Технология за работа с кошера на "ФАРАР"
Модератор: valvrv
-
Здрасти saso,saso написа:Здравей Краси,
аз също работя с фарарчета от доста време и мога да кажа че работата с тях доставя истинско удоволствие.
Тъй като две години не са малко, вероятно си наясно.Интересно ще ми бъде да разбера с какви конфигурации работиш?
И какви проблеми имаш, разбира се.
радвам се, че има хора с които да споделим и разменяме опит. Две години не са малко, но не са и много. В нашия краи колегите работят с Дадан-Блат и не искат и да чуят за нещо ново /включително и баща ми/. Голям зор докато започна.
Фарарите ми са 10 рамкови със стандартни размери и височина на рамката 160 мм, дълбоко дъно и ханеманова решетка - сам си ги изработвам.
Старая се /т.е. искам / да работя с 2 майки, но тази година нещо се обърка и може да се каже ,че все едно е с една майка, но въпреки това ми даде най-много мед /дори повече от най-добрия Д-Б/.
За удоволствието си прав и за мен е така, за съжаление не всичко може да се напише в един пост. Ще се радвам да напишеш и споделиш нещо от твоя опит.
Поздрави
-
Предимствата, според литературата са, че при двумайчините семейства преди главна паша по опростен начин се получава силно семество за медозбора и второ - със замяна на горното и долното семейство моментално се спира роевия нагон.
Но да се работи по този начин се изискват добри умения, професионализъм и да си як в кръста.
Но да се работи по този начин се изискват добри умения, професионализъм и да си як в кръста.
-
Напълно си прав Иване,
на мен са ми нужни много силни семейста за акациевата паша. От няколко години /около 7/ не сме вадили акация, колкото и да са ми били силни ДБ - вите.
Тази пролет като започнах да сравнявам силата им, медовите запаси и времето за обслужване, самия труд ме убеждава в това за двете майки, а също и лесна подмяна и контрол на самите майки.
saso доколкото разбрах ти работиш само с една майка, би ли споделил при теб как стоят нещата.
П.С. Всичко това го правя с цел експеримент. Сравнявам също как се държат при стационарно пчеларство и при подвижно.
на мен са ми нужни много силни семейста за акациевата паша. От няколко години /около 7/ не сме вадили акация, колкото и да са ми били силни ДБ - вите.
Тази пролет като започнах да сравнявам силата им, медовите запаси и времето за обслужване, самия труд ме убеждава в това за двете майки, а също и лесна подмяна и контрол на самите майки.
saso доколкото разбрах ти работиш само с една майка, би ли споделил при теб как стоят нещата.
П.С. Всичко това го правя с цел експеримент. Сравнявам също как се държат при стационарно пчеларство и при подвижно.
Краси, ако 7 години поред не си успял да хванеш акацията най-вероятно има неща, които пропускаш.Това, че работиш с дадан-блатови кошери само по себе си не е фатално.
Тази година акациевата паша в района на Ботевград беше перфектна, а вероятно и при вас е била добра, и даде хубав мед.
Доволен съм от продуктивността на дадан-блатчетата с които работя. Те са останали от периода, когато започнах да пчеларствам преди 10 години, но ми вършат чудесна работа на този пчелин за акацията.
Разбира се с 1 майка.
Тази година акациевата паша в района на Ботевград беше перфектна, а вероятно и при вас е била добра, и даде хубав мед.
Доволен съм от продуктивността на дадан-блатчетата с които работя. Те са останали от периода, когато започнах да пчеларствам преди 10 години, но ми вършат чудесна работа на този пчелин за акацията.
Разбира се с 1 майка.
-
Може и да пропускам, но по вероятно е да зависи повече от природните фактори. Например: 2000 г - много суха, 2001 - нормална но слаби семейства, 2002 - много дъжд по време на акацията, 2003 - Акацията прецъфтя за 3 дни, 2004 - дъжд и силен вятър по време на акацията, 2005 - също за 4-5 дни прецъфтя, като имаше и дъжд, 2006 -Да беше добра, имаше и събраха но недостатъчно за да го запечатат /имах точно 3 магазина запечатани 1 / 3/. В повечето случаи го мешат с тревите /билките/.saso написа:Краси, ако 7 години поред не си успял да хванеш акацията най-вероятно има неща, които пропускаш.Това, че работиш с дадан-блатови кошери само по себе си не е фатално.
Разбира се с 1 майка.
Смятам за излишно е да пиша, че кошерите са на максимум обороти точно преди акацията.
saso, кажи като работиш с една майка / при Фарара /на колко корпуса я блокираш /на 2-3-4/, използваш ли ханеманова решетка и не на последно място каква продуктивност имаш /постигаш/.
