Стартира държавна помощ за застраховане на пчелни кошери

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
ivoborisov78
Мнения: 25
Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 7:26 pm

Стартира държавна помощ за застраховане на пчелни кошери

Мнение от ivoborisov78 »

В Министерство на земеделието и храните бе разработена и нотифицирана схема за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства. Схемата е в съответствие със законодателството на Европейския съюз и ще даде шанс на държавата да подкрепи сектора чрез финансиране на част от разходите по застрахователните премии. Предвижда се схемата да се прилага за 2012 г. и 2013 г., като продължителността й ще бъде до края на 2013 година.
http://money.bg/news/id_1567794565
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Стартира държавна помощ за застраховане на пчелни кошери

Мнение от dimitarbonev »

ОДОБРЯВАМ, Проект!
МИНИСТЪР:
Д-Р МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ

У К А З А Н И Я З А С Х Е М А З А Д Ъ Р Ж А В Н А П О М О Щ

„ПОМОЩ ЗА СЪФИНАНСИРАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ПРЕМИИ ПРИ ЗАСТРАХОВАНЕ НА ПЧЕЛНИ КОШЕРИ С ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА”


І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Правно основание
1.1 Чл. 12, параграф 1 на Регламент (ЕО) 1857/2006 г. за прилагане на членове 87 и 88 от Договора към държавната помощ за малки и средни предприятия, осъществяващи дейност в производството на селскостопански продукти и за изменение на Регламент /ЕО/ № 70 / 2001 г.
1.2. Чл. 12, ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 1, букви “а” и „б” от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП).

2. Целта на помощта
Насърчаване на малки и средни предприятия от подсектор „Пчеларство”, за доброволно застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства срещу неблагоприятни климатични събития и/или болести при пчелите, посредством частично компенсиране на разходите за сключване на застрахователна полица.

3. Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии на земеделски производители от подсектор „Пчеларство” при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства.

4. Ползватели

4.1. Помощта се предоставя на малки и средни предприятия в подсектор „Пчеларство” (земеделски производители), отговарящи на следните условия:
- Пчелините, които притежават да са регистрирани или пререгистрирани като животновъден обект по реда и при условията на Наредба № 27 от 10 юли 2002 г. за регистрация и идентификация на пчелните семейства (Обн. ДВ. бр.70 от 19 юли 2002г., изм. ДВ. бр.46 от 16 Май 2008г.) и/или чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност;
- Пчелните семейства да са идентифицирани чрез маркиране на кошерите, съгласно изискванията на Наредба №27 от 10 юли 2002 г. за регистрация и идентификация на пчелните семейства;
- Да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (ДВ бр. 10 от 1999 г.);
- Да отговарят на дефиницията за малки и средни предприятия, съгласно Закона за малките и средни предприятия;
- Да нямат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ);
- Да нямат публични задължения към държавния бюджет;

4.2. Подпомагат се земеделски производители, отглеждащи пчелни семейства за застраховане на пчелните кошери с пчелни семейства срещу загуби, причинени от:
4.2.1. неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия:
а) буря;
б) ураган;
в) проливен дъжд;
г) наводнение;
д) градушка;
е) удар от мълния;
ж) свличане и срутване на земни пластове.

4.2.2. болести при пчелите:
а) нозематоза;
б) акароза.

5. Срок на прилагане: от датата на публикуване на окончателния номер на помощта на официалната уеб страница на Главна Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия до 31.12.2013 г. (съгласно чл. 23, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1857/2006), до изчерпване на финансовия ресурс.


6. Максимален интензитет на помощта:

6.1. 80% от размера на застрахователната премия (съгласно чл. 12, параграф 2, буква „а” от Регламент (ЕО) 1857/2006), заплащана по застрахователни договори, в случаите, когато в полицата се посочва, че застраховката покрива само загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени към природни бедствия, които унищожават над 30% от средната годишна продукция на земеделския производител.

6.2. 50% от застрахователната премия (съгласно чл. 12, параграф 2, буква „б” от Регламент (ЕО) 1857/2006), ако в полицата е посочено, че застраховката покрива природни бедствия и болести при пчелите.


