ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИИ

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от DAN »

Тук му е мястото да благодарим на Митко за усилията да защити интересите на пчеларството. Благодарим ти Митко! Участвал съм на такива събрания и съм наясно колко трудно е да пречупиш мнението на хората, а ако са предубедени си е направо загубена кауза. Пчеларските събрания са си чисто пенсионерски събрания. Борбата ще е по-трудна околкото си мислех. Все пак алтернатива има. След като не допускат млади пчелари, и не се вслушват в мнението на по-младите - нека си създадем друга организация основно от млади членове и можещи и знаещи по-стари такива.
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от DAN »

Микто, след като си сигурен, че има нарушения при избора на председателя, може да го атакуваш по юридически път и ръководството до се окаже нелегитимно.
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от valyo »

dimitarbonev написа:Защо напуснах УС на СБП или как една добра идея на пловдивските пчелари се превърна в поредната маргинална организация на лидера си.
..........

Като погледнах назад ми стана ясно защо се случи така. Ами материала е виновен, както преди време заяви Премиера, хората са същите, които обикалят из организациите, това са хората, които направиха и Ганчо председател и Стефанов председател и т.н. и т.н. Това са хората, които имат по няколко кошера пчели в двора си и по този начин се пишат за най-големите пчелари и съсипват поминъка на тези, чийто прехрана зависи от пчелите.

Какво ще се случи от тук нататък.
Единствения начин да се спаси съюза е Михайлов да се оттегли. Той сам няма да го стори за това ще трябва да му се помогне.
Аз съм с "няколко пчели в двора си" и искам да знам как съсипвам поминъка на големите.

Искам и още да кажа, че не злорадствам и не заставам на позицията "знаех си аз", а по-скоро изпитвам вина за бездействието си. То беше и отчасти продиктувано от факта, че познавам (много бегло) Михайлов от магазина му и на прив поглед не изглежда такъв демон ... Другото е, че не мога да прозра към настоящия момент "далаверата" в това да си председател - за мен е свързано с повече тегоби отколкото ползи. Забележка - има "далавера" да си председател на жива, витална, действаща организация а не на пчеларски съюз в тази му форма за която чета че се намира.


В тази връзка моля Митко или г-н Д. Бонев да разясни :
1) Защо гн. Михайлов така упорито се стрми към поста или "каква е далаверата"
2) Да прецизира мнението си за дребните пчелари дето съсипвали бизнеса на голмите, защото едва ли е истина. От тях са му виновни само тази малка група които са по-напред регистрирани и после гласуват за г-н Михайлов.

Все пак винаги остава опасението от всемогъщата организация, оглавена от неправилните хори, която ще вгорчи живота и на членовете и на не-членовете си. И тогава ще дойде време "дупе да е яко на тези с няколкото пчели в двора си".
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от dimitarbonev »

1. Никъде не съм казал, че дребните пчелари съсипват бизнеса на големите. Аз самия съм от категорията дребен пчелар. Недейте да тълкувате думите ми като дявол евангелие. Та нали цяла година си късах нервите, че въпросния г-н Михайлов не направи нищо за да защити правата всички пчелари било то с 1, 100 или с 1000 кошера . Такъв беше замисъла на организацията- съюз на всички пчелари.На всеки управителен съвет си късах нервите да споря, че с бездействие няма да направим пчеларството по-привлекателен занаят и няма да покажем на хората, че сме по-различни от другите и мислим за тях. За всяко нещо трябваше с 1001 зора за да стане. Протестното писмо за наредбата за директни продажби стоя 10 дни в чекмеджето.Трябваше да го тормозя 10 дни за да го прати и то само до министерството. След това предложих да се обърнем към Омбусмана(А той се намира на отстрешния тротоар от офиса на сдружението), но уви. Не било целесъобразно. ВИДНО Е ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК НЯМА КАЧЕСТВАТА И ПОЗНАНИЯТА ДА БЪДЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕДИН ТАКЪВ СЪЮЗ. Хората около него които го лансират и "съветват" са доста далеч от пчеларството и като познания и като манталитет. Не мога да разбера какви юристи са след като аз познавам законите и наредбите по-добре от тях. Техните съвети доведоха до забавянето на писмото за директните продажби, а това беше пагубно.
2 Защо г-н Михайлов толкова усърдно се стреми към председателския пост може да отговори само той. Аз мога само да гадая, но при всички положения той няма да защити интересите на пчеларите.
Много си мисля за смисъла на думите, които изрече г-н Цано Златев на колегата, който беше единствения инакомислещ в комисията по предложенията "Тука има интереси". Интересно ми е чии са тези интереси и за кого работи тази група от хора. Във всички случаи обаче тези интереси на пчеларите.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от genata_fi »