Поздрави
А не ти ли е идвало наум, че може насажденията с акация са малко като количество. Аз извадих последния чист акациев мед през далечната 95-та година.Но тогава цяла седмица наоколо миришеше здраво от цъфтежа и. Оттогава здраво я подпряха с резачките и отделно почна да съхне от болест. Край с нея за добив. Сега я ползват само за поддържаща паша.Но хубаво описана технология за работа с Фарар е описано в книгите на Милан Матич/ Отглеждане на пчели в корпусния кошер на Фарар/ , Фарар /Продуктивно пчеларство/ - издадена от Котларски и А.Грънчаров /Интензивно пчеларство/ . Тя технологията е еднаква, само действията са съобразени с конкретните условия на района в който пчеларстваш и пашата ,която гониш. Аз също имам 4 кошера фарарки, с една майка. Работил съм и с две- повече работа, но и по-голям добив. Останалите ми са ЛР. Но не разчитам на пчелите да ме хранят- те са ми като краста, дето трябва да я чеша. Иначе, ако гледаш професионално пчели и чакаш да те хранят трябва да се напънеш и да ги въртиш с две майки или със една майка и помощно семейство за добавяне на пило и налитане на събирачки. Дори втория вариант според мен е по-пластичен и с повече възможности. Но това вече си е твой избор. И най-главното -кошера система Фарар ти щади кръста и гърба, което е много важно предимство.
Иначе, ако гледаш професионално пчели и чакаш да те хранят трябва да се напънеш и да ги въртиш с две майки или със една майка и помощно семейство за добавяне на пило и налитане на събирачки. Дори втория вариант според мен е по-пластичен и с повече възможности. Но това вече си е твой избор. И най-главното -кошера система Фарар ти щади кръста и гърба, което е много важно предимство.
Съгласен съм напълно с това мнение. Не съм привърженик на двумайчините семействата.
Съгласен съм напълно с това мнение. Не съм привърженик на двумайчините семействата.
-
Напълно си прав, че нашите действия или бездействия намират отражение в постигнатите резултати, но нали сме се събрали за да споделяме и научаваме нови неща. Не съм казал, че имам лоши резултати, просто не съм доволен.saso написа:Краси, не знам как точно си обясняваш лошите резултати, но те са резултат и от твоите собствени действия или бездействие.И какви точно са те.
А относно фарарчетата, защо реши че ограничавам майките?
Относно майките - не съм решил, че ги ограничаваш, просто попитах и отново избягваш да ми отговаряш на въпросите.
-
Много точно си го описал.drone написа:А не ти ли е идвало наум, че може насажденията с акация са малко като количество. Аз извадих последния чист акациев мед през далечната 95-та година.Но тогава цяла седмица наоколо миришеше здраво от цъфтежа и. Оттогава здраво я подпряха с резачките и отделно почна да съхне от болест. Край с нея за добив. Сега я ползват само за поддържаща паша.Но хубаво описана технология за работа с Фарар е описано в книгите на Милан Матич/ Отглеждане на пчели в корпусния кошер на Фарар/ , Фарар /Продуктивно пчеларство/ - издадена от Котларски и А.Грънчаров /Интензивно пчеларство/ . Тя технологията е еднаква, само действията са съобразени с конкретните условия на района в който пчеларстваш и пашата ,която гониш. Аз също имам 4 кошера фарарки, с една майка. Работил съм и с две- повече работа, но и по-голям добив. Останалите ми са ЛР. Но не разчитам на пчелите да ме хранят- те са ми като краста, дето трябва да я чеша. Иначе, ако гледаш професионално пчели и чакаш да те хранят трябва да се напънеш и да ги въртиш с две майки или със една майка и помощно семейство за добавяне на пило и налитане на събирачки. Дори втория вариант според мен е по-пластичен и с повече възможности. Но това вече си е твой избор. И най-главното -кошера система Фарар ти щади кръста и гърба, което е много важно предимство.
Все пак в радиус от 2 км има около 460 дка акация - според данни на горското, друг е въпросът колко е останала в действителност. Технологията наистина е една - просто не знам дали съм успял да я приложа по най-правилния начин, при моите /конкретни/ условия.
За малко да забравя- ЧЕСТИТА КОЛЕДА на всички Вас колеги и весело изкарване на останалите празници.
-
Re: Технология за работа с кошера на "ФАРАР"
здравейте колеги!
интересува ме какво представлява дълбокото дъно на "Фарара"
интересува ме какво представлява дълбокото дъно на "Фарара"
от секса се ражда живот, но живота не е само секс