Състояние на пчелните семейства в България

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
stormdb
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Окт 14, 2010 9:20 am
Местоположение: гр. Добрич

Състояние на пчелните семейства в България

Мнение от stormdb »

Не се наблюдава драстично намаление в броя на пчелните семейства към момента. Това се вижда от данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), според които наличните пчелни семейства в България са 613 262 броя - едва 1,9% по-малко спрямо броя им през 2009 година. През 2010 година са получени 10 595 тона пчелен мед, а сравнено с добитите количества през 2009 година това е с 11,2% повече. Средният добив на мед през 2010 г. от пчелно семейство е 19 кг. Няма заложена схема за пчелни продукти в законодателството на Европейския съюз. Затова не може да бъде предоставено подпомагане на брой пчелно семейство от европейските фондове, по аналогия с други сектори, тъй като това е възможно само по схеми за директни плащания.

Не могат да бъдат осигурени и национални доплащания, защото те се отнасят само за секторите, които са включени съгласно европейското законодателство в горепосочените схеми за директни плащания. Ето защо не е възможно изплащане на ежегодна субсидия за брой регистрирано пчелно семейство. Схеми за подпомагане, предоставяни въз основа на цена, количество, единица производство или единица средства за производство се разглеждат като помощи за оперативни разходи, които са несъвместими с Общия пазар.

Съвместно с пчеларски организации Министерство на земеделието и храните разработва и прилага Национална програма по пчеларство. Програмата е за тригодишен период, като средствата определени по отделните мерки се съфинансират от Европейската комисия. Националните програми по пчеларство са част от националната политика по прилагане на Обща селскостопанска политика в сектора на директните плащания, пазарната подкрепа, защитата на качествени земеделски продукти и храни и промоции. За периода 2008-2010 г. финансовият ресурс е в размер на 7 430 000 лв. От него са усвоени 5 021 296 лв. Усвояването на средствата за целия първи тригодишен период е почти 70%. Този резултат е съпоставим с резултатите на останалите страни в първите години от прилагане на програмите им.

Европейската комисия е одобрила новия тригодишен програмен период по Националната програма по пчеларство за 2011-2013 г. Средствата са три пъти повече в сравнение с този по предходната програма (2008–2010 г.) и достига почти 20 млн. лева. Заложени са и нови мерки в Национална програма по пчеларство.

Българските пчелари, регистрирани като земеделски производители залагат много на Националната програма по пчеларство. Тя е предпочитан източник за финансиране на дейността им, поради минималните разходи по подготовката на инвестиционните проекти, облекчена процедура на кандидатстване и кратките срокове за обработка на заявленията и получаване на финансова помощ. Закупуване на лекарства срещу вароатозата, да анализи на пчелния мед по 10 показателя, закупуване на нови кошери, отводки и пчелни майки са дейностите, по които пчеларите могат да участват. Програмата финансира проекти за техническа помощ за сдружения и организации на пчелари и за изпълнението на приложни изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти. Продължават дискусиите, относно финансирането на земеделието в Общността, но това са промени, които ще се прилагат едва след 2013 година, когато новата Обща селскостопанска политика стане факт. Положителният ефект за пчеларския сектор от мерките е масово признат от държавите-членки и пчеларите в останалите европейски страни. Пчеларският сектор се развива успешно, макар и някои проблеми да са в процес на решаване. Това се потвърждава и от данните за износа на мед, който през 2010 г. е нараснал с 39,6% до 8 540 тона спрямо 2009 година.

Източник Agronet.bg
славов
Мнения: 119
Регистриран на: Пон Яну 04, 2010 8:24 pm
Местоположение: нова загора

Re: Състояние на пчелните семейства в България

Мнение от славов »

Не им дреме за пчеларството в България тъй. като не останаха култури за опрашване освен рапица и слънчоглед,няма овощарство и зеленчукопроизводство.
damb
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Юни 14, 2007 8:44 am
Местоположение: Хасково

Re: Състояние на пчелните семейства в България

Мнение от damb »

Ми нека да отидат нашите оправници и да питат в малката ни съседка Македония, там откъде са взели пари и дават на пчелно семейство по 500 денара пари, 1 лев е 32 денара. Информацията е от лично видяното ми с очите и коментар с македонски пчелари !
Ако нещо в меда не ви стига, хранителни добавки и Код за намаление в http://www.iHerb.com - EQE003
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: Състояние на пчелните семейства в България

Мнение от valyo »

Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”