Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт.

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт.

Мнение от dimitarbonev »

Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт. Въпреки три годишната борба на Мария Габриел има опасност да не се получи.
За това организирайте се по места направете писма адресирани до Министър-председателя и Президента с обосновка защо трябва да има субсидия на пчелно семейство иначе на 13 юни има голяма вероятност да се повтори "грешката" с неонекотиноидите, но този път грещката няма да е поправима. На 13 юни ще е окончателното гласуване. Имаме обосновани съмнения, че някои кръгове в МЗХ активно работят за да НЯМА СУБСИДИ, а тези кръгове съветват и Министъра в областта на пчеларството. Твърде е вероятно да се наложи повторение на протеста от миналия месец, но с нови искания.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
ianev
Мнения: 56
Регистриран на: Пет Юни 24, 2011 10:58 am

Re: Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт

Мнение от ianev »

Успех приятелю, дано успеете!
Зарко
Мнения: 105
Регистриран на: Сря Ное 09, 2011 10:14 pm
Местоположение: Ямбол

Re: Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт

Мнение от Зарко »

ianev написа:Успех приятелю, дано успеете!
Можем да успеем само заедно.

Г-н Президент, от скоро се занимавам с пчеларство, но бързо се сблъсках с проблемите му. Известно е, че в този изключително важен сектор в селското стопанство има сериозно намаляне на броя отглеждани кошери. Това естествено рефлектира и върху добивите от повечето земеделски култури. Един основен проблем е ниската цена на меда и другите продукти получавани в пчеларството. Това довежда до много проблеми и трудна самоиздръжка на пчеларя. В същото време разходите по отглеждането, горива и консумативи растат постоянно. Нашата евродепутатка Мария Габриел направи много, за да се включи пчеларството в прякото субсидиране през новата ОСП на ЕС. Това ще е свеж полъх в трудното отглеждане на тези трудолюбиви и важни насекоми. Има обаче опасения, че от наша страна в МЗХ активно се работи за изваждането на пчеларството от преките субсидии и това е изключително тревожна новина. Това са кръгове заинтересовани от статуквото и които са облагодетелствани от него. Ако всичко това излезе вярно, а това ще се разбере на 13.06.2013 г. ще сме принудени с помощта на протести да поставим нашите искания за преки субсидии, както и за другите наши проблеми. Надяваме се, че няма да се стига до такива протести и тези, които работят против интересите на пчеларите ще бъдат спрени и ще има справедливост за всички. Разчитаме на Вашия авторитет за спиране на тези антипчеларски и антибългарски действия. С уважение, Светозар Каменов, гр. Ямбол.

Това изпращам аз към президента, министър председателя и министъра на земеделието.
славов
Мнения: 119
Регистриран на: Пон Яну 04, 2010 8:24 pm
Местоположение: нова загора

Re: Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт

Мнение от славов »

От както се усвояват средства по пчеларска програма интересно защо броят на пчелните семейства намаля драстично с около 200 000 ,ако не се лъжа!Някой има ли обяснение .....
зуница
Мнения: 270
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Местоположение: Перник

Re: Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт

Мнение от зуница »

Комерсиализирането на пчеларството вкара много, силно "неграмотни" в пчеларството хора и изгони хората ,които с любов и желание се учат с години как се отглеждат пчели.Ръстът на заболеваемост на пчелите идва и от това, че със законови промени станаха незаконни множество многогодишни пчелини.Голяма част от пчелините липсват в статистиката, защото не са регистрирани и няма интерес за регистрацията им.Ветеринарния контрол го няма по същата причина.Няма пчелин - няма контрол. Програмите докараха ръст на кражбите на кошери и пчели.Масовите отравяния са плод на същата сбъркана политика в земеделието.Печалбата на всяка цена е нормално положение за растениевъдите, арендатори у нас и това се насърчава от държавата.Ако при доказани отравяния им спират субсидиите за година ,дали ще пръскат с каквото им попадне и когато им е удобно?Спирането на субсидии на такива "земеделци" и насочването им към други е държавна политика.Ама кой ще пипне един голям "арендатор" като знае ,че няма да си получи "дела" от субсидията ,който му се "полага " за услугата?"Овде е велика корупция" както казваше един герой на Алеко.
Политиката на държавата няма нищо общо с пчеларството.Тя е насочена към усвояването на "едни пари" от "едни хора".Ако се започне субсидиране на кошер и в това се открие и най-малка "далавера", " пчеларите" и "пчелините" ще нарастнат многократно.Пример -лицензирани майкопроизводители и производители на отводки.Колко от истинските пчелари имат добро мнение за този "бизнес"? Колко си купуват от техните продукти?Държавата създава една прослойка "бизнес пчелари" способни да изперат колкото е нужно и комуто е нужно. Идеята на тая политика е собствеността на пчелините да се окаже у няколко "избрани", " баш пчелари" и другите да сме им работници за по една минимална заплата.Повече не се полага щото пчеларството е ниско квалифициран , лек и приятен труд.То добре ,че няма да искат и да им плащаме за удоволствието да им работим на пчелините.Ама знае ли човек.Замислете се колко от законите са в полза на пчеларя, който иска да изхрани семейство със труда и познанията си и колко в полза на "бизнеса" от който може да се вземе нещо "под масата"?И както казваше оня ,същия герой на Алеко от " До Чикаго и назад", " Овде парица е царица!" Та всичко се върти около "едни пари" за "едни хора".То и парите знаем от къде са и хората си ги знаем.Ама, МИР да е...
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт

