моля за съвет - пчелите се нападат!!!

Information, articles and everything for bee honey.
Публикувай отговор
Nseries
Мнения: 22
Регистриран на: Сря Юни 17, 2009 9:33 pm

моля за съвет - пчелите се нападат!!!

Мнение от Nseries »

Здравеите колеги аз сам начинаещ пчелар, имам 90 кошера и вече 2ри ден вадя мед, обаче пчелите се нападат и пред прелките има много жертви и затова спрях с ваденето на меда защото се страхувам да не ги избигия взаимно.Някои може ли да ми каже каква е причината да се бият и дали могат да се унишожат на цяло въобще и ако някои знае как мога да ги спра като се сбият, казаха ми 4е това става с намаляне входа на прелката?????
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Re: моля за съвет!!!

Мнение от ттитто »

Начинаещ пчелар с 90 кошера?!?!?! Много странно ми се видя.

Нормално е да се крадат при дъждовно време и когато няма паша. Спомням си първата година като оставих един варел, в който имаше пити от предната година. Сложих ги аз в кошерите да ги пълнят с мед, а варела оставих до един кошер. Кошера не беше мой, а на колега, с който делихме пчелина. На другия ден отивам да видя как са и намирам колегата ядосан. Поглеждам, между варела и кошера му една купчина мъртви пчели. Целия му кошер натръшкан на земята. Меда, който е накапал по дъното на варела предизвикал кражба и станала сеч. А вчера докато им налея сироп на моите отводки и след 15 минути гледам много пчели се струпали на входа на единия. Само той беше с по-широк вход - около 7 см. Веднага го стесних колкото да минават 2-3 пчели и за нула време пчелите се разпръснаха.
Освен със стесняване може и крадците да ги напръскаш с пулверизатор с вода пред входа на нападнатия кошер.
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: моля за съвет!!!

Мнение от genata_fi »

Гледах скоро един колега в моя район мажеше нападнатите семейства с нафта - външните стени на кошера. И аз имах такъв случай, но само на едно семейство и го махнах от мястото и на негово място сложих празен кошер като му намазах прелката и входа с крумид лук, крадците щом кацаха на прелката от миризмата веднага се връщаха, нито една пчела не влезе вътре. Иначе пръскане с вода също върши работа. Зависи колко кошера са нападнати, защото при 90 кошера може би са повече нападнатите. По принцип ако са силни семействата и максимално стесняване на входовете би свършило работа, защото те имат сили да се защитават. Моя комшийка пчеларка казваше, че има опасност крадците първо да влязат вътре и да убият майката и после вече нямат проблеми. Не е лесно пчеларството, и аз съм млад пчелар, но започнах с 4-5 кошера, а за 90 ми е трудно да си представя как ще се оправи млад пчелар, освен ако няма до себе си добър и опитен колега. Може би като си вадил питите с мед е капало медец и това много ги провокира другите пчели да се нападат. При такива случаи вади питите с мед по късно следобед или привечер. Аз съм вадил мед и към 8 ч привечер, е при хубаво време разбира се. Успех.
Nseries
Мнения: 22
Регистриран на: Сря Юни 17, 2009 9:33 pm

Re: моля за съвет!!!

Мнение от Nseries »

благодаря колеги ще опитам с лук защото днес ходих и ве4е е по спокоино но все още не са се укротили на цяло......
syzi
Мнения: 289
Регистриран на: Нед Авг 03, 2008 3:27 pm
Местоположение: Русе, 280 бр. ДБ
Обратна връзка:

Re: моля за съвет!!!

Мнение от syzi »

Внимавай с лука.Ако нямаш нападение не го използвай,за да не промениш миризмата на кошера и пчелите пак да се сбиват с идващите отвън с друга миризма.Желая ти успех.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: моля за съвет!!!