7. Бюджет

Максималният общ бюджет на помощта за периода на прилагане е в размер на 3 353 544 лв.

Максимален годишен бюджет (2012-2013):
- за 2012 г. – 1 676 722 лв.;
- за 2013 г. – 1 676 722 лв.


Пределната застрахователна премия, до която държавата участва в подпомагането при параметрите по т. 6, е 13 лв. на пчелен кошер с включено пчелно семейство и пчелни продукти.

Размерът на помощта за всяка година (годишен размер) се определя в план–сметката на ДФЗ след решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие” и в рамките на максималния годишен бюджет.


8. Приемливи разходи

– разходите за застрахователни премии, ако в полицата е посочено, че същата покрива само загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия (буря, ураган, проливен дъжд, наводнение, градушка, удар от мълния, свличане и срутване на земни пластове);
– разходите за застрахователни премии, ако в полицата е посочено, че същата покрива природни бедствия и болести по пчелите.


9. Недопустими разходи за подпомагане

9.1. Предварително извършени разходи за застрахователни премии преди издаване на удостоверението от ДФЗ са недопустими.

9.2. Разходите за застрахователни премии за едни и същи застрахователни рискове по полици с друг застраховател.


10. Начин на предоставяне и изплащане на помощта

10.1. Земеделският производител подава заявление за подпомагане и съпътстващи документи по образец в териториалните структури на ДФЗ по местонахождение на извършване на дейността.
10.2. ДФЗ извършва проверка за верността на информацията, предоставена от кандидата за подпомагане, както и за спазването на изискванията за допустимост на заявлението и изчислява размера на подпомагането. Проверката на място за наличието и състоянието на пчелните кошери.
10.3. ДФЗ взема решение за одобрение на заявлението или прави отказ в срок до 10 работни дни от подаването му. Ако ДФЗ е одобрил подаденото заявление – издава удостоверение за одобрение на земеделския производител за участие в помощта. На базата на издаденото оригинално удостоверение земеделския производител сключва застрахователен договор със застрахователни компании, с които Фондът е сключил споразумения.
10.4. Земеделският производител заплаща 100 % от размера на застрахователната премия по банков път.
10.5. Земеделският производител представя пред териториалната структура на ДФЗ оригинална полица и платежен документ за извършено плащане на 100% от размера на застрахователната премия, след което сключва договор с Фонда. Договорът се сключва за период от 12 месеца.
10.6.След подписване на договора от страна на ДФЗ, по банкова сметка на земеделския производител Фондът превежда 80% или 50% от застрахователната премия в срок до 10 дни.


11. Взаимоотношения между ДФЗ и застрахователните компании.

ДФЗ отправя покана към застрахователните компании за участие в прилагането на схема на държавна помощ „Съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства”. В поканата са посочени основните параметри на помощта. ДФЗ и изявилите желание да участват в прилагането на помощта застрахователни компании сключват споразумение.
Споразуменията за участие по схемата между застрахователните компании и Фонда се сключват за една календарна година преди 31 декември на годината, предхождаща годината, през която ще участват по схемата. За 2012 г. споразумението ще се сключи след датата на публикуване на окончателния номер на помощта на официалната уеб страница на Главна Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия.
В споразумението между Фонда и застрахователните компании се определят:
- условията за застраховане на пчелните кошери;
- размера на застрахователните премии;
- условията за уреждане на претенции, включително принципа и начина на определяне размера на щетите;
- лимита на размера на помощта;
- реда и начина за извършване на проверка на изпълнението на споразумението за помощта и застрахователните договори;
- реда и условията за възстановяване на помощта при злоупотреба или надвнесени суми.
Застрахователните компании се задължават да уведомяват Фонда за всички настъпили промени и да предоставят информация по актуалността на полиците.
ДФЗ упражнява контрол върху договорите за съфинансиране и застрахователните договори, по отношение на тяхното съответствие.
Контролните дейности включват проверка на документите в застрахователната компания, относно актуалността на застрахователните полици по сключените договори на земеделски производители с Фонда.

