ЛЕКАРСТВОТО МЕД

10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД

Модератор: Майка

Публикувай отговор
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

ЛЕКАРСТВОТО МЕД

Мнение от dimitarbonev »

Лекарството мед
Медът е на само вкусен, но и може да лекува. Някои видове мед са дори по-ефективни от антибиотиците при лечението на рани и инфекции, твърдят учени от университета на Сидни, Австралия.

"В повечето случаи действието на антибиотиците се ограничава само до някои видове бактерии. Повечето микроби, особено тези, които са причина за т.нар. вътреболнични инфекции, са резистентни поне към един антибиотик. За сметка на това най-новите изследвания показват, че медът действа срещу всички причинители на инфекции, в това число и срещу мултирезистентните. Оказва се, че бактериите не могат да се приспособят и да станат резистентни към меда, както става с антибиотиците", твърдят австралийските учени, цитирани от Би Би Си.

Друга насока, в които медът се оказва ефективен, е лечението на рани. Заради това австралийските учени препоръчват пчелният продукт да се използва по-широко във фармацията при изработването на различни мехлеми. Според тях противовъзпалителното му действие се дължи на метилглюоксала и на други негови все още недостатъчно изследвани съставки.
Източник actualno.com
http://health.actualno.com/news_250053.html
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Майка
Мнения: 672
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 12:31 pm

Re: ЛЕКАРСТВОТО МЕД

Мнение от Майка »