Мнение от drone »

Не съм чувал още за начинаещ пчелар с 90 кошера . :shock: Сигурно са му ги дали на човека под аренда от някой от големите "нови" пчелари. Дето издоиха големите пари от еврофондовете ,за да направят огромни пчелини на едно място. Но както и да е. Кражбата между пчелите си е сериозна работа и най-важното и противодействие е профилактиката срещу нея. За 90 кошера не бих си помислил да вадя пълни пити без използуване на пчелогонки и след като почти се очистят рамките от пчелите ,вече направо се товарят корпусите с пълните пити на ремаркето, без изобщо да се ровичкат отделни рамки,да се гонят останалите пчели. После караш корпусите да мястото на центрофугиране, което е добре да е извън пчелина. Там вече излетелите пчели от отделните корпуси не са никакъв проблем и може и е желателно на мястото на центрофугиране да имаме един действащ кошер ,който да прибере осиротелите пчели от магазинните рамки. Аз така правя, макар и с много по-малко налични кошери и нямам проблеми. Преди, когато ми се е случвало да стане кражба, при вадене и тръскане на отделни пълни рамки , съм стеснявал входа на нападнатите семейства, мазал съм прелката и предната стена с газ и съм насипвал още и накъсана на сноп трева също върху прелките за затруднаване проникването в нападнатия кошер на крадците. Но това са мерки след дъжд качулка, дето се вика. Ами какво ще стане ако настане сеч на пчелина, тоест масова кражба между кошерите. Хич не ми се мисли тогава. Затова се чудя на акъла на начинаещия, как се е хванал с 90 кошера ,без необходимата теоретична и практична подготовка и без добър учител до себе си.
Впрочем , сетих се за един пчелар-новобранец със 150 начални кошера, който ги беше утроил на следващата година. Само че човека май беше завършил Тракийския университет в С.Загора като ветеринар и правеше магистратура по пчеларство! Използуваше техники и похвати от най-високо ниво от пчеларската наука и практика , и човек можеше не само шапка да му свали, ами и гол да се съблече пред уменията му.
Nseries
Мнения: 22
Регистриран на: Сря Юни 17, 2009 9:33 pm

Re: моля за съвет!!!

Мнение от Nseries »

мерси за съветите още утре ще опитам, а кошерите са просто наследство и ми се наложи да се занимавам с тях, допада ми просто е нужно време да се научат тънкостите според мен, мерси и за критиката все пак и тя е полезна по някога:)))
светльо
Мнения: 387
Регистриран на: Съб Мар 26, 2011 9:13 pm

Re: моля за съвет!!!

Мнение от светльо »

Ако става на въпрос до колкото знам Симеон Тодоров е започнал със 300 кошера - първия мотор,на който се качих да управлявам без дори да съм возил някога на нещо подобно е 600цц пистов,викаха ми веселия самоубиец,ма е ма на,даже не съм падал,па повече от подиграващите се бързо млъкнаха след като взеха да не ми видат и задната гума.

Та Nseries - внимавай МНОГО,докато не си сигурен на +101%,изобщо недей да броиш нападението за приключило.Със толкова семейства такова чудо може да се получи,че до вечерта да нямаш нито едно - без изобщо да пресилвам!!!!!!!!

Не знам колко си стеснил входовете,но стесни още - даже може да сложиш мишепредпазителите,изобщо не се шегувам,дори да е минало нападението направи го и докато не се появи паша,никакво разширяване на входа.

Виждал съм не едно или две нападения - сеч като на втора световна,наистина има случаи в които не малки пчелини направо се самоунищожават.Вземи всички мерки,които ти препоръчаха колегите.

Питам те и помисли внимателно - сандъците ти затварят ли се добре,ма плътно,защото ако е така,след като установиш,че нападението е спряло,почни да храниш,но това само и единствено при положение,че външен достъп до хранилките е невъзможен.


п.п.ако се видиш в чудо,пиши веднага тука ще ти дам един съвет,който нарочно за сега ще премълча,защото е малко краен.
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: моля за съвет!!!

Мнение от Dinko »

Прегледай кошерите :idea:
Може да имаш гладни, търтовки, без майки
и други подобни.
Намери агресивните и им смени майките.
То мед да вадиш е най- накрая.
Майка
Мнения: 672
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 12:31 pm

Re: моля за съвет!!!

Мнение от Майка »

Това нападение е приключило преди 2 години.
светльо
Мнения: 387
Регистриран на: Съб Мар 26, 2011 9:13 pm

Re: моля за съвет!!!

Мнение от светльо »

Да поздрава модератора,който е свършил хубава работа - ма поне да ми беше оставил първите две изречения от поста,да се знае,че е имало и друг преди моя,към когото беше обръщението - за датата на темата и аз не бях погледнал,че се бях прибрал баят нервен.


п.п.невинен съм :mrgreen: - не съм чак толкова изкукал (по принцип :lol: )
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
Публикувай отговор

Обратно към “Мед / Honey”