Пари, хвърлени на вятъра

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Аватар
ba4o_ivan1976
Мнения: 633
Регистриран на: Сря Май 06, 2009 8:17 am
Местоположение: чилина
Обратна връзка:

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от ba4o_ivan1976 »

408998_10152668719630237_197026874_n.jpg
niki1313 написа:Снежната топка пусната по склона от госпожа Дикова набира скорост. Очакваме и нейното мнение и подкрепа.

Ако наистина повечето от участниците във форума имат желание за промяна и развитие в сектора пчеларство, предлагам да направим среща-дискусия за предприемане на спешни мерки. Тази сбирка можем да направим в центъра на България след около 3 или 4 седмици (за един ден), като предварително трябва да знаем, колко човек ще присъстват за да се направи резервация на зала

ПП
Програми за подпомагане на пчеларите в Европа

Франция:
Пчелни майки - 8 евро
Отводки -30 евро

Полша
Отводки - 35 евро

Всички много добре знаете, какви са цените в България. Въпросът, който крещи в главата ми е - На базата, на какво са определени цени от 21.80 лв. за майка и 138 лв, за отводка. Кого се подпомага - пчеларите или паразитите, които се намъкнаха в сектора?!
Базата колега е да изпапкат всички парички и да не останат трохички щото има много будалички !!!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
http://ba4o.mylivepage.com/ Изборът, а не случайността определя съдбата на човек.
gibi
Мнения: 40
Регистриран на: Пет Фев 19, 2010 10:32 am
Местоположение: Плевен

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от gibi »

Не съм достатъчно запознат с всички тези "шашмалогии", но явно не са добре нещата да не кажа, че стават и по-зле.
Как се подпомага редовия пчелар, при условие, че е длъжен да копува от определени фирми на доста високи цени.
Колкото до цените на майките и отводките - не само , че станаха безумно скъпи, ами и повечето са "кекави, та знае ли се.............".
Та аз като редови пчелар НЕ СЪМ доволен от тези, който са определили нещата към момента и ги смятам за НЕДОСТАТЪЧНО ПОДГОТВЕНИ (да не кажа - некадърни) да се справят с нещата. Изключвам тава, че се облажват те и хората около тях.
За да стигнеш, където искаш - трябва първо да тръгнеш !
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от dimitarbonev »

От облажването трябваше да започнеш. Това е единствената и основна тяхна мисия. Никой не го е еня нито за пчелите нито за пчеларите. Главата на змията се казва Цветан Димитров и неговите соло... Ганчо Ганев и Пламен Петров. Всички останали са послушници. Те също получават пай от баницата. Не знам още срещу каква цена.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
niki1313
Мнения: 90
Регистриран на: Съб Яну 05, 2013 12:31 pm

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от niki1313 »

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... CCwQrQMwAQ

За тази змия ли става въпрос?
Не го познавам и не съм чувал за него, но съм склонен да Ви вярвам.
Въпросите, които трябва да си зададем е - Приемаме ли си участта на вечно марморещи и недоволни о--е или искаме промяна за сметка на привидното спокойствие, което имаме. Какво избираме. Какво ще оставим на децата и внуците си. Те след време ще ни упрекват, че не сме предприели нищо въпреки информацията, която имаме.
Знаете сентенцията, че всеки народ си заслужава участта. Ако ни харесва такава каквато е в момента - C'est la vie.
tatu
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Сеп 21, 2009 2:35 pm

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от tatu »

Време е да излезем и ние пред парламента и който има от нозематозките на доцента да донесе да ги мятаме по змията цецо димитроф.Спрете да купувате болести от доцента ще унищожите цялото пчеларство в България нозематозата няма лек.Като купувате от доцента само му помагате да краде повече ,толкова ли не можете да си произведете качествени майки и отводки тогава какви пчелари ще ставате
Gojyto
Мнения: 859
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:08 pm
Местоположение: Бургас

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от Gojyto »

Ами да излезем и ние пред парламента с кошерите и да видим кво ще стане.Аз съм ЗА.Въпроса е колко ще дойдат с мен ?
niki1313
Мнения: 90
Регистриран на: Съб Яну 05, 2013 12:31 pm

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от niki1313 »

Мисля че преди да протестираме, където и да е и против, каквото и да е, е разумно да направим предварителна среща за изясняване на ситуацията. Не може да отидем някъде с изхлути гащи и да се излагаме като кифладжии.
Малко по горе споменах центъра на България ( http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0% ... 0%B8%D1%8F ), защото ще е стратегическо място, еднакво удобно за пчеларите от отдалечените краища на България.
Всеки в себе си носи малко мързел, малко глупост, но не трябва да даваме воля на тези си недостатъци. Мисля, че ще е полезно за всички ни ако сме градивни и единни а не разединени заради някакви нелепи спорове "Кой по по най".
niki1313
Мнения: 90
Регистриран на: Съб Яну 05, 2013 12:31 pm

