Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за кон

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за кон

Мнение от Dinko »

http://www.mi.government.bg/integration ... l?id=49422


Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека


(обнародване: ДВ, бр. 85 от 5 септември 2002 г.; в сила три дни след 5 септември 2002 г.; Постановление № 196 на Министерския съвет от 2002 г.)

Чл. 1. С наредбата се определят изискванията към състава, характеристиките и наименованията на пчелния мед, предназначен за консумация от човека.

Чл. 2. (1) Наименованието "пчелен мед" се използва за сладък продукт, получен от медоносни пчели (Apis mellifera) от нектара на растенията или от секрети на живите части на растенията, или от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които пчелите събират, трансформират чрез комбиниране със специфични вещества от организма си, отлагат, дехидратират, складират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване.

(2) В зависимост от произхода на меда се използват следните наименования за отделните видове мед:

1. "нектарен пчелен мед" - за пчелен мед, получен от нектар на растения;

2. "манов пчелен мед" - за продукт, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията (Hemiptera) или от секрети на живи части от растенията.

(3) В зависимост от начина на производство и/или представяне на меда се използват следните наименования за отделните видове мед:

1. "пчелен мед във восъчна пита" - за пчелен мед, събиран от пчелите в килийките на новоизградени пити от пчелен восък без пило и продаван в запечатани цели пити или части от такива пити;

2. "пчелен мед с восъчна пита" - за продукт, съдържащ едно или повече парчета восъчна пита;

3. "отцеден пчелен мед" - за продукт, получен след отцеждането на разпечатана восъчна пита;

4. "центрофугиран пчелен мед" - за продукт, който е получен чрез центрофугиране на разпечатани восъчни пити;

5. "пресован пчелен мед" - за продукт, получен след пресоване на медени восъчни пити със или без прилагане на умерено нагряване, но не повече от 45 °С;

6. "филтриран пчелен мед" - за продукт, получен чрез отстраняване на чужди органични или неорганични примеси по начин, по който съществено се намалява съдържанието на цветни полени.

(4) Наименованието "индустриален пчелен мед" се използва за пчелен мед, предназначен за промишлена употреба или като съставна част на други храни, които се подлагат на обработка.

(5) Медът по ал. 4 може да има чужд вкус или мирис, да е започнал да ферментира или да е ферментирал, или да е бил прегрят.

Чл. 3. (1) Наименованията на продуктите по чл. 2, ал. 2 и ал. 3, т. 3, 4 и 5 могат да се заменят с наименованието "пчелен мед".

(2) Наименованието на продуктите по чл. 2, ал. 2 и ал. 3, т. 1, 2, 3, 4 и 5 може да съдържа информация относно:

1. цветния или растителния произход, ако медът е получен изцяло или предимно от означения източник и притежава органолептични, физико-химични и микроскопски характеристики на съответния източник;

2. регионалния, териториалния или географския произход, ако продуктът произхожда изцяло от посочения район;

3. специфични качества на продуктите.

Чл. 4. (1) При етикетирането на индустриален пчелен мед изразът "предназначен за кулинарни цели" се отбелязва в непосредствена близост до основното наименование на продукта.

(2) В случаите, когато мед за индустриални цели е използван като съставна част на многокомпонентна храна, наименованието "пчелен мед" може да бъде използвано в наименованието на храната вместо "индустриален пчелен мед". В този случай думите "индустриален пчелен мед" се включват в списъка на съставките.

Чл. 5. Държавата или държавите, в които е произведен пчелният мед, се обявяват върху етикета.

Чл. 6. Транспортните контейнери и опаковки и придружаващата търговска документация на филтриран или индустриален пчелен мед трябва да съдържат пълното наименование на продукта.

Чл. 7. Пчелният мед, който се пуска на пазара или се влага в продукти, предназначени за човешка консумация, трябва да отговаря на изискванията, посочени в приложението.

Чл. 8. (1) Когато пчелният мед се пуска на пазара или се влага в продукти, предназначени за консумация от човека, не се допуска добавянето на хранителни съставки, хранителни добавки или добавянето на друго освен пчелен мед.

(2) Пчелният мед не трябва да съдържа несвойствени за състава му органични и неорганични примеси.

(3) Пчелният мед, с изключение на индустриалния пчелен мед, не трябва да има чужд вкус или мирис, признаци на начална ферментация, изкуствено предизвикани промени в киселинността или да е бил нагряван по начин, който води до разрушаване или значително деактивиране на естествените му ензими.

(4) Поленът и съставките, характерни за пчелния мед, с изключение на филтрирания пчелен мед, не трябва да се отстраняват, освен когато това не може да се избегне при пречистване на меда от чужди органични или неорганични примеси.

Чл. 9. Производителите, търговците и вносителите използват наименованията по чл. 2 за търговско представяне на пчелния мед, когато продуктът отговаря на изискванията на наредбата.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата влиза в сила от 1 август 2003 г.

§ 2. Забранява се продажбата на продукти, които не отговарят на изискванията на наредбата след 1 август 2004 г., с изключение на продуктите, етикетирани преди тази дата, които могат да се продават до изчерпване на наличните количества.

§ 3. Контролът по изпълнение на изискванията на наредбата се осъществява от органите на държавния контрол по Закона за храните.

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.

Приложение към чл. 7

Изисквания към състава и характеристиките на пчелния мед
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Re: Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за

Мнение от toko652003 »

Dinko написа:http://www.mi.government.bg/integration ... l?id=49422


Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека


консумация от човека.



6. "филтриран пчелен мед" - за продукт, получен чрез отстраняване на чужди органични или неорганични примеси по начин, по който съществено се намалява съдържанието на цветни полени.



.

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.

Приложение към чл. 7

Изисквания към състава и характеристиките на пчелния мед
Товагава всичкия мед продаван в магазините преработен е с нарушен етикет на него трябва да пише ФИЛТРИРАН мед освен всичко друго :!:
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

(4) Поленът и съставките, характерни за пчелния мед, с изключение на филтрирания пчелен мед, не трябва да се отстраняват, освен когато това не може да се избегне при пречистване на меда от чужди органични или неорганични примеси.



Тук законотворерецът е оставил да се тълкува двузначно
следва ли че всичкия мед които се преработва е такъв и че трябва задължително да се филтрира в смисъл да има чужди органични и неорганични примеси а всички знаем че такива много рядко могат да попаднат в меда :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Закон за пчеларството / Beekeeping law”