Военният полигон „Змейово" обгазява Стара Загора от 2002

Кой замърсява природата? Who make foul the nature?
Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Военният полигон „Змейово" обгазява Стара Загора от 2002

Мнение от Dinko »

Поредната дискусия относно източниците на обгазяване в Старозагорска област се проведе по инициатива на облстния управител Йордан Николов в залата на Кукления театър. В центъра на обсъжданията беше докладът на старши научен ръководител доц. Добринка Лолова, изготвен по поръчка на неправителствената организация "Гражданска инициатива за чист въздух".

След презентацията на изледванията, направени за периода 2006 - 2009 година, се породиха множество въпроси и спорове. В заключението на доклада доц. Лолова посочва, че основен замърсител на старозагорския въздух е полигон „Змейово".

Пред Дарик част от присъстващите споделиха, че дискусията е била безполезна, и че е крайно време вече да се предпиемат конкретни действия.

Според съветника на председателя на ЕК Жозе Барозу старозагорецът Росен Димов е необходимо да се създаде независима експертна група с чуждестранни и български учени, на която да се даде възможност да проведе сериозно научно изледване. „Необходимо е България да се обърне към ЕК само с едно общо мнение, което е подплатено с много факти, аргументирано от научните среди".

Военният полигон „Змейово" замърсява атмосферния въздух на Стара Загора от 2002 година, а от 2008 година замърсител е Баритна мина. Това е заключението в доклада на доц. Добринка Лолова. Анализът на независимия експерт беше подготвен по молба и със съдействието на областния управител Йордан Николов и активистите от Гражданска инициатива „За чист въздух".

„Използвала съм данните от мониторните станции в Старозагорска област и пълната им обработка е качена на диск, с който специалистите могат да се запознаят и да преценят дали аз съм манипулирала тези данни.
Аз не правя препоръки, аз ви казвам кой ви замърсява-от 2002 година от военен полигон „Змейово", а впоследствие от Баритна мина-фирма „Стройпроект".
Цитирала съм два нормативни документа-едното е постановление №50 на МС, където са регистрирани 14 горещи екоточки, с доказано замърсяване на околна среда и вредно въздействие върху здравето на населението. Второто постановление е от 19 декември 2008 година, където наново са дадени райони със замърсяване на околна среда, въздух и със здравен риск на населението, където вече е включен и град Стара Загора.
В продължение на месеци активистите от Гражданската инициатива искаха с официални писма информация от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН данните за скорост и посока на вятъра за датите, които аз съм посочила с най-високи концентрации. Тази информация не беше представена. За мен тя е тенденциозна, тъй като зам.- министърът на отбраната Валентин Радев има съвместна научна публикация с Иво Балевски от Института по металознание към БАН на тема каква вреда се нанася на околната среда при взривяване, утилизиране и унищожаване.Интересна публикация, препоръчвам ви я.
Никой не ми плаща, аз не съм получила нито лев за изготвянето на този доклад", категорична е доц. Добринка Лолова.




Източник: dariknews.bg
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Военният полигон „Змейово" обгазява Стара Загора от 2002

Мнение от Dinko »

Договор за доставка на основно работно и ключово оборудване и проект за сероочистваща инсталация за пречистване на димните газове подписа гълъбовското дружество Брикел с немска компания.

Контрактът предвижда изработка на идеен проект, доставка на ключово оборудване за основните елементи на сероочистващата инсталация и работни проекти към тях, супервизия, настройка и подготовка на персонала. Всички останали дейности по работното проектиране и изграждането на пречиствателното съоръжение ще бъдат поети от други фирми.

Сероочиствщата инстлация ще бъде монтирана на три от котлите в Брикел. Тя ще постига степен на очистване не по-ниска от 98%. Освен серен двуокис, пречиствателното съоръжение ще улавя и серен триокис.

Сероочистващата инстлация в Брикел ще е уникална за България.

Фактическото изграждане на пречиствателното съоръжение ще започне след като бъде готов идейният проект. Изготвянето му ще отнеме няколко месеца. Към момента между Брикел и Министерството на околната среда и водите тече кореспондеция във връзка с уведомлението за инвестиционни намерения.

http://dariknews.bg
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Военният полигон „Змейово" обгазява Стара Загора от 2002

Мнение от Dinko »

Старозагорци ще блокират тази вечер автомагистрала „Тракия" при кръговото движение. Гражданите отново ще настояват да бъде затвотрен полигон Змейово.
Протестът започва в 18:00 часа и се организира от инициативна група „За чист въздух над Стара Загора".

Причина за него е отказа на премиера Бойко Борисов да предприеме действия за затваряне на полигон Змейово и бившето предприятие Баритна мина.
Обществеността и експертите са убедени, че на двата обекта се унищожават боеприпаси, което причинява продължаващото вече осма година замърсяване на въздуха, водата и почвата.

Акциите на гражданско неподчинение ще продължат докато не бъде затворен полигон Змейово и не бъде възстановено правото на хората да дишат чист въздух и здравословна околна среда, категорични са протестиращите.


Източник: dariknews.bg
Публикувай отговор

Обратно към “Екология / Ecology ”