ЗА ЦЕЛЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА НАГРЯВАНИЯ МЕД
О.Н. Маншенков
Широко разпространено е мнението, че при нагряването на меда се разрушават всички негови целебни свойства с изключение на въглехидратите и, че особена полза от такъв мед няма. Обаче, това далече не е така. Всички химически елементи на меда, жизнено важни, както за пчелите, така и за човека, влизат в състава на отделните ферменти и витамини. При нагряването на меда ферментите и някои витамини се разрушават, освобождавайки подвижни йони на металите, активиращи в организма на човека действието на много биологически катализатори. Ако използваме за храна нагряван мед, то йоните на калия, натрия, меда, цинка, магнезия, мангана, желязото и другите елементи встъпват в реакция, обезпечаващи нормалната дейност на клетките, също се включват във ферменти, които регулират разнообразните химически реакции. Но преди да разсъждаваме за ползата от нагретия мед, ще поговорим за свойствата на този продукт въобще.
Медът е забележителен с това, че различните елементи се намират в него в балансирано състояние. Това е важно, защото излишъка или недостатъка на някакво вещество в организма може да доведе до различни заболявания. Например, излишъкът на медта, предизвиква анемия, язва на дванадесетопръстника, бронхиална астма; повишеното количество молибден довежда до подагра, на цинк – до нарушаване на обмена на вешествата.
Присъствието на едни или други елементи в меда се определя от неговия ботанически произход. Например калия от почвата, добре се усвоява от бобовите, еспарзетата, люцерната, клевера, акацията, а така също цитрусовите, и продуктът получен от тези медоноси е богат с този елемент. Така съдържанието на калия достига в него 0,5г (денонощната потребност на човека е 3,5г). Йоните на калия са необходими за синтеза на белтъчини. Те заедно с йоните на мангана и магнезия активизират преработката на глюкозата в организма, отговорни са за предаването на нервния импулс. Калия способства за заздравяването на изгарянията. Използването на храна, която е обогатена с него, предотвратява развитието на високо кръвно налягане, а недостатъка му предизвиква заболявания на сърцето, нарушаване на секретирането на стомашен сок.
Употребата с храната на калции предотвратява гърчове и конвулсии на мускулите, подобрява съсирването на кръвта, помага да се понижи кръвното налягане, намалява вероятността от образуване на камъни в бъбреците. Храната обогатена с калции, се препоръчва на хора, които са прекарали хирургически операции, кърмещите жени, а така също при лечението от наркомания и алкохолизъм. Съдържанието на калции в 100 г полифлорен мед съставлява примерно десета част от необходимата денонощна потребност от дадения елемент. Най – голямо количество манган попада в меда от нектара на гречихата (елдата), бобовите и кестена. Той влиза в състава на много ферменти, а съвместно с витамин „К” повишава съсирваемостта на кръвта. Освен това, мангана способства за усвояването на въглехидратите в организма, повишаването на имунитета, за нормалната работа на нервната система, намалява симптомите на астма, влияе на обмена на солите и създаването на кръвта. Съдържанието на манган в 100 г мед напълно удовлетворява денонощната необходимост на човешкия организъм от този елемент.
В меда от гречихата (елдата), магнезия присъства повече, отколкото в останалите видове мед (250мг на 100г), което почти осигурява денонощната необходимост на човека от този елемент (300 – 400 мг). В организма на човека този елемент участва в усвояването на глюкозата, изработването на енергия, предаването на нервни импулси, синтезирането на белтъчини. Той така също способства за ръста на костна тъкан, активира някои ферменти, препятства развитието на атеросклероза. Дефицита на магнезия може да стане причина за сърдечно – съдови заболявания. По такъв начин, като употребяваме мед от гречиха (елда), ние си запазваме здравето и можем да се излекуваме от тежки недъзи.
Медта, която в 100 г мед се съдържа 0,1 мг, способства за нормалното формиране на червени кръвни телца, за изработването на много полезни ферменти, а така също за синтезирането на хемоглобин и витамините В, С, Р, РР, Е. Медта е необходима за регулирането на дейността на жлезите с вътрешна секреция, активиране на отделни хормони, и освен това способства за работата на централната нервна система, понижава риска от сърдечно – съдовите заболявания, повишава имунитета. Недостатъкът на медта се отразява на здравето на хората, употребяващи алкохол и наркотици, а така също на страдащите от хронични заболявания. По данни На Националната академия на науките на САЩ, ежедневната норма на консумация на медта, съставлява 2 мг, по такъв начин, значително количество от този елемент може да постъпи в организма на човека с меда.
Медът от бобовите растения, слънчогледа и особено от клена е богат на цинк. В 100 г мед от него се съдържат около 0,5 мг при ежедневна норма 12 – 15 мг. Даденият елемент участва в регулирането на обмена на въглехидратите, белтъчините, мазнините, дейността на половите жлези, повишава имунитета, способства за зарастване на раните.
От някои бобови култури в меда попада молибден, участващ при извеждането на шлаковете от организма.
В полифлорния мед присъства кобалт, подобряващ снабдяването с кръв на сърдечния мускул и необходим в обмена на въглехидрати и мазнини.
Цъфтящите ябълки и круши доставят в меда силиции, желязо, бор, хром и някои други микроелементи. Силицият способства за укрепването на кръвоносните съдове, хрущяли, сухожиля и костна тъкан. С помощта на бора се регулира хормоналния баланс. Хромът участва в процесите на регулиране на съдържанието на захар в кръвта. Неговият недостиг може да предизвика сърдечно съдови заболявания.
А сега да се върнем към свойствата на нагрятия мед. В продължения на столетия са се разработвали методи на лечение със смеси с участието на нагрят мед. Още великия лекар Авиценна при болки в гърба е препоръчвал да се пие отвара от черен нахут (бот) с аир (руско наименование), мед и топено масло. За усилване на потенцията, той е препоръчвал да се приема преди сън заедно с гореща вода лъжица смес от взети в равно количество сок от лук и мед и сварени до гъстотата на последния. Друг лекар от древността Амирдовлат Амасиаци препоръчвал на болните от ангина да си жабурят гърлото с отвара от мед и сок от зелена черупка на гръцки орех. За употребата на меда с цветен прашец той е писал: „Вземи 24 драма (1 драм = 2,9г) трева и ги намокри с вода за 24 часа, след това ги свари, отцеди, прибави 120 драм меда и вари до сгъстяването му и след това го употребявай. Свойствата на този сироп са такива, че той ще помогне при болести на черния дроб и стомаха, при уплътняване на далака (анат.) и при жълтеница, помага при колики. Така също помага при всякакви болести на пикочните канали и изкарва камъните с урината”.
Отвара на татарник (руско наименование) с мед и прашец за избавяне от лишеи. Вареният мед се е смятал за целебен при лечение на свежи язви, ухапвания от зверове. Него са го използвали като противоотрова при отравяне с опиум.
Един от компонентите на много стари рецепти е била медената вода. Тя „докарва апетит, прави урината по – обилна. А тя се приготвя така. Взема се една част мед с две части прясна вода и се вари до тогава, докато от трите части остане една, след това снеми от огъня и прецеди”. Медовата вода се е препоръчвала при телесна слабост, подутини, тумори, кащлица, като противоотрова. Със солончаковой (която се отнася до соленище) лобода са я използвали при болки в костите и стомаха, като силно уриногонно средство; със семена на божур – при ангина; с мареной красильной, живучкой еловидной, жабрицей, дубровником (руски найменования) – при нервни заболявания; с луковица от нарцис – като глистогонно средство. В Русия при лечението винаги е присъствал нагретия мед.
В днешно време нагретият мед със сок от живовляк се препоръчва при гастрит и рак на стомаха, а сок от кромид лук – при бронхиална астма, със зверобой при тубррколоза, с калина при кашлица.
По такъв начин, целебния потенциал на меда с нагряването не изчезва. Така, че смело пийте сокове от обрулени плодове с мед, хапвайте си торти с мед и курабийки, наслаждавайте се на горещия липов чай с мед и бъдете здрави!