12. Документи за предоставяне на помощта

За предоставяне на помощта земеделските производители представят следните документи:
12.1. Заявление по образец за кандидатстване от земеделския производител с посочване на: броя на пчелните семейства към датата на кандидатстване; IBAN сметка; декларация за липсата на задължения към Фонда; декларация, че попадат в категория малки и средни предприятия; декларация, че за същите застрахователни рискове, земеделския производител не е сключил застрахователна полица с друг застраховател;
12.2. Документи, удостоверяващи средногодишна продукция за предшестващ тригодишен период или средния обем за три години на база предшестващия петгодишен период, като се изключват най-високият и най-ниският показател (в случаите по т. 6.1.);
12.3. Извлечение от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) за регистрация или пререгистрация на пчелина като животновъден обект, съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност;
12.4. Копие от ветеринарния дневник на пчелина, удостоверяващ брой пчелни семейства;
12.5. Копие от регистрационна карта и анкетен формуляр, удостоверяващи актуална регистрация за земеделски производител по Наредба 3 от 1999 г.;
12.6. Удостоверение за наличието или липсата на задължения по чл. 87, ал. 6 от ДОПК, издадено от съответната Териториална дирекция на Националната агенция за приходите, но не по-късно от два месеца преди датата на подаване на документите в териториалната структура на ДФ „Земеделие”;
12.7. Договор, сключен между земеделски производител и ДФ”Земеделие”;
12.8. Застрахователна полица-оригинал от застрахователя;
12.9. Платежен документ (оригинал), удостоверяващ извършено плащане по полицата по банков път.

13. Контрол и отговорности

13.1. ДФЗ извършва проверки на място за установяване броя на пчелните кошери с пчелни семейства.
13.2. ДФЗ извършва последващи проверки на база получена информация от застрахователите по схемата. Проверката обхваща актуалността на издадените по схемата полици, дали са активни или анулирани, има ли промени по вече сключени полици.
13.3. При установени обстоятелства по т. 13.1., различни от заявените, помощта се редуцира на база реално констатираните бройки.
13.4. При установени обстоятелства по т.13.2., различни от тези по сключените вече полици, помощта подлежи на връщане. Вземането става изискуемо, ведно със законната лихва от датата на получаването й.
13.5. При уведомяване от страна на земеделския производител или застрахователя за настъпили промени по полиците, частта от помощта подлежи на връщане. Вземането става изискуемо, ведно със законната лихва от датата на получаването му.
13.6. ДФ „Земеделие” може по всяко време да изисква информация и документи от земеделските производители и застрахователите във връзка с доказването на правомерното използване на помощта.

14. Срокове на помощта

14.1. Срокът за кандидатстване и издаване на удостоверение е от 1 (първи) април до 30 (тридесети) септември, всяка година
14.2. Крайната дата за изплащане на средствата е 15 декември, всяка година.


15. Спазване на правилата за държавни помощи

15.1. Помощта, съгласно тази схема е вид държавна помощ, предоставена при условията на правото на Европейския съюз.

15.2. Земеделски производители, които не са малки или средни предприятия по смисъла на Регламент /ЕО/ № 70 / 2001 г. нямат право на помощта. При неизпълнение на това задължение помощта става изискуема и подлежи на връщане, заедно със законната лихва от датата на получаването й.

15.3. Помощта не възпрепятства функционирането на вътрешния пазар на застрахователни услуги. Помощта не е ограничена до застрахователни покрития, предоставени от една застрахователна компания или една група компании и не трябва да е обвързана с условия за сключване на застрахователния договор със застрахователна компания, установена в съответната държава-членка.

15.4. Земеделските производители нямат право да ползват друго публично финансиране за заплащане на застрахователна премия (в съответствие с чл. 12 от Регламент № 1857/2006 г.) за съфинансиране на застрахователна премия при отглеждане на пчелни семейства, за което се подпомагат съгласно тази схема. Когато земеделският производител кандидатства за друго идентично публично финансиране, той уведомява Фонда. Подпомагането по реда на тази схема се прекратява от датата на получаване на друго публично финансиране. Публично финансиране означава, както средства от държавния бюджет, така и средства от бюджета на Европейския съюз, независимо от органа, който ги предоставя. В случай на двойно финансиране, настоящата помощ става изискуема и подлежи на възстановяване, заедно със законната лихва от датата на получаването й.