Колега Бонев, като ти чета мненята, се сещам за Дон Кихот и борбата му с вятърните мелници. Ама и ти си упорит, не разбра ли, че няма оправия в тая държава. Каквото кажат в София, това ще е. Не си губете времето ти и г-н Симеон Тодоров, ами си гледйте пчелите и семействата. Когато ситуацията стане такава, че ръчно да опрашваме цветята и дърветата, тогава ще разберат управляващите за неволите на пчеларите.
Проблема е в това, че всеки го ударил на печалбарство и се води само от "интереса клати феса". Това се отнася и за господата управлявящи пчеларските съюзи и техните си вестници и организации.
А ПЧЕЛАРИТЕ САМИ ДА СЕ ОПРАВЯТ И ДА СИ ПОДАРЯВАТ ПРОДУКЦИЯТА НА ПРЕКУПВАЧИТЕ, КОИТО ПЪК ДА ГО ИЗНАСЯТ ЗА ГЪРЦИЯ И КИТАЙ И ПОСЛЕ СЪЩИЯ МЕД ПРЕРАБОТЕН С ВСЯКАКВИ ИЗКУСТВЕНИ ПРОДУКТИ, ДА СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР. ЧЕСТИТО.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от drone »

Бонев, много по-лесно е да се поправи или ремонтира една къща, отколкото да се строи нова. Особено ако ще съжителстваш с неприятни и завистливи съседи, дето всеки един момент ще ти правят мръсни номера. Правилното действие е да ги изгоните от нея, щом сте участвували в строителството и обзавеждането и, имате право на мнение, а дембелите вътре единствено понеже са по-гласовити и нагли ,са приложили мръсни номера, нарушили са уговорките и за да се ширят на спокойствие вътре неправомерно са ви изтикали навън. Атакувайте решенията на конгреса в съда и ще видите какво става- бавна агония за Михайлов и сие. При всички случаи -едно ,че навсякъде ще им се налага да обясняват какво става ,друго ,че със сигурност ще спечелите, щом има доказани нарушения в процедурата и устава. Обаче всички нарушения трябва да се опитате да ги докажете безусловно- само едно- две да успеете, ще анулирате общото събрание. Не търсете някой да ви признава заслугите в досегашната работа- те не са предмет и доказателство в съда, а само нарушенията. Заслугите ще ви трябват за после- когато поемете съюза. Сега четете много внимателно с адвокати устава и атакувайте пробойните в съда.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от dimitarbonev »

Хубаво нещо са съветите. Да наемем юристи да атакуваме решенията на общото събрание и дори да успеем, какво от това. Повечето хора, които не са съгласни с начина по който се работи в съюза вече го напуснаха. А и съгласете се защо трябва да си тровя нервите и да троша грешни пари, като това няма да промени нещата. Цяла година подканвах повече хора от форума да се присъединят към съюза. Ако това се бе случило, сега нямаше да ближем рани. Дайте ми поне една основателна причина да продължавам да си тровя нервите и да троша грешни пари, след като всеки чака нещо да се случи към по-добро, но всеки чака и някой друг да го направи. Ако успее, че му кажем "браво", ако ли пък не, ще го пооплюем едно хубаво, както се получи в и в този случай, нищо че този някой или по-точно някои, са се постарали и са дали много от себе си дори без да очакват някакви дивиденти от това. Така че и аз ставам егоист. Достатъчно проблеми имам на главата и нямам намерение да се захващам с една предварително обречена кауза.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от drone »

Доколкото съм чел устава , член може да стане само регистриран като земеделски производител пчелар и съответно да има регистриран пчелин като животновъден обект. Като не отговаряме на горните условия някои, как да станем членове, дори и да искаме. Иначе, вярно е ,че в един момент на човек му писва от простотиите и си хваща пътя сам. Ама сам човек знаете за къде е.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от dimitarbonev »

