Като зареди страницата натискате бутона FREE долу в дясно.
Изчаквате малко, въвеждате трицифрения код
и кликвате на бутона download.
Някои ми беше казал че нафталина гонил акара, също така миризмата на лавандула. За нафталина не съм съгласен. Относно Лавандулата, възможно ли е да дразни наистина акара?
Благодаря предварително.
Здравейте колеги. Благодаря на всички, които са споделили опит и идеи по темата.
Докато четох се убедих, че имам проблем с Вароатозата. Досега съм третирал само с Варостоп пролет и есен, искам да пробвам тази пролет Екостоп, но ми се иска да попитам мога ли да третирам и с оксалова киселина, ако да в какъв интервал от време. Моля споделете ако мога да ги комбинирам как да подходя и през есента, че проблема е сериозен.
Последно промяна от kamenko на Пон Яну 14, 2013 11:50 pm, променено общо 1 път.
При силно засегнати семейства достатъчно ли е третирането само с оксалова киселина, ако да кога и как?
Все пак комбинирането на оксалова киселина с друг препарат не е ли по-въздействащия начин? Някой има ли предложения с какво мога да комбинирам (кога и как), при положение, че досега съм слагал само Варостоп?
Благодаря предварително!
При силно засегнати семейства достатъчно ли е третирането само с оксалова киселина,
Да. Ако резултата ти се струва недостатъчен (в което се съмнявам- ефективността не се базира на определен максимален брой убити акари) - повтаряш колкото пъти прецениш. Имай впредвид че третирането не е лекарство - по-голяма доза ... и оздравяваш по-бързо. По-скоро превантивна мярка ( разглеждай го като един вид ваксина). Ако изпуснеш нещата от контрол - премахваш акарите, проблема си остава ( в някои случаи самото третиране може да го усложни).
...ако да кога и как?
Върни се една страница назад - през активния сезон. Разтвора да не е по стар от седмица и ако е бил съхраняван - на хладно.
Все пак комбинирането на оксалова киселина с друг препарат не е ли по-въздействащия начин?
ДА, но както при всеки друг препарат с повечето акари ще загинат и повече пчели. За да се избегне това, съответно трябва да се намалят и дозите, но оксалната киселина ще спре да действа под определено количество, както и тимола, мравчената киселина....
Аз използвам тимол в сиропа и питките преди и след развъдния период. Не претендирам за накакъв ефект или липсата му.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Здравейте колеги! На пчеларското изложение 2012 г. в гр. Плевен присъствах на лекцията на Algirdas Amsiejus от Литва. Господинът каза приблизително следното нещо: "Вие българите сте единствените пчелари които третират срещу вароатоза напролет. Всички държави със сериозно пчеларство са възприели правилото да се третира НАЙ-МАЛКО ДВА ПЪТИ И С НАЙ-МАЛКО ДВА РАЗЛИЧНИ ПРЕПАРАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА." Логиката на това правило е да се изчисти максимално семейството от паразита в периода когато има малко или изобщо няма пило. Тогава ефикасността от третирането ще е максимална и семействата ще влязат в пролетно развитие "чисти". Според господина е безмислено третирането напролет когато над 90% от кърлежа е в пилото - в периода на развитие на семейството протича период на развитие на популацията на кърлежа. С учудване вече една година от тази лекция не срещнах коментар по повдигнатата тема в периодичните пчеларски издания или във форумите. Бих се радвал ако споделите мнение и опит в тази насока. Тодор
Върни се една страница назад - през активния сезон. Разтвора да не е по стар от седмица и ако е бил съхраняван - на хладно.................................................................
Колега, струва ми се, че има някаква техн. грешка. С оксалова киселина се третира само през неактивния сезон - ноември, декември и януари, когато температурата на околната среда е 4-5 градуса и повече.
Отделен е въпроса до колко масово разпространения начин на употреба е най-правилен... (tip: в южните страни се препоръчват едни концентрации на разтвора, а колкото по-насевер се отива - концентрацията на разтвора е все по-малка.) Отделно за да може да се накапят, сиропа трябва да е гъст с високо захарно съдържание..., от където идват повечето странични ефекти - виж за изследванията правени преди повече от 10 години за ефектите от третирането с ОК през активния сезон - всичко това е заради по-високото захарно съдържание.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Scutellator написа:Аз ползвам тимол в сиропа 1 гр на 5 л и...... нищо друго.
Оксалната киселина също е добър вариант.
900мл вода
100гр захар
35гр ОК
2-3 ( поправено: 50 мл)впръсквания с пулверизатор на семейство върху плодника са достатъчни. Може да бъде използвана по всяко време на годината и който иска - при всеки преглед.
За кумафоса - има няколко публикации. В тази която успях да намеря, вредните ефекти са погледнати от научна гледна точка и човек би си казал "абе не е чак толкова зле". На практика нещата са доста по-сериозни от това просто да се излюпят по-дребни майки, някои от тях да имат деформации или пък въобще да не оцелеят маточниците.
Освен това Кумафоса не се разгражда във восъка, а се натрупва. Според това проучване дозата на толерантност към него във восъка от пчелите е 100ppm, която във восъка на маточниците се превишава дори и при ниски дози (според друго проучване дори 1/4 лентичка)(при положение че препаратът се използва за пръв път!!!! - направете сравнение между нивата остатъчно вещество между флувалинат и кумафос). Когато във восъка вече има някакви остатъци от него (например в закупените основи или предходни третирания) си е рецепта за катастрофа. Предполагам че едва ли има пчелар който не знае коя е Марла Спивак, така че ви пожелавам приятно четене. http://www.culturaapicola.com.ar/apunte ... reinas.pdf
Някой изтеглил ли си е този файл. Необходим ми е спешно. Благодаря в предварително.
Здравейте купих си машинка Вароджет. Та се чудя с какъв препарат да опушвам на пролет какъв съвет бихте ми дали и от къде да го закупя че при нас се продава само машинката без необходимите към нея лентички и препарати... Само едно изискване имам да не съдържа Амитраз. За сега съм се спрял на Фурмитон
Здравейте колеги! някой може ли да ми каже нещо за немския препарат Bienen Wohl, някой ползвал ли го е и какъв е бил резултата при борбата с акара. Благодаря!!!
На 27 вечерта третирах с тимол чрез фагора , на два кошера сложих бели картони на дъната сутринта на28 юли преброих на единия 12 на другия 10 акара паднали на картона.Машинката деиства ,не знам 10-12 акара каква опаразитеност показват,след 7дена пак че третирам но този път че пуша по 3 пъти на семеиство.