Сами ли си правите кошерите?
Модератор: valvrv
Re: Сами ли си правите кошерите?
Здравей колега Зарко.
Хубав ти е кошера. Дъното си го направил да се издърпва. Моите лични наблюдения са че с отделно дъно и плодника като корпус е по лесно за обслжване. (лично мнение, не се засягай)
Другото което ми направи впечатление, че си зарязвал и двете страни, а не си правил фалц с който да се застъпват плодник с магазин. Без фалц ги правят само с едно зарязване. (предполагам че не оказва влияние и споден мене е излишно да се прави в твоя случай)
Като цяло е супер. Не е важно толкова как е направен кошера, а да имам вътре пчели и те да работят.
Ако ги гледаш добре и те ще те гледат.
На зима и аз ще си правя кошери за на пролет. Преди седмица си вземах един банцинг и сега имам всичко необходимо. Само фреза нямам, но и без нея стават нещата.
Пожелавам ти да караш в същия дух, за да не пълним гушите на некадърните производители на кошери.
Хубав ти е кошера. Дъното си го направил да се издърпва. Моите лични наблюдения са че с отделно дъно и плодника като корпус е по лесно за обслжване. (лично мнение, не се засягай)
Другото което ми направи впечатление, че си зарязвал и двете страни, а не си правил фалц с който да се застъпват плодник с магазин. Без фалц ги правят само с едно зарязване. (предполагам че не оказва влияние и споден мене е излишно да се прави в твоя случай)
Като цяло е супер. Не е важно толкова как е направен кошера, а да имам вътре пчели и те да работят.
Ако ги гледаш добре и те ще те гледат.
На зима и аз ще си правя кошери за на пролет. Преди седмица си вземах един банцинг и сега имам всичко необходимо. Само фреза нямам, но и без нея стават нещата.
Пожелавам ти да караш в същия дух, за да не пълним гушите на некадърните производители на кошери.
Дълбокото дъно се прави сравнително лесно. Ако си решил че ще си ползваш тази техология (ДБ с дъното към плодника), може да си направиш от заде едно капаче и да ти се плъзгат три (решетки, мрежи или плътна дъска), а от преде трябва да имаш два прореза които да могат да се затварят и съответно да си ползваш този който ти е необходим. Но моето мнение е че няма полза от дълбоко дъно. Ако искаш да събираш прашец, може да го правиш с външен прашецоуловител. Аз така си събирам, но го слага за 1 час на ден. Имам наблюдение върху един познат който цчла пролет им събира прашеца и след това не му бяха развити добре семеиствата.
кажи му дърводелец и го остави.човек дето ми мери с дърв. метър не ми го хвали .отивам да си взема кошерите и ги меря с шублер -той ме гледа и вика това самолет ли ще става.а в пчеларството милиметрите си казват думата .наравил рамките с 5мм. по широки -ами после не мога да ги извадя от кошера.ама човека си е дърводелец.
-
Стиродур на BASF,полиуретаново лепило,летви за основа и конзоли за рамките.Необходимо време за изработване около 40 мин.Външно покритие Фасаген.Много ама много е прав колегата че основната инвестиция трябва да бъде в машини.Особенно сега когато има такъв богат асортимент от всякакви ,профи,полупрофи и хоби машинки за дърво.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Те не ми харесват.Извинете.
-
Не е важно дали Ви харесват,важното е как се развиват пчелните семейства в тях.Още по-важно е че четири -пет млади момчета отчаяни от дърводелци и "велики пчелари" вече си ги изработват за без пари!С цялото си уважение към Вашият вкус:В.Александров
И аз се правя на майстор
Добре изглеждат но имай в предвид че дървесината която ползваш е болна от гъбички. Или трупите са от санитарна сеч или дъските са много лошо съхранявани след бичене /много голяма влага/. Импрегнирай корпусите с някакъв противогъбичен препарат поне от външната страна.
Тези кошери от стиродур не се ли прецакват при отлепването на два корпуса,дървените трудно се отлепват със рамкоповдигач а тези?Колко време издържа един такъв кошер?
Аз днес си сглобих еи това, попринцип го почнах като за куфар (понеже вече си направих 2-а такива), ама по време на работата реших че ще стане прекрасно преносно 6 рамково сандъче.
Смятам отвън да му сложа 2см. изолация (понеже толкова да дебели и дъските на рамките) и отгоре печатарска ламарина и една хубава бяла боя.
