Губим 380 млн. лева от САПАРД

Публикувай отговор
apis1964
Мнения: 289
Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 8:06 pm
Местоположение: гр.Габрово
Обратна връзка:

Губим 380 млн. лева от САПАРД

Мнение от apis1964 »

Губим 380 млн. лева от САПАРД

Българското селско стопанство губи стотици милиони левове европейски пари по различни програми и мерки, съобщиха от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ).

379 841 954 лв. ( малко под 1/3 от общия финансов ресурс по програмата - 1 375 796 333 лв.) са загубени безвъзвратно от САПАРД, която приключи. Това е европомощта за 840 проекта, които не са платени. От старта на САПАРД през 2001 г. са анулирани 208 проекта със субсидия над 79 млн. лв., за които е установено след проверки на място, че имат нарушения. Над 3 пъти повече обаче са проектите, по които бенефициентите не са подали заявка за плащане в определения срок или са прекратили доброволно договора си с ДФЗ за подпомагане. Причините са различни, но основните са няколко. Първата - забавеното с повече от година подписване на договори с ДФЗ заради отстраняване на бившия шеф на фонда Асен Друмев (впоследствие подсъдим по няколко дела за злоупотреби с европари), втората - липса на време за довършване на проектите, третата - отказ на търговските банки да финансират проекти по САПАРД след скандалите за злоупотреби.

По 28 проекта със субсидия 24 872 200 лв. още не е приключило текущото разследване за нередности от прокуратура и Икономическа полиция. Ако не се докажат нарушения и злоупотреби, бенефициентите ще си получат парите, но не от Брюксел, а от хазната.

От ДФЗ твърдят, че в проекти по САПАРД са регистрирани 423 нередности и опити за измами. От тях 291 са с финансови последици. Бенефициентите на 52 от платените проекти са върнали 7 204 515 лв. (главница и лихви), но общата дължима сума е 155 618 981 лв.

ДФЗ мълчи за резултата от проверките на прокуратурата на над 100 проекта от хранителната индустрия, заподозрени в нарушения и през юли вписани в книгата на длъжниците. “Труд” научи, че някои от набедените са завели дела срещу фонда.

Пчеларите са най-активни

2 433 306 лв. е европейската субсидия, изплатена по 637 заявления за развитие на пчеларството. Пчеларите са най-активни - за пръв път сдруженията им кандидатстват за подпомагане с европари за борба с болестта вароатоза по пчелите. За догодина пчеларите ще модернизират стопанствата си с над 2 млн. лв.

ЕК съфинансира промоционална тригодишна програма за рекламиране на българското сирене, която е съвместна с Кипър. Програмата е за над 3,17 млн. евро, от които 50% от ЕС, до 30% от сумата е от хазната и останалото - от Националната асоциация на млекопроизводителите.

Към 255 000 българи се възползваха от европомощта за хранителни продукти за 12,8 млн. лева. За 2010 г. бюджетът на акцията е за 17 млн. лв.

За пръв път стартира търговия с индивидуални млечни квоти. Приети са 544 заявления, одобрени са 131 искания. Продават се разрешителни за близо 6 млн. кг мляко за преработка и около 500 хил. кг - за директна продажба. Търсенето на големите ферми е двойно по-голямо - към 12,3 млн. кг, а за свободна търговия - 713 млн. По решение на агроведомството цената е фиксирана на 10 стотинки за кг мляко.

Само 433 млади фермери са взели пари

Млади фермери подготвят протести срещу забавените плащания на проектите им по програмата за развитие на селските райони (ПРСР), стана ясно преди празниците.

Работата на ДФЗ по мярка 112 - стопанства на млади фермери, е трагична. Прегледани са 5166 заявки с над 251 млн. лв. субсидия. От тях разрешени за плащане са 934, а са платени едва 433. ДФЗ е отхвърлил 822 проекта за над 40 млн. лева. А са отказани плащания по 288 проекта на млади фермери на стойност над 14 млн. лв. Много от кандидатите ще изпуснат парите, защото ДФЗ не се справи с проверките в определения срок.

По най-атрактивната мярка 121 - модернизиране на стопанствата, са обработени до декември 1606 проекта за близо 786 млн. лв., от които субсидията е 404 млн. лв. За плащания тук не се и говори.

С 10% са паднали доходите на българските фермери според данни на Евростат. Ефективността на сектора е парализирана поради липса на средства за модернизация, от една страна, и от друга - заради тотално зациклилата ПРСР. От приетите 10 750 проекта - и то само по 6 от над 20 мерки, досега са прегледани 7026 със субсидия за над 1,058 млрд. лв.


в-к Труд
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Губим 380 млн. лева от САПАРД

Мнение от Dinko »

Европейската комисия глобява България с 13 млн. лв. заради САПАРД. Това съобщи шефката на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева. Санкцията е заради проблемите с предприсъединителната програма през 2008 г. Тогава страната ни трябваше да подготви план за действие, който да ускори плащанията по САПАРД и да не позволява разплащане на некоректни кандидати. Прилагането на плана обаче е закъсняло, а тогавашните управляващи са прикривали докрай некоректни бенефициенти по програмата, обясни Калина Илиева.

Заради отказа да впишат в Книгата на длъжниците фирми като тези от кръга Николов – Стойков и Меком, Европа ни е предупредила, че може да ни наложи глоба, обясни Илиева. Въпреки това управляващите не са взели мерки и списъкът с длъжниците е допълнен едва с идването на новите шефове, каза тя. Според нея това е и причината сега страната ни да се налага да плаща солидна глоба.

Въпреки че не е наша вината, ние ще направим всичко възмжно, за да убедим Европейската комисия да намали глобата, уточни Илиева. Сумата, с която ще ни пореже Брюксел ще трябва да бъде платена от държавния бюджет, което значи, че ще излезе от джоба на българските данъкоплатци, стана ясно от изказването на Илиева. Тя отрече да е разследвана от прокуратурата, както твърдят от БСП, и обясни, че става дума за кореспонденция, а не за разследване.

Кореспонденцията е по повод на жалба, подадена от представител на левицата, според която проектите по САПАРД не са разплатени. Кореспонденцията с прокуратурата приключила след като от фонда изпратили всички платежни нареждания, с които са заплатени проектите на коректните кандидати по предприсъединителната програма. Става дума за 185 проекта на стойност 82 млн. лева, съобщи Илиева. Тя показа и дипломата си за завършена магистърска степен като по този начин отговори и на второто обвинение на левите, че няма ценз, за да заема поста. Дипломата ми е за икономически комуникации, но няма изискване непременно шефът на фонда да е аграрен специалист, каза Илиева.

На последното обвинение, че във фонда се разглеждат с предимство определени проекти, а други залежават с години, тя обясни, че проектите се разглеждат по реда на постъпването им. Когато обаче два проекта са постъпили по едно и също време, но единият е изряден, а другият не – се разглежда първия, а другия се връща за доокомплектоване на документите. Доказателство, че фондът работи е, че през 2009 г. заварихме 11000 залежали проекти, които успяхме да обработим, каза Илиева. Тя съобщи, че разплатените суми от директни плащания и за проекти по Програмата за развитие на селските райони вече е над 1,2 млрд. лв.

Юлиана Узаничева
http://www.standartnews.com
Публикувай отговор

Обратно към “Проекти и финансиране от Сапард / Projects and finance from Sapard”