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от niki1313 »

Спите ли господа пчелари? Спете, спете. Не бива да се притесняваме за пчеларството, то е в сигурни ръце. От малкото време прекарано във форума виждам, че се поучаваме от нашите работници - пчелите. Всичките сме единни, трудолюбиви и когато някой застраши нашето съществуване го атакувате с жилата си. Как Ви се струва, бихме ли жертвали нещо от себе си за всеобщото благо, бихме ли жертвали жилата си. Според мен - не. Доказваме за пореден път че всички ние сме от калпаво семе с жалко съществуване и че наш единствен бог са парите. Ние сме жалка хленчеща нация, грешка, племе, което чака някой друг да свърши работата а ние да се задоволяваме от трохите под масата. Явно съм се заблуждавал, че сред нас има хора, които искат промяна, но не, ние се притесняваме повече от пъпките по врата си отколкото проблемите, които имаме като пчелари, народ, общност или каквито и да са несрети. Очаквам първите анонимни критици - явно само за това ги бива - остроумни, както винаги, ръсещи поуки и мозък на ляво и дясно, дават съвети на младите пчелари, пускат теми като "С какво орете пчелина си","Търся майка януари месец" и др. велики мъдрости. Успех пчелари - драскачи.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от drone »

По спокойно бе Ники 1313, не бъди чак такъв черноглед и отчаян. Нещата ще тръгнат в правилна посока, но трябва добре да се организират и свършат. Убеден съм ,че само ние младите от форума имаме потенциал да го направим или насочим накъдето е най-ползотворно.
Margarita Dikova
Мнения: 70
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:25 am
Местоположение: София и Предбалкана

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от Margarita Dikova »

Dimitarbonev:„Внесохме проекта, но не беше разгледан, тъй като (според думите на Михайлов) не сме национално представена организация.”
През есента на 1998 г. в Министерство на земеделието се състоя среща на пчелари от три пчеларски организации с първия зам.-министър на земеделието Димитър Димитров. Идеята беше да се обсъдят вижданията на отделните организации за решаване на проблемите в пчеларството.
Естествено, имаше различни мнения и различни предложения, всяко от сдруженията теглеше в своята посока. И тогава министър Д. Димитров изрече крилатата закана: „Ако до две седмици не се разберете кой съюз ще представлява пчеларството на национално ниво, аз ще го посоча!”
Трябва да отбележа, че следващата (1999) беше много важна година, тъй като тогава се мъдреше нов закон за пчеларството, тръгваше Сапард, беше започнала борбата за включване на пчеларството в земеделските програми. С други думи, задаваха се много пари.
Какво последва? Търговците и преработвателите създадоха сдружение, производителите на инвентар – също. Пламен Петров хукна да създава Асоциация по селекция на пчелите. Стефан Стефанов беше създал вече акционерното дружество „Агропчел”. И всичките тези сдружения настояваха за свое място в новия закон за пчеларството.
За целта се създаде работна група, в която превес имаше групата Петров - Кисьови. В Закона пространно се застъпваше ролята на селекцията, на складовите стопанства (Ст. Стефанов), на търговците и преработвателите, а за пчеларите останаха задълженията, забраните, таксите и глобите.
И оттук дойде голямото объркване. Най-странното беше, че Министерството настояваше всички да се обединят в един съюз (пчелари, търговци и преработватели, производители на инвентар, производители на лекарства). Заради това беше създадена тази разнородна по естество работна група, която имитираше донякъде Борда по меда в САЩ. Бордът обаче беше създаден, за да защитава интереса на американското пчеларство пред света, а не да замести пчеларските организации в страната. Неговата цел беше да защити продукцията на пчеларите на вътрешния пазар, извоювайки ембарго върху вноса на чужд, най-вече китайски, мед.
Но кой ти гледа такива подробности!
И понеже всички тези новоизлюпени сдружения бяха легитимирани в Закона, тази „работна група” остана единственият партньор на Министерството, въпреки протеста на пчеларите, които заявяваха, че техният интерес не съвпада с интереса на търговците, например.
Но за Министерството това беше удобно. Повтарям, задаваха се големи пари и беше по-лесно да се работи със седем души, отколкото с представители на всичките тези сдружения. В работната група имаше само един редови пчелар, защото останалите цинично заявиха, че и те са пчелари, какво толкова?
Така беше поставено началото на тоталното елиминиране на пчеларите от вземането на решения за изкупни цени, за правото на директен достъп до търговската мрежа, за износ на непреработен мед, за търговия с рояци и пчелни семейства, за разпределение на субсидиите, за облагане на меда от внос, за задължителна ветеринарна помощ и т.н, и т.н.
Участниците и тогава, и сега са едни и същи, интересите им – също. Като чуя, че някой ще популяризира нещо срещу много пари, веднага си представям не ефекта от популяризирането, а просто вземането на парите. И така ще стане. Ники 1313 роптае, че нямало полза от статии и коментари във форума, но ползата от няколко филмчета с деца, хапващи филийка с мед срещу 400 000 лева, ще бъде нулев и за пчеларите, и за родното пчеларство.
Как да се опълчат пчеларите на безумните цени на „лицензираните” производители, нали работната група го е решила – край! Как да извоюват по-високи изкупни цени, (дори да решат да не продават меда), щом веднага по криви пътеки ще потече вносен мед. Какво да правят с меда, като им е забранено да го изнасят в непреработен вид. Параграф 22. Връщане назад вече няма. Паяжината е оплетена и българските пчелари се гърчат в нея като уловени мухи.
estabien
Мнения: 53
Регистриран на: Съб Май 07, 2011 1:36 am
Местоположение: около Несебър