Превод от сп. "Пчеловодство" 2002г. N 2 с незначителни съкращения: Иван Парашкевов
Майка
Мнения: 672
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 12:31 pm

Re: ЛЕКАРСТВОТО МЕД

Мнение от Майка »

НЯКОЛКО ДУМИ ЗА СЛЪНЧОГЛЕДОВИЯ МЕД
Превод със съкращения от руския Интернет сайт
“Пчеловодство - Пчеландия”
http://www.beeland.ru/

(статията "Още няколко думи за слънчогледовия мед" е публикувана веднага след материала "Няколко думи за слънчогледовия мед")

Слънчоглед Много красота, много полза и много труд от страна на пчелите и на пчеларя.


Не е възможно да се отдели нито един сорт на меда в ранг
“най – добър”, всички без изключения сортове мед притежават
свои неповторими качества. Но, ако трябва да отбележим най – красивия на външен вид, то като такъв, можем да отделим с основание слънчогледовия.
Точно така, както в строежа на човешкото тяло има класически канони за красота, така и меда има свой класически образец. Когато става дума за пчелите и продукта, който те произвеждат, съзнанието на всеки от нас рисува примерно една и съща картина: чаша жълто – златисто ароматно лакомство. И при това, цветовата гама на съществуващите медове е твърде разнообразна – от снежно бяло до цвета на крило от врана.
Действително, идеалния цвят за меда за всеки от нас е жълтия.
Цветът на слънцето и на утринната зора. И нектара го събират пчелите от цветовете на слънчогледа, които удивително приличат на своя космически събрат. Слънчогледът обикновено е представител на късната главна паша.
В течно състояние медът е много приятен на вкус. Но уви, в него той престоява не дълго, а в “суха” година се забелязва кристализация даже в пчелните пити, без да “изчака” да бъде изцентрофужен. В кристализирал вид, слънчогледовия мед отстъпва по вкусови качества на много от другите сортове мед. Тук проблемът даже не е във вкусовите качества, колкото в консистенцията. Когато си постави лъжица такъв мед в устата си, човек, остава с впечатление, че това е “менте”, даже
някои го оприличават на смесване на мед със захар, без автора му достатъчно да се потруди да го размеси. Това е само на външен вид.
За да е сигурен човек, най – добре е да го купува от приятел –
пчелар, на който има доверие и подобни въпроси няма да го тревожат. Обикновено слънчогледовия мед се продава малко по – евтино от другите видове мед. Следователно, той може да се препоръчва на хора, които са ограничени в средствата си, още повече, че по хранителни и лечебни свойства той не отстъпва на другите сортове на меда.
Едно от забележителните свойства на слънчогледовия мед се
състои в това, че изгонва “шлаката” от организма, очиства го, оказва му общеукрепващо действие, а така също намира приложение като “уриногонен”. При използването му с медицинска цел, той е полезен при прилагането му за лечение на следните болести: на сърцето, бронхиална астма, при стомашно – чревни колики, малария, грип, катар
на горните дихателни пътища, при атеросклероза, остеохондроза, невралгия, особено при заболяване свързано с простудяване и други.

Превел: Иван Парашкевов e-mail: ivanparst@dir.bg



ОЩЕ НЯКОЛКО ДУМИ ЗА СЛЪНЧОГЛЕДОВИЯ МЕД

Юрий Сенчук

(Част от примерен разговор на пазара)
- Какъв мед продавате?
- Ето, чист слънчогледов. Погледнете, какъв красив цвят, като че ли слънцето свети от буркана. А колко е вкусен и какъв аромат има само!
- Не, не ми трябва, няма да купувам. Имате ли някакъв друг вид мед?