Няма такова нещо. Всеки който се занимава с отглеждане на пчели може да членува. Това с регистрираните зем. производители най вероятно обаче ще се наложи съвсем скоро да се включи като текст. Предстои излизането на закона за браншовите организации и тогава всички сдружения ще трябва да се пререгистрират съгласно изискванията на този закон, а изискванията са точно описаните от теб. Проблема е че едва 2% от пчеларите са регистрирани зем. производители.
Прав си, че сам човек за никъде не е Изпитах го на гърба си. Та дори и да не е сам, да са двама трима пак не става.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от genata_fi »

Добре де, аз имам фирма, плащам данъци, осигуровки и какви ли такси още. Защо трябва да се регистрирам като земеделски производител, за да се занимавам с пчеларство ли да членувам в някакава си организация.
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от DAN »

Кой луд ще се регистрира като земеделски производител, за да плаща големи осигуровки. За работещите и на друго основание преференции за осигуровките няма и сумата, която трябва да се внася е изключително голяма. Ако имаш среден или малък пчелин и плащаш такива осигуровки - фалирал си. Политиката, която се провежда години наред е такава: Ако работиш на друго място, не ти дават възможност при равни условия да се занимаваш с пчеларство.
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от genata_fi »

Да, толкова е опорочено всичко в наща държавица... егати късмета имаме.
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ

Мнение от nikoko »

Зарко написа:Да, изключително голяма простотия е това да плащаш осигуровки и за работа, и като земеделски производител. Да не говорим, че нищо повече не получаваш от двойното плащане. Пълно безумие е, но кое не е по нашите ширини.

Да... във всяко едно мнение има частица от правилното решение и.... толкова грешка. Истината е някъде там/както казва поета/. Горчивата истина е обаче, че създавайки това обединение/с добри намерения/, ние, като че ли родихме един нов франкенщайн на пчеларството /за съжаление/. Е, "пътя към ада е осеян с рози". И сега, сега става още по-трудно. Защото зад добрите намерения на новото-старо ръководство/които на думи са наистина такива/, явно се крият комерсиални помисли, подплатени с подръжката на влиятелни хора. Дилема с трудно решение. А, що се отнася до къщата - аз смятам че новата се строи по-лесно от въстановяване на старата. Въпроса е, че вече няма сили и вяра за такова дело.....
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИЙ

Мнение от Dinko »

Учредително събрание на Общинска пчеларска организация при Съюза на българските пчелари (СБП) се състоя в Силистра, съобщиха учредителите. Присъстваха повече от 15 души. За председател бе избрана Дарина Палчева, за контрольор Борислав Йорданов. Гост на събранието бе Даниела Челебиева - член на УС на СБП и председател на Шуменската общинска пчеларска организация.
До този момент СБП имаше структури само в 4 от 9 области на Северен централен и Североизточен район - Шуменска, Варненска, Габровска и област Велико Търново, където се добива почти половината пчелен мед в България. Крайно време е, да се чуе, че има пчелари в българския североизток, които имат проблеми и трябва да се решават съвместно с местната изпълнителна власт - каза Палчева.
След промените в Устава на Годишното общо събрание от 26. 03. 2011 година са достатъчни 5 пчелари, за да се учреди пчеларско дружество в една община, а за да бъде национално призната една организация, тя трябва да има структури в 50% от общините.

Даниела Челебиева - член на УС на СБП и председател на Шуменската общинска пчеларска организация.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИЙ

Мнение от dimitarbonev »

Dinko написа: След промените в Устава на Годишното общо събрание от 26. 03. 2011 година са достатъчни 5 пчелари, за да се учреди пчеларско дружество в една община, а за да бъде национално призната една организация, тя трябва да има структури в 50% от общините.
Само че този устав влиза в сила, едва когато бъде регистриран в съда. А това не е направено, което означава, че г-жа Челебиева продължава да върши неща, които са в противоречие с нормативната уредба, а това не е първото и нарушение.
В следващия си пост ще публикувам и статията си която излезе в пчеларски вестник в съкратен вариант. Нека всички знаят кой за какво се бори в този съюз, за създаването на който не малка вина имам и аз.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”