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от estabien »

Или сменяме ръководството чрез гласуване,или правим нова организация-кооператив или нещо заедно,и отиваме в София на 22 Април с по 1 кило пчели всеки ( тези от бургаско както и останалите по пътя до София може да се организираме за транспорта ,същото важи и за колегите над Стара Планина) и те така.пускаме си по 1 тема за обединение и в двата форума и става работата,евтин мед от чужбина няма как да вкарат.в Англия ,колко мислите ,че струва кило мед ...колкото тук за разлика от Гренландия и скандинавието ,ама замислете се ,че 4 лири са нищо за Британеца с 1000 лири пенсия ,а тук 300 лева пенсията и 10 лева кило мед :idea: .На едро ако стане 6 лева ме устройва много :roll:
niki1313
Мнения: 90
Регистриран на: Съб Яну 05, 2013 12:31 pm

Re: Пари, хвърлени на вятъра

Мнение от niki1313 »

Всички, които участват във форума с четене и писане на постове, иска някаква промяна. Промяна за по-добро, промяна която искаме да оставим на поколенията след нас. Искаме да видим полза от труда си и не искаме да се чувстваме ограбени от държавата на която чинно и редовно плащаме данъци.

Сравняваме се постоянно с Европейците с турците и с другите ни заобикалящи ни държави и цъкаме, как при тях пчеларството е еди как си, на еди какви си цени изкупуват пчелните продукти и с еди какви си субсидии ги субсидират. Но не бива да забравяме, че са постигнали всичко това с борба с много борба с постоянна борба, защото хората са активни. За сравнение ни сме обратното на активни и за това нещата не се получават.

Като чета постове на просветени в сферата виждам че доста от вас разполагат с изобличаваща информация за нашите пчеларски организации, ръководни кадри и дори политици. Тази информация трябва да се използва целенасочено, изобличаваща действията на власт имащите. Въпросите, които си задаваме е как да направим това работещо, как да предизвикаме промяна, как да вдигнем такава врява, че да ни обърнат внимание. Как...?

Когато няма диалог единственото разумно действие е протеста. Протест не като протестите в България от преди около два месеца, които смъкнаха едно правителство от влас за да се издигне същото след три месеца още по-силно. Трябва протест - разумен, целенасочен, постоянен докато не се достигнат исканията ни. Протест за промяна на статуквото. "...Параграф 22. Връщане назад вече няма. Паяжината е оплетена и българските пчелари се гърчат в нея като уловени мухи..."М.Д. Ние не искаме да се връщаме назад а да вървим напред. Малко ще ни е трудно, но между многото ни кусури и ние имаме чери на които другите народи биха ни завидели. Нека да се възползваме от тези си качества и да покажем че ни има, че всичко зависи от нас. Навярно сте чували, че в законодателството има активно бездействие. Дано децата ни след време да не ни осъдят за това.

Кой от всички нас във всички форуми и от всички пчелари е способен да организира такова нещо. Надявам се че който и да е или които и да са тези хора (защото това надали ще успее да направи един човек) ще бъдат подкрепяни от всички ни.
Повтарям - за да ни дадат да сучем трябва да заплачем та ако се наложи и да ухапем и ужилим дори.

Протест срещу сегашното ръководство в пчеларството и земеделието - КОЙ ? , КОГА ?, КЪДЕ ?
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”