РОЯК през зимата

Начини за размножаване - самосмяна, роене, свещево.

Модератор: Scutellator

Публикувай отговор
Аватар
bobmastar

РОЯК през зимата

Мнение от bobmastar »

Пускам темата защото не намерих аналогична а искам да видя какво мислите по въпроса:
- Вчера един познат ми звънна че докато сменяли стълб на енергото забелязал в един храст
на около метър и половина височина рой пчели на 5-6 пити. Викаше ме да си го прибера.
Понеже пчелина ми е на село докато си отида да взема това онова и да стигна до мястато вече
ме бяха испреварили. Никога не съм виждал подобно нещо нямах представа как да запазя семейството
освен да се изреже като цяло с клоните и така в кошера пък напролет ще видим. Ако някой има опит
по това време с рояците да разказва.
рой.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Niki S

Re: РОЯК през зимата

Мнение от Niki S »

Амии...... то няма какво да вземеш, само восъка и шепа измъчени пчели.
Аватар
bobmastar

Мнение от bobmastar »

Защо семейството може да е доста силно особенно ако е от първи рой.
Аватар
Niki S

Мнение от Niki S »

Как да е силно като няма мед и пчели. За да презимува е задължително да имадостатъчно зимни пчели и храна. Дори през август ако се прехвърлят в кошер им трабва помощ /изградени пити и подхранване/.
Аватар
bobmastar

Мнение от bobmastar »

Кой пък ви каза че няма мед и пчели . Говорим за рой който си е изградил пити и има някакви запаси на тях от мед
независимо достатъчни ли са те или не и е налице живо пчелно семейство. Особеното е времето и това че не е в хралупа а навън и добре ли е да се мести сега и как и кое е по добре за пчелите.
Aleksey

Мнение от Aleksey »

bobmastar написа:. да се изреже като цяло с клоните и така в кошера пък напролет ще видим. Ако някой има опит
по това време с рояците да разказва.
рой.jpg
За ноември това е най-правилното решение-изрязване с клоните и в кошера.Единственния проблем в случая е че крайните далаци незаети от пчели са изключително крехки заради студеното време.Друг вариант е придаването на рояка към друго семейство.Много колеги ще са против този вариант защото рояка нее проверен дали е здрав или е болен.Малко прилича на приказката за лисицата и гроздето-подскачала лисицата да си откъсне грозде от асмата подскачала,но неуспяла.Накрая рекла че гроздето е кисело.Болно семейство не работи камо ли да гради.
Свалял съм такъв рояк в края на октомври,като далаците ги привързах за рамки и го обединих с друг рояк свален по същото време.Пез пролетта,така сформираното семейство,имаше най-добрата кондиция,като се разви бързо и до началото на акацията изгради цял корпус дб(като втори). Винаги третирам рояците против вароа без значение по кое време са хванати.

Niki S,в природата,на свобода тъй да се каже,пчелите най-добре се подготвят физиологично за зимата.Тази "шепа измръзнали пчели" се равняват на четири шепи"експлоатирани" пчели.
volodq

Мнение от volodq »

Миналата година прибрах такъв рояк по това време и го поставих с парчето от клона в корпус,а над него в друг корпус наредих рамки с мед.Беше много кротък и го носих през селото с клона без да ме ужили и една пчела.
Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн
светльо

Мнение от светльо »

Като гледам снимката баш хубаво рояче е било (:
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
Scutellator

Мнение от Scutellator »

Мен ако питаш изчакай до пролетта или докато времето се задържи малко по-топло- обикновено януари - февруари има такива топли седмици. Изчакай докато пчелите разпуснат кълбото, макар и за няколко часа. После внимателно изрежи далаците един по един - восъка се реже по-лесно от клон (особено с затоплен нож) и при това няма да има много вибрации.
Когато е студено времето шанса да падне майката, да се разпусне кълбото и т.н и рояка да стане зян е много голям. Изчакай пролетта - от глад няма да умре до тогава, колкото и малко мед да има - трябват му 1-2 кг. После като го вземеш преди да е почнало първото пило може и направо да го стръскаш на изградени рамки на гол рой и да му метнеш питки ако няма мед.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
valaz