Не е ли позната „картината”? Ето такива или подобни диалози и станаха причина, където и диалога да се провежда – в Полтава, в Одеса, в Донецк, на който и да е пазар, някои от продавачите да се опитват да скрият, че продават слънчогледов мед – наричат го мед от различни треви и полифлорен и всякакъв друг, но не и слънчогледов. Причината за такива „хитрости” е достатъчно проста – не искат нашите купувачи да купуват мед от слънчоглед. Не искат и това е.
С какво е „се е провинил” слънчогледовия мед, не знае никой, но към днешния ден именно тои вид мед се продава по – зле от всички други. При това попитайте тези същите купувачи, защо те не искат да си купят слънчогледов мед, и никой от тях няма да може да ви даде точен отговор. Преди всичко те споменават, че някъде, някой нещо им е казал за този вид мед. Ето вървят купувачите на мед по пазара, търсят добрия мед, преминават покрай слънчогледовия и продължават напред. Търсят например „майски мед”, плащат си за него не малки пари, а слънчогледовия мед, пчеларя си го връща в къщи – в най – добрия случай ще нахрани пчелите си през пролетта, в лошия, като си вари ракията – ясно е какво ще направи.
А повече от всичко губят самите купувачи. Защо? Да опитаме да разберем?
Сухите цифри на статистика свидетелствуват, че към днешния ден хората най – често умират от сърдечно – съдови заболявания. Сърдечните мускули работят в нашия организъм повече от всичко, работят денем и нощем, без почивка за обед и без почивни дни, изгарят огромно количество калории и изпомпват стотици тонове кръв.
Представете си, за един час сърцето изтласква в аортата около 300 литра кръв, за денонощие – повече от 7 000 л, за година – до 2 500 000л. За да се постави тази кръв на едно място са нужни 4375 железопътни цистерни.
Такава работа изисква постоянно хранене, и хранене без прекъсване, което и да е качественно. Най – добрият источник на енергия за мускулите на сърцето се явява захарта. Но, не тази захар, която сме свикнали да купуваме в магазина, тази захар се нарича захароза и нея нашият организъм е принуден да разгражда до по - проста захар – глюкозата, която се използва за работата на сърцето. Няма ли в природата друг източник на глюкоза, толкова нужна за нашето здраве? Има и всички знаят този продукт и той се казва – мед.
Именно между видовете мед, рекордьор по количеството на глюкозата се явява точно слънчогледовия мед! Именно поради високото съдържание на глюкоза, слънчогледовия мед така бързо кристализира, понякога даже 2 – 3 седмици след центрофугирането. А купувачите, които след като са чули нещо от тук и от там са станали „спецове”, пренебрежително подсвиркват „Пчеларят го е напълнил със захар и затова е кристализирал толкова бързо”. Понякога в слънчогледовия мед глюкозата е толкова много, че тя кристализира на неговата повърхност като бял слой с дебелина от няколко сантиметра. При другите видове мед такова явление, почти не се наблюдава. Моят добър познат Титаренко Александр, не се оплаква от сърце, но като види в магазина бидон с мед, то задължително ще провери, има ли от горе глюкоза, с която да може да се почерпи.
Преимуществото на глюкозата е в това, че след нейното изяждане, тя бързо преминава в кръвта без енергетически загуби от страна на организма на човека, - медът не е нужно да бъде разграждан като захарта. Особенно, това е полезно за деца и хора на преклонна възраст. Ежедневната употреба даже на неголямо количество слънчогледов мед ще осигури на сърцето глюкоза, ще му помогне да работи ритмично, дълго и силно.
Известно е, че при сърдечна недостатъчност се нарушава артериалното и венозното кръвообращение, в резултат на което в организма се задържат отровни продукти при обмяната на веществата. Медът способства именно за това, черният дроб да обезврежда по – добре отровите, в същото време се подобрява процесът на отделяне на урината, което помага за отделянето на продуктите на обмена.
Попитайте който и да е лекар и той ще подтвърди, че болестта е по евтино да бъде предотвратена, отколкото да бъде лекувана. А за поддържането на своето сърце на всеки от нас е нужно не много – само две лъжици слънчогледов мед на ден.

Источник: сайт „Пчеловодство в Украины”
http://beekeeping.com.ua/

Превел: Иван Парашкевов e-mail: ivanparst@dir.bg





главна страница горе
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users”