Пчеларите на протест на 10 юни 2015г.

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
pchelar4e
Мнения: 98
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 8:57 pm
Местоположение: София; Пчелин с.Желен до гр.Своге

Пчеларите на протест на 10 юни 2015г.

Мнение от pchelar4e »

На 10 юни пчелари от цялата страна излизат на протест. Поводът е промяна в Закона за пчеларството, според която не могат да се отглеждат повече от 10 пчелни семейства в рамките на населено място. Ако някой иска да гледа повече, трябва да поиска разрешение от всичките си съседи.
Тези промени няма как да се случат. Едната причина е чисто организационна - за да бъдат изведени пчелините от населените места, трябва да бъдат предоставени съответни терени, които да бъдат оградени, охранявани или поне със застраховка. Трябва да има ток и вода, както и помещение - кошерите не се поставят ей така някъде, обясняват пчеларите.
На второ място, много пчелари са бенефициенти по европейски програми и нямат право в рамките на пет години да местят кошерите си.
Никой пчелар няма да си изнесе кошерите, защото няма условия за това, отсичат те и се заканват да занесат кошери пред Народното събрание. Засега празни, но ако не бъдат чути, в битката за спасяването на пчеларството ще се включат и самите пчели, съобщи ТВ7.

София Агенция /КРОСС/
Ето и линк с репортажа на ТВ7 по темата.

http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80% ... W_O2VJ-E-k
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”