Пчеларите губят 1,7 млн. лв. европейски пари

Модератор: Margarita Dikova

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1815
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Пчеларите губят 1,7 млн. лв. европейски пари

Мнение от Dinko »

Стара Загора. Българските пчелари ще получат около 20 на сто или 1,7 млн. лв по-малко европейски средства за подпомогане на пчеларството през следващия програмен период на ЕС. „От регистрираните около 600 хил. пчелни семейства по различни причини сега сме обявили около 470 хил. кошера, поясни шефът на старозагорското пчеларско дружество „Липа" Тодор Иванов.

Част от пчелните семейства не са преживели тежката зима на 2011-2012 г., а немалка част от пчеларите пък не са се пререгистрирали и на практика са минали в сивия сектор. „Ние не получаваме директни помощи от Еврокомисията, а средства за борба с болестите и за препарати", припомни от каква ще се лиши на практика пчеларството ни Иванов.

Според него тази година е била добра за пчеларите, медоносна, както казват те. Общо в страната е бил изваден около 10 хил. т мед като огромната част – 80-90 на сто щял да бъде реализаран на европейския пазар. Традициите за консумации на мед в страни като Германия Франция продължвала да бъдат много силни.

„Германци и французи консумират годишно по 4-5 кг мед на човек, докато в България средната консумация е около 800 г, посочи за сравнение старозагорският пчелар.
Публикувай отговор

Обратно към “Пчеларството в Европейския съюз / The beekeeping in the European Union (EU)”