Смятам отвън да му сложа 2см. изолация (понеже толкова да дебели и дъските на рамките) и отгоре печатарска ламарина и една хубава бяла боя.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Старт 2011г. с 9 отводки в ДБ-10р.
-
Здравейте, дес купих от склад за дървен матерял дъска и измерих влажноса която е 10,3 %. Въпроса ми е следния, задължително ли е да се купи сух дървен матерял на по-висока цена като всички производители рекламират, че техните кошери са с влажност 10-12%.
Здравей ,колега.
Въобще не е задължително да купуваш сух материал.Освен това и той няма гаранция колко е сух.Само така те ориентират търговците.Всяка дървесина има определена влажност.И собствено за кошерите като изделие изискванията са не толкова големи.Добре е да е поне ланско отрязана.Но бракониерските набези предполагат смесване на сурова със суха.Така,че и сухата има повишена влажност.Аз когато купувам,гледам да е без чепове.Първото условие за качествен продукт.Или поне с малко.Това ми коства някой лев повече.Но така игнорирам фактор влажност.Пукнатините в повечето случаи се получават около зоната на чеповете.Това е зона на вътрешни напрежения в целулозните клетки на дървесината.От най-голямо значение е видовия произход на дървесината.Иглолистния материал има разлики.Но тях рядко ще ги срещнеш по складовете.
Имай пред вид ,че кошерите каквито и да са като суровина и изпълнение винаги дават отклонение в сърцевината на дървото.Например появяват се малки пукнатини или има измятане.Затова колега гледай как ще си ги направиш.Винаги се оставя надсметка в размерите.Няма да се спирам на нея,но е важна за доброто съчетание на отделните елементи.
Дървесината е естествен продукт и се нуждае от поддръжка!Боята не решава проблема.Това е временно решение.
Пожелавам ти успех.
Въобще не е задължително да купуваш сух материал.Освен това и той няма гаранция колко е сух.Само така те ориентират търговците.Всяка дървесина има определена влажност.И собствено за кошерите като изделие изискванията са не толкова големи.Добре е да е поне ланско отрязана.Но бракониерските набези предполагат смесване на сурова със суха.Така,че и сухата има повишена влажност.Аз когато купувам,гледам да е без чепове.Първото условие за качествен продукт.Или поне с малко.Това ми коства някой лев повече.Но така игнорирам фактор влажност.Пукнатините в повечето случаи се получават около зоната на чеповете.Това е зона на вътрешни напрежения в целулозните клетки на дървесината.От най-голямо значение е видовия произход на дървесината.Иглолистния материал има разлики.Но тях рядко ще ги срещнеш по складовете.
Имай пред вид ,че кошерите каквито и да са като суровина и изпълнение винаги дават отклонение в сърцевината на дървото.Например появяват се малки пукнатини или има измятане.Затова колега гледай как ще си ги направиш.Винаги се оставя надсметка в размерите.Няма да се спирам на нея,но е важна за доброто съчетание на отделните елементи.
Дървесината е естествен продукт и се нуждае от поддръжка!Боята не решава проблема.Това е временно решение.
Пожелавам ти успех.
Аз не съм професионален дърводелец, но когато ходя да си търся материял си вземам хубави дъски. В началото търсих от утвърдени доставчиси с гаранция че са минали през сушилня. Обаче от тях като търсих все криви дъски, все нацепени и с много чепове. Намерих един доставчик с много хубави дъски, но не са минали през сушилня. Има голямо количество на склад, а цената е с 130лв по-ниска. Съхранява си ги наредени и не съм случил на изметната дъска. След като си купя материяла го слагам на тавана и си съхме няколко месеца. Имам 10 такива талпи дебели 4см, широки 17,5-18см. ширината си я подбрах за да си правя корпуси за фарар.
Гледай да отлежи малко материяла и тогава ги кови.
Гледай да отлежи малко материяла и тогава ги кови.
Колега , корпус несе прави от цяла дъска ! Така направен няма да служи дълго ! Всяка дъска - просто казано ,не трябва да е открай до край на дървото , а да представлява нещо , като радиуса му ! Това е оптималния вариант ! За постигане на нужната ширина дъските се слепват чрез нут или "чуждо парче" и др. Успех !
Търтолане защо е това лепене, обясни за не дърводелци ?
Аз си купувам талпи 25 см гладна ги ,правя фалцове и кова.
Ако дъската не е цяла , операцийте се увеличават?
Аз си купувам талпи 25 см гладна ги ,правя фалцове и кова.
Ако дъската не е цяла , операцийте се увеличават?