15.5. При подпомагане при условията на тази схема не се допуска промяна както по отношение на субектите, които се подпомагат, така и по отношение на субектите, на които се изплащат паричните средства. Договорът между Фонда и земеделския производител не може да се променя по отношение на страни по договора, включително не са допустими прехвърляния на права и задължения по него.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Стартира държавна помощ за застраховане на пчелни кошери

Мнение от dimitarbonev »

Поредната глупост на МЗХ. Липсва само за щети причинени от извън земни. Няма заболявания(тези двете, са най-лесно опровержими, защото ноземата обикновено е съпътствана и от други заболявания и това ще е достатъчна причина да не се изплати обезщетение. А за акарозата няма какво да коментираме. Няма застраховка срещу кражби, заболявания, посегателства, отравяния и т.н. Поредния прах в очите на пчеларя и стръв за по-неосведомените колеги. Ясно е какво ще стане, тези пари ще отидат там където отиват и парите от програмите.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Evgeni Petkov
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Ное 14, 2011 12:38 pm

Re: Стартира държавна помощ за застраховане на пчелни кошери

Мнение от Evgeni Petkov »

dimitarbonev написа:Поредната глупост на МЗХ. Липсва само за щети причинени от извън земни.Ясно е какво ще стане, тези пари ще отидат там където отиват и парите от програмите.
Що ми се струва, че тази глупост не е само на МЗХ. Г-н Бонев, би ли ни открехнал, ако знаеш разбира се, кои "извънземни" пчеларски представители са предложили такова застраховане за удар от мълния. Не ми се вярва министъра да знае статистиката колко удара от мълнии миналата година са ударили " щастливите" пчелини семейства, това е върховна статистика само по силите на силна " извънземна" пчеларска организация?!
Освен това тази схема е много дискриминираща пчелните кошери по морският бряг, защото няма така актуалното от година приравнено природно бедствие- цунами!
tatu
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Сеп 21, 2009 2:35 pm

Re: Стартира държавна помощ за застраховане на пчелни кошери

Мнение от tatu »

нАЙДЕНОФ наистина е изкукуригал както сам си признава.Поредният начин на източване на пари от държавата ,сигурно някоя бокова тиквичка взе ДМС за тази изродия.Както е тръгнало природата ще си свърши работата и ще довърши пчелите.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Стартира държавна помощ за застраховане на пчелни кошери

Мнение от dimitarbonev »

Защо мислите, че Бонев е всезнаещ. Бонев се рови и намира из нета информация. Това е текста изпратен от МЗХ за разглеждане от пчеларските съюзи. В МЗХ с животновъдството съответно с пчеларството основно се занимават двама души зам Министър Цветан Димитров и Мариета Нейкова. Аз съм никой, Доколкото имам информация някой в СБП искат да бъда изгонен от съюза, така че Нямам нито власт, нито правата да задавам въпроси. Тези въпроси ги задавайте директно на върховното ръководство. На Великите лидери -Ганчо Ганев, Стефан Стефанов, Михаил Михайлов, Пламен Иванов и т.н. Някои от тях дори вдигнаха патардия, че не можело пчеларите да получават субсидия на кошер. Те не искали такава субсидия.
Както вече казах аз съм никои.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
славов
Мнения: 119
Регистриран на: Пон Яну 04, 2010 8:24 pm
Местоположение: нова загора

Re: Стартира държавна помощ за застраховане на пчелни кошери

Мнение от славов »

просто паленето на автомобили не доведе до повече застраховки,що да не подпомогнем застрахователите с пари от бюджета.едва ли ще платят на някой от застрахованите но ще гушнат премиите
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Стартира държавна помощ за застраховане на пчелни кошери

Мнение от dimitarbonev »

Замо че застрахователите за тези събития искат по 22лв за кошер, което означава, че пчеларя, ще трябва да се бръкне около 11лв за застраховка от извънземни. Аз лично смятам че такъв пчелар няма да се намери, освен, ако не е в далаверата. Така че застрахователите няма да спечелят от това, щото този, който има празни сандъци и ги застрахова, то той си е направил сметката, че тези сандъци по някакъв начин ще ми бъдат платени тройно и ще се оттърва от тях и парите ще гушне.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”