налитене на грозде

Начини за размножаване - самосмяна, роене, свещево.

Модератор: Scutellator

Публикувай отговор
dimich87
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 10:58 pm

налитене на грозде

Мнение от dimich87 »

Здравейте, от миналата година се занимавам с пчеличките. В двора имам 50-60 асми с грозде. Миналата година беше слаба за гроздето, но тази е отрупано всичко. Проблема е че пчелите са по гроздовете и го дупчат както осите. Но ми прави впечатление че няма толкова оси, колкото пчели. Преди години се борих, като нливах сироп от захар и оцет в шишета и ги вържех. Сега ме е истрах да не уморя пчелите. Притесненията ми с не толкова за гроздето, колкото за пчелите, дали има проблем че трупат такъв сироп. Вчера и днеска съм обрал около 350-400кг от гроздето и го направих на винце, но имам още толква зеленкаво.
Акъла ми не стига. Надявам се пчелите да изкарат зимата.
ico_dok
Мнения: 162
Регистриран на: Пет Юли 31, 2009 11:39 am
Местоположение: Долни Дъбник

Re: налитене на грозде

Мнение от ico_dok »

Колега, пчелите не могат да дупчат гроздовите зърна, това го правят осите, но после пчелите и много мъничка дупчица да има смучат сок и я разширяват. Не е добре да има много гроздов мед, но това, което сега носят едва ли ще го запечатат, а ще си го хапнат още през октомври/ноември. Споко!!! :wink:
dimich87
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 10:58 pm

Re: налитене на грозде

Мнение от dimich87 »

Благодаря ти колега за отговара. Много по-спокоен съм че няма да имат проблем с този мед. Много е трудно да се опази хубаво грозде. На времето дядо ми, лека му пръст, го пръскаше с нещо. Не помня какво точно, сода ли, сяра ли. Ама нямаше проблеми с осите. А пред къщата гросзовете си стояха до коледа на асмалъка.
ico_dok
Мнения: 162
Регистриран на: Пет Юли 31, 2009 11:39 am
Местоположение: Долни Дъбник

Re: налитене на грозде

Мнение от ico_dok »

Не сме лозарски форум, но и аз знам за пръскане със сода бикарбонат, но макар да имам голям проблем с осите, не съм го пробвал. Използвам бурканчета с вода и мед и с добавка на инсектицид. Тук проблема е в редовното почистване на бурканите от умрелите оси и други насекоми - не само пчелите и осите пият нектар, а тъй като сън „неделен пчелар и лозар“ съдовете се запълват с умрели насекоми.
Големият проблем идва от многото оси живеещи под покривите на жилищни и стопански постройки и които никой не унищожава!!!!
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: налитене на грозде

Мнение от Dinko »

Извадки от Пчеларския форум за унищожаване на осите:

http://atanasov.alpobg.com/wasp.php
ivoborisov78
Мнения: 25
Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 7:26 pm

Re: налитене на грозде

Мнение от ivoborisov78 »

Има препарат който отблъсква осите. Използва се срещу тютюнев трипс и се продава в агро аптеките. Успеха е гарантиран прогонва осите и пчелите не кусват гроздов сок. Успех. :shock:
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: налитене на грозде

Мнение от genata_fi »

И аз имам проблем с осите, налитат като на война. Наложи се да затворя долните входове. Докато премине това нашествие, пчелите ще са само на горен вход, за да се защитават по-лесно. Иначе и аз съм сложил капани, но осите са толкова много...
Имам приятел, възрастен човек, който си увива всеки грозд (говоря за хубав десертен сорт) с надупчен хартиен плик и така си спасява гроздето от оси и пчели. Каза, че е пробвал какво ли не. Вярно е , че си е играчка, но за малки лозници по дворовете става.
Публикувай отговор

Обратно към “Размножаване и селекция / Reproduction and selection”