Мнение от Dinko »

И аз съм за мир.
Но Господ отгоре гледа, и накрая всичко се плаща :idea:
niki1313
Мнения: 90
Регистриран на: Съб Яну 05, 2013 12:31 pm

Re: Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт

Мнение от niki1313 »

Когато някой изразява недоволство то би следвало да предложи разумна алтернатива. След като (ЗУНИЦА) неща, които всички знаем, какво предлагаш, като замяна на сегашното статукво. Като начало за да имаме собствено мнение вероятно трябва да си спрем телевизорите и в частност новините. Ще имаме собствено мнение и по-трудно биха ни манипулирали. Повечето хора в България сме вакли агънца и се надяваме, че ще се промени нещо само с щракване на пръсти без да се наложи да си повдигнем задните си части от удобните столове.
Естествено, че няма да има пари за пчеларството, естествено е че ще продължават кражбите и далаверите, защото аз не съм направил нищо за да предизвикам промяна или да изразя недоволството си, ти (не визирам определени хора) не си въстанал срещу неправдата, ние не сме вдигнали робските си глави от злободневните си проблеми.
Мрънкането, мърморенето, хленченето продължават. Стига. Дайте нещо интересно. Нещо, което ще трансформира негативната енергия, която сипем безсмислено в наистина нещо полезно и за нас и за любимите ни същества - пчелите.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт

Мнение от Dinko »

Държавата да предложи 6 лв изкупна цена за 1 кг мед :idea:
Субсидия за мед + за кошер.
Отваряне на пазарите .
зуница
Мнения: 270
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Местоположение: Перник

Re: Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт

Мнение от зуница »

Колега,niki1313,
Ето го и предложението:"Ако при доказани отравяния им спират субсидиите за година ,дали ще пръскат с каквото им попадне и когато им е удобно?"
Не изисква промяна на закона , а малка редакция в условията за отпускане на прословутите субсидии.Земеделец нарушил екологичното равновесие в даден район избивайки пчелите, не получава помощ от държавата да продължи вредителската си дейност.
И обосновка се намира и не е трудно за изпълнение.Хиляда начина да се направи.Сигурен съм ,че е по- ефективна мярка от всички глоби, съдебни дела и т.н.Санкцията е пропорционална на щетата колкото по-едър арендатор е и колкото по-вече щети е нанесъл толкова по-големи ще са пропуснатите ползи за него.
Ако едно подобно искане се подкрепи от пчеларските организации и екологичните такива това ще реши в голяма степен проблема с отравянията.Ако към тази мярка се добави и санкция към авиокомпанията извършила пръскането , още по-добре.Санкцията може пак да е административна. Например , спиране от полети до изясняване на случая с отравянията.
Колега основната грешка у нас е , че всички искаме промени в законите ,а ни "цакат" с правилниците и подзаконовите актове.Един закон го "дъвчат" с години и излиза недоносче, а с правилника си уреждат нещата.
Мога още , да предлагам и по другите проблеми , но нестандартните решения нещо не са "удобни".
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
niki1313
Мнения: 90
Регистриран на: Съб Яну 05, 2013 12:31 pm

Re: Субсидията за пчелно семейство е на път да не стане факт

Мнение от niki1313 »

Да, това предложение е добро. Вероятно и други колеги биха предложили още по-добри и още по-крупни мерки, но...Но въпросът е, кой ще повдигне гласа народен-пчеларски до етажите на законотворците, кой ще се застъпи не за нас като пчелари, а за бъдещето.
Да трябва да получаваме субсидии за отглеждане на пчели, да трябва да има бонуси за произведена продукция, но трябва да има и контрол върху всичко това.
Трябва да има наказания за злоупотреба.

Пример от списание "Пчели" от преди десетина години.
Англичанин продава собствения си мед, родно производство за X ПАУНДА, но изчерпал своя мед и си купил мед от Аржентина на по ниска цена, но продължил да го продава, като собствен мед на висока цена. "Глупавите" Англичани, разкрили "Българския" му номер и го наказали доживотно да не продава мед.
Това е една от функциите на държавата. А къде е нашата държава - в гъбите, там където сме и ние, защото държавата- това е народа, който живее в нея.

Сега всички сме затрупани в много работа, но като дойде времето да берем плодовете на труда си отново ще започне едно ходене по мъките, пазарлъци, номера, тарикатлъци. Ще започнем да пишем и да се оплакваме от орисията си, че живеем в България и как всичко и всички са против нас.
За да не се случи това, единственото решение е да си извоюваме нормите, правилата или законите.
Не пиша с големи букви, но повечето от Вас ще разберат, че акцента е върху думата "извоюваме".
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”