Изолация с минерална вата

Information, articles, photos, plans and sizes for bee hives.

Модератор: valvrv

genata_fi
Обратна връзка:

Re: Изолация с минерална вата

Мнение от genata_fi »

Ако имат достъп до стиропора, ще го прогризат 100%.
Аз съм сложил 3 см стиропор над покривната табла, като съм изрязъл отвор за хранилката. Така си стои целогодишно.
Майка

Мнение от Майка »

Един колега импрегнираше преградните си дъски, направени от стиропор с туткал или с лепило от туткал.
Аватар
toko652003
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

Прав си и не си.

С по-добра изолация се запазва температурата над кълбото и така се консумира и по-малко мед.

Зимил съм семейства и по двата начина(със и без изолация).
Една зима оставих младо семейство в ''кошер'' с дебелина на стените 8 мм. и без никаква изолация отгоре
оцеля, но пролетта имаше много малко мед и се наложи да го подхранвам. Имаше и доста подмор.Сигурен съм, че ако е поставено в условията на миналогодишното продължително застудяване ще загине.

п.п. никой не говори(поне аз) за слагане вътре на изолация... чете по-внимателно.
toko6520035927(Skype)
valyo
Обратна връзка:

Мнение от valyo »

С единствената забележка към Борислав че полу-пропускливите огради (естествени и изкуствени) са много по-добри от почти плътните.
stanko 1972

Мнение от stanko 1972 »

за добро зимуване ви трябват три неща - достатъчно мед в кошера, силно семейство и защитено от вятъра място (естествена ограда от храсти или дървета или изкуствена такава)[/quote]

Мисля, че в това се крие цялата истина.Добре го каза приятелю. Опасявам се, че ако някой има пух от зайци, вълна от овце и др. изолационни материали ще започне да ги поставя в семействата и освем пчели, ще вземем да отглеждаме и бълхички. Колеги не си усложнявайте живота. Впрочем българите не обичат да живеят без да се самоизмъчват.Уважавам всички и бъдете разумни. Пожелавам на пчелите ви бесмъртие.
Аватар
toko652003
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

На ме също не ми се спори излишно, но искам да поясня без да си говорим басни.

Когато свие студа -10/20 градуса под нулата си сложете ръката отгоре над пчелното
кълбо и ми кажете, какво усещате?Сигурен съм че всеки ще каже толина. И още един въпрос топлината(топлия въздух) накъде бяга най-вече/?Отговарям пак нагоре.Топлината аз я задържам по описания от мен начин с плътна табла, а върху нея 2/3 см фибран или стереопор. По-подходящо е велпапето, защото има въздух и се доближава до дървото.

Съгласен съм че с много мед и силни семейства проблемите се решават, но в дебелите книги и практиката го е доказала, че затоплящи материали отгоре върху таблата т.е върху кълбото са само от полза.
Който не го практикува си е негова воля, но за едно съм сигурен, че консумацията на мед е по-голяма.

p.p. това за задържането на топлината отгоре и за стеснено семейство държа да отбележа, че е важно повече за март и началото на април поне за нашия регион.
toko6520035927(Skype)
stanko 1972

Мнение от stanko 1972 »

toko652003 написа:На ме също не ми се спори излишно, но искам да поясня без да си говорим басни.

Когато свие студа -10/20 градуса под нулата си сложете ръката отгоре над пчелното
кълбо и ми кажете, какво усещате?Сигурен съм че всеки ще каже толина. И още един въпрос топлината(топлия въздух) накъде бяга най-вече/?Отговарям пак нагоре.Топлината аз я задържам по описания от мен начин с плътна табла, а върху нея 2/3 см фибран или стереопор. По-подходящо е велпапето, защото има въздух и се доближава до дървото.

Съгласен съм че с много мед и силни семейства проблемите се решават, но в дебелите книги и практиката го е доказала, че затоплящи материали отгоре върху таблата т.е върху кълбото са само от полза.
Който не го практикува си е негова воля, но за едно съм сигурен, че консумацията на мед е по-голяма.

p.p. това за задържането на топлината отгоре и за стеснено семейство държа да отбележа, че е важно повече за март и началото на април поне за нашия регион.

Според мен покривната табла с затоплящи материали отгоре е задължителна част от кошера. В темата "Надрамъчна покривка" съм описал каква е моята. Предлагам мненията да ги преместим там, за по-голяма подреденост във форума.
stanko 1972

Мнение от stanko 1972 »

Не мисля, трябваше да се отваря тема нова за минералната вата. Форума става много разводнен колеги. Минералната вата като изолация можеше да се обсъжда в темата "Въпроси и отговори....." или в темата "Саниране на кошери." Вълната от овцете е също добра изолация трябва ли да се отваря като отделна тема.Извинявам се на всички ако съм ги засегнал, но повече ред ще ни е от полза. Иначе както казва Токо ще си говорим басни.
Аватар
toko652003
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

Закачливи. :mrgreen:

Интересува ме повече отговора на въпросите ми.

кълбо и ми кажете, какво усещате?Сигурен съм че всеки ще каже толина. И още един въпрос топлината(топлия въздух) накъде бяга най-вече/?
Отговарям пак нагоре.Топлината аз я задържам по описания от мен начин с плътна табла, а върху нея 2/3 см фибран или стереопор. По-подходящо е велпапето, защото има въздух и се доближава до дървото.

toko6520035927(Skype)
stanko1972

Мнение от stanko1972 »

toko652003 написа:Закачливи. :mrgreen:

Интересува ме повече отговора на въпросите ми.

кълбо и ми кажете, какво усещате?Сигурен съм че всеки ще каже толина. И още един въпрос топлината(топлия въздух) накъде бяга най-вече/?
Отговарям пак нагоре.Топлината аз я задържам по описания от мен начин с плътна табла, а върху нея 2/3 см фибран или стереопор. По-подходящо е велпапето, защото има въздух и се доближава до дървото.

Токо, приятелю,в това спор няма. Спора е удачно ли е минералната вата като материал да попада в семейството и над него. Има по- подходящи материали и ти си ги описал. При мен отгоре в таблата е стиропор 5см., а в преградните дъски 2см. фибран и пчелите не го гризат. От минералната вата хвърчат частици, който ще полепнат навсякъде из кошера.
drone

Мнение от drone »

Иначе какво може да кажете за разстоянията на най- близките кошери от живата или изкуствената ограда.Проблема е ,че винаги след сняг и последващ вятър имаме навявания след оградата/там пада скоростта на вятъра и ситния носен сняг образува преспи/. Искам да питам ,забелязали ли сте приблизително на какво разстояние от оградата в зависимост от височината и стават преспите- целта е да не попадат кошери в обхвата на снегонавяванията. Това е за сведение при изграждане и позициониране на семейства в новоизграждащ се пчелин.
Аватар
toko652003
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

stanko1972 написа:
Токо, приятелю,в това спор няма. Спора е удачно ли е минералната вата като материал да попада в семейството и над него. Има по- подходящи материали и ти си ги описал. При мен отгоре в таблата е стиропор 5см., а в преградните дъски 2см. фибран и пчелите не го гризат. От минералната вата хвърчат частици, който ще полепнат навсякъде из кошера.
Аз просто исках да уточня, че според мен е по-добре да има подходяща изолация отколкото никаква.
Съгласен съм, че е недопустимо частици от минералната вата да попадат в кошера и над него, затова също спор няма.
Работил съм в строителството с нея и знам за какво става на въпрос. Ако се използва
би трябвало да е в нещо поставена, което и да е добре уплатнено.
toko6520035927(Skype)
Публикувай отговор

Обратно към “Жилища на пчелите / Beehives”