Мнение от valaz »

По това време аз бих го прибрал заедно с клона в кошер. Трябва да стане внимателно, без сътресения, за да не разпуснат къбото. В кошера ще са защитени от вятъра. Ако това бъде отложено за февруари, когато кълбото ще бъде разпуснато, има опасност пчелите да са се облитали и да си търсят старото място на дървото.
Аватар
mladen99

Мнение от mladen99 »

Здравеите, начинаещ пчелар съм но и аз се сблъсках с такава случка.
Края на Сепрември точно след 1-я студ беше 14 градуса и намерихме ето това в квартал на бургас.
Много трудно начинание се оказа питите без значение дали са пълни или празни се чупят много лесно.
Наи голямата пита беше широка около 50см. и високи около 30см. и около 4-5кг. мед.
В краина сметка подсилих 2-е слаби семеиства с пчели и мед по препоръка на стар пчелар от които взимам уроци.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Старт 2011г. с 9 отводки в ДБ-10р.
papabg

Мнение от papabg »

Здравейте! Съвсем нов пчелар съм/ако мога да се нарека така/. За първа година пчеларствам. Имам 3 кошара. С помощ от познати, вещи в занаята успях вече почти година да се справям с непозната за мен материя. Понаучих доста неща най-вече с четене.Повода за включването ми с няколко реда е, че попаднах в ситуация в която не знам как да се справя. Наскоро си купих центрофуга и като подарък получих и няколко кошара-два не употребявани и един ползван. Неупотребяваните прибрах във вилата си, а ползвания,който е в отлично състояние прибрах в малко помещение 2-3квадрата с идеята да го третирам с сода каустик. В кошара имаше и няколко изградени пити. Вчера на 18.10 с голяма изненада установих, че в кошара има /не знам как да го нарека/ се е хванал рой. Отворих кошара, но не можах да намеря майката. Въпросите ми са няколко:
1.Мога ли кошара да го изкарам от помещението/ той е до вратата/. Става въпрос за метър и половина в страни.
2.Имам желание да го запазя но не знам да храня ли, ако да с какво.Притеснява ме, че е по никое време.
Бих бил много благодарен за съвети...

П.С. Пропуснах да кажа, че пчелите са изключително неспокойни и пред кошара имаше и 20-30 умрели.
borkotiger

Мнение от borkotiger »

Здравей,
и аз съм нов прелар, но така както го описваш по ми се вярва по питите да е имало малко мед и това което виждаш да не е рой.
Предполагам (особенно щом няма майка), че пчелите са влезли в кошера за да извадят меда.
dimitarbonev
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Ако е имало по питите мед и пчелите са го нападнали, освен че ще изнесат меда ще оглозгат и питите. Ако питите са проядени, то това е кражба, ако все пак има меден венец , то това може да е и заселил се рояк. Трудно може да се прецени дали имат майка, тъй като нормално по това време майките спират да снасят. Възможно е да има майка и да не си я видял, възможно е и да няма майка, но тогава най-малкото ще има поне чашки за много маточници или в най-лошия случай търтеево пило(търтовка). Съгласно описанието, което си дал такова не се наблюдава. А това, че пчелите са неспокойни не е гаранция, че няма майка. По това време често при отваряне пчелите много се дразнят.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
papabg

Мнение от papabg »

Благодаря за отговорите...Това беше урок за мен. Колегата borkotiger е абсолютно прав. По рамките е имало мед, която е привлякла пчелите. Два дена след случката пчелите намаляха. В много глупаво положение попаднах, но пък видях кражба и си направих изводите....Аз мислех, че кражбата е няколко часово акт. При мен продължи два дни..
Публикувай отговор

Обратно към “Размножаване и селекция / Reproduction and selection”