Как се зазимяват фарар?

Начини за размножаване - самосмяна, роене, свещево.

Модератор: Scutellator

Публикувай отговор
Иван Гушев
Мнения: 8
Регистриран на: Сря Фев 10, 2010 7:15 pm

Как се зазимяват фарар?

Мнение от Иван Гушев »

От тази година практикувам пчеларство и се чудя има ли някаква тънкост в зазимяването на фарар. Ще съм благодарен ако някои колега който има такъв тип кошери сподели опитът си.
p4elar4e
Мнения: 476
Регистриран на: Съб Юли 05, 2008 7:46 am
Местоположение: Пловдив,4бр. Фарар,1бр. 7р. ДБ

Re: Как се зазимяват фарар?

Мнение от p4elar4e »

Има такава тема и е отговорено.Зазимява се на 2 корпуса,и гледаш да има мед.То си е като ДБ само,че малко нарязан.
"Само две неща са безкрайни на този свят - вселената и човешката глупост.Но за първото не съм особено сигурен." Албърт Айнщайн
зуница
Мнения: 273
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Местоположение: Перник

Re: Как се зазимяват фарар?

Мнение от зуница »

От 2000г. работя и с Фарар.Зазимявам на 3(три) корпуса.След изваждането на меда центрофугирания корпус поставям най- отдолу.Пчелите го почистват и пазят от молци (вместо аз да го мисля).Тоя корпус през зимата прави въздушната възглавница както дълбокото дъно.Влага в кошер Фарар не съм имал за тия години.(ДБ е друго.)Рано на пролет когато пилото почне да расте махам долния корпус ,проверявам качеството на питите и е готов за работа по технологията натам.С намаляването на обема затоплям семейството.Семействата във Фарар се развиват средно с 10 дена по бързо от тези в ДБ.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
rudy69
Мнения: 45
Регистриран на: Съб Окт 02, 2010 3:39 pm
Местоположение: София

Re: Как се зазимяват фарар?

Мнение от rudy69 »

зуница написа:От 2000г. работя и с Фарар.Зазимявам на 3(три) корпуса.След изваждането на меда центрофугирания корпус поставям най- отдолу.Пчелите го почистват и пазят от молци (вместо аз да го мисля).Тоя корпус през зимата прави въздушната възглавница както дълбокото дъно.Влага в кошер Фарар не съм имал за тия години.(ДБ е друго.)Рано на пролет когато пилото почне да расте махам долния корпус ,проверявам качеството на питите и е готов за работа по технологията натам.С намаляването на обема затоплям семейството.Семействата във Фарар се развиват средно с 10 дена по бързо от тези в ДБ.
Тъй като аз за първа година ще зазимявам фарар, и имам семейства, които останаха по слаби на един корпус от 10 рамки - в корпуса имат поне 6 рамки пълни с мед. Да попитам дали могат да останат така на един корпус, и ако ли не, какво да направя?
Другите кошери фарар, са ми на по два корпуса като в горния корпус - всички рамки са пълни с мед, а в долния корпус има 2-3 рамки с пило, малко прашец и останалите в тоя долен корпус са празни.
Дали такава подредба е правилна?
Публикувай отговор

Обратно към “Размножаване и селекция / Reproduction and selection”