашец от нетретирания, за разлика от нектара).
Идеята за неоникотиноидите съвсем не я е измислил човека - ПОВЕЧЕТО РАСТЕНИЯ, КОИТО ПЧЕЛИТЕ ПОСЕЩАВАТ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СОБСТВЕНИ ХИМИКАЛИ ( фитотоксини и алелохимикали). Някой да е чувал за пчелен мед отровен за човека, но не и за пчелите?

Подправянето на данни ( измислянето на цитати, несъществуващи в посочените източници), неправилно провеждане на експериментите, така че да се постигнат ПРЕДВАРИТЕЛНО заложените цели, не е начин да се докаже нищо и не допринася с нищо. Факт е обаче че предлагайки някаква сензация, подобни ПСЕВДО-научни изследвания успяват да си проправят път до медиите.
Добре че всички изследвания (добри или лоши) все пак се четат и ВИНАГИ са подлагани на критика. Добрия учен го знае това и се среми да провежда експеримента по начин (използвайки Добрите Лабораторни Практики), така че впоследствие да удържи на атаките и резултатите (изводите) от него да могат да бъдат приети за ВАЛИДНИ от научните общности ( съответно да послужат за основа за трупане на по-нататъчни знания).

Естествено, агендата обвиняваща неоникотиноидите и ГМО растенията за всичко, намира широка поддръжка сред пчеларските среди ОТГОВОРНИ за масовото измиране на пчелни семейства ( дали чрез активното си разпространение на болести или чрез пасивния неадекватен или отсъстващ ветеринарен контрол на търговията с пчели). Е това е ЕС - една крава, която всеки който може я дои както може (бюрокрация и пари потъващи някъде из счетоводните сметки в графа "усвояване").
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

Здравейте,

До нас достигна неофициална информация, че днес се е провело заседание на Съветa по продукти за растителна защита към БАБХ, на който се е обсъдило и приело предложение за разрешаване на продукти за растителна защита за пускане на пазара за ограничена и контролирана употреба на ПРЗ с активни вещества тиаметоксам, клотианидин и имидаклоприд (от групата на неоникотиноидите).

Вероятно решението ще влезе в сила от утре, 21.03.2017 г. На сайта на БАБХ все още нищо не е публикувано, за съжаление.

За пореден път подобни решения се вземат по начин, който е неприемлив, без смислено участие на гражданското общество, пчелари, други земеделски производители и като цяло други заинтересовани страни.

Смятаме, че това решение не трябва да остава без гласност и се надяваме и вие да покажете активна позиция по темата с действия и думи още утре.
Ако някой получи официална информация за приемането на решението, моля да ни сигнализирате веднага.

С поздрав,
Меглена
(От името на екипа на "Грийнпийс"- България)


Meglena ANTONOVA - Greenpeace CEE-Bulgaria
Climate & energy campaigner/part-time project-lead EU FFL farmers' work
E-mail: meglena.antonova@greenpeace.org
mobile: +359 885454797
skype: meglena.antonova
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

Пчеларски сдружения готвят на 7 април национален протест против разрешението за употреба на пестициди.
Това каза Даниела Челебиева от пчеларско сдружение в Шумен, която изтъкна, че за вредното въздействие от употребата на неоникотиноиди има оценка не само в Европейската агенция за безопасност на храните, но и в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).
"Тази година се разрешава с тези три заповеди използване на 3 препарата с активни вещества на базата на трите забранени с мораториум в целия ЕС неоникотиноиди. Този мораториум все още не е отпаднал, докато не се вземе решение. Такова гласуване предстои на заседание на страните членки през май. Ако се стигне до забрана, има вероятност следващата година да се насрочи нов мораториум", отбеляза още Челебиева, цитирана от БНР.
Заместник-директорът на БАБХ Николай Роснев изтъкна, че разрешението за ограничена употреба е издадено, тъй като липсват други продукти за обработка на семената на слънчогледа и на царевицата. Анализите на агенцията показват че 17% от площите, засяти с тези култури, са заразени с вредители и ако семената не са третирани, реколтата ще се компрометира. Съседните на нас държави също използват тези продукти, допълни той.
"За предишния период, когато беше разрешена "ограничена и контролирана употреба", беше направен такъв мониторинг. В работните групи, които правиха мониторинга, участваха колеги от пчеларите, от научни институти и от Агенцията по храните. Взеха се проби и в тези проби действително не беше установено абсолютно нищо. Мисля, че притесненията на пчеларите са малко пресилени", коментира още Роснев.
Семената вече трябва да бъдат заривани, площите – маркирани, а вносителите на препаратите – да предоставят на БАБХ списък с крайните клиенти, така че Агенцията да може да проверява за спазването на условията, уточни той. Челебиева коментира данните така:
"Миналата година бяха разрешени в 24 области да се третират със семената преди засяване с такива неоникотиноиди. Тази година са ги намалили на 16 области – цяла Северна България, плюс София област и Пловдив. Това ли са 17% от площите?! До миналата година се говореше, че има повишена популация на пчелен червей в Черноморския район, но въпреки това използваха тези семена да ги засяват в цяла България без планинските области", посочи Челебиева.
Данните, с които разполага европейската организация, не са достатъчни за тотална забрана на неоникотиноидите и те могат да се прилагат с пръскачки, уточни още Роснев.
Какво представляват и на кого вредят неоникотиноидни пестициди?
Actualno.com припомня, че през 2013 г. Европейският съюз (ЕС) ограничи използването на имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, въз основа на високия риск, който те представляват за пчелите. В ЕС с тези пестициди бяха забранени третирането на семена от слънчоглед, царевица, рапица и пролетни зърнени култури, както и пръскането на привлекателни за пчелите култури преди и по време на цъфтеж. Въпреки това широка гама от приложения на тези препарати остават разрешени.
От тогава все повече научни доказателства потвърждават вредата на тези активни вещества. Преглед на литературата, извършен от Томас Ууд и Дейв Гулсън, от Университета в Съсекс през 2017 г., показва, че неоникотиноидните пестициди, включително имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, изострят здравословните проблеми на пчелите и допринасят за спадовете на диви пчели.
Прегледът прави анализ на нови данни от стотици проучвания и показва, че тези химикали не застрашават само пчелите, но и много други видове, включително и пеперуди, птици и водни насекоми, с възможни верижна реакция по хранителната верига.
Канадските власти наскоро предложиха приемането на забрана за имидаклоприд, въз основа на риска, който активното вещество представлява за водни насекоми като еднодневки и мушици, които са важни източници на храна за риби, птици и други животни.
Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) публикува редица доклади, показващи, че останалите разрешени употреби на имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам или представляват висок риск за пчелите или високият риск при тези видове употреба не може да бъде изключен. През август 2015 г., EFSA заключи, че разрешената употреба на тези вещества за листни приложения застрашава здравето на пчелите.
През ноември 2016 г. EFSA също така потвърди въз основа на изследвания, представени от страна на индустрията, че разрешените употреби на имидаклоприд и клотианидин за покриването на семената и гранули са еднакво проблемни. EFSA не извърши оценка на разрешените употреби на тиаметоксам като покриването на семената и гранули, тъй като производителят, Syngenta, не успя да представи необходимите данни. В светлината на последните научни доказателства и ясната оценка на EFSA, ЕС трябва да предприеме действия спешно да забрани всички видове употреби на имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Неоникотиноиди

Мнение от Dinko »

Публикувай отговор

Обратно към “Пръскане с пестициди и хербициди”