Мария Габриел: Няма информация за количеството фалшифициран

Модератор: Margarita Dikova

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1815
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мария Габриел: Няма информация за количеството фалшифициран

Мнение от Dinko »

Ще се обмисля необходимостта от конкретни действия по отношение на меда, координирани на равнище ЕС

Възможно е на пазара да бъдат предлагани продукти, които не отговарят на определението и на критериите за състава на меда. Т.нар. фалшифициран мед (най-вече захарен сироп с добавени ароматизанти и оцветители, подвеждащо етикетиран като мед) е един от продуктите в тази категория и вече има сигнали за него. Това се казва в отговора на комисаря по здравеопазване Тонио Борг на въпрос на евродепутата Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) относно нарастващото разпространение на измамите с фалшифициран мед в рамките на ЕС и вноса на такъв от трети страни.

В депозираното в Комисията питане Мария Габриел настоя за отговор разполага ли ЕК със статистика относно разпространението на измамите с фалшифициран мед в ЕС и вноса от трети страни, регистрира ли случаите на фалшифициран мед и смята ли да предприеме конкретни мерки за ограничаване на тези измами. Въпросът на евродепутата беше провокиран от факта, че фалшифицирането на мед се превърна в актуална тема в много страни по света - медът е един от най-често фалшифицираните хранителни продукти. Това накърнява сериозно неговия имидж като естествен здравословен продукт и същевременно има негативен ефект върху производителите и преработвателите на натурален мед.

„Постоянно нарастващото фалшифициране на меда и вноса на такъв от трети страни причинява вреда не само на потребителите, но влияе върху развитието на целия отрасъл на пчеларството. Евтиният фалшифициран мед на европейския пазар води и до намаляване на пчелните семейства, тъй като за пчеларите става неизгодно да се занимават с производството на мед. Резултатът е намаляване на опрашването на растенията, което има негативни последствия за селското стопанство.”, допълва в обосновката на въпроса си евродепутатът.

Комисар Борг отбелязва, че ЕК няма информация какво е количеството внасян от трети страни фалшифициран мед. Работи се по разработването на специален софтуерен инструмент, подобен на Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи,който да даде възможност на компетентните органи в държавите-членки бързо да обменят информация и данни за евентуални трансгранични измами.

Към момента се провеждат дискусии между Комисията и държавите-членки за допълнителни действия срещу измамите по хранителната верига. В тази връзка комисарят заявява намерение да бъде обмислена необходимостта от конкретни действия по отношение на меда, координирани на равнище ЕС.http://www.mariya-nedelcheva.eu/page.ph ... 27&lang=bg
Публикувай отговор

Обратно към “Пчеларството в Европейския съюз / The beekeeping in the European Union (EU)”