кой да плати за опрашването

dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: кой да плати за опрашването

Мнение от dimitarbonev »

Не си мисли, че подвижното е лесна работа. Много инвестиции, хамалогия, транспортни разходи и гаранция, че ще извадиш нещо няма. То за това в САЩ наема на един кошер е толкова.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: кой да плати за опрашването

Мнение от nikoko »

valyo написа:
vtmanolov написа:С две думи: .....
1. Всички пчелари се записваме в НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ от хора, които искат да се заплаща субсидя и за нас, а не само за земеделците - не е съмнало само за тях. ЕС трябва да се научи, че и в България има пчеларство.
2. Субсидията обаче не трябва да е за всички пчелари! Само за регистрирани ЗП, които имат здравен статус - доказано добро здравеопазване на пчелина - профилактични прегледи, регистриран пчелин и кошери, използвани препарати през годината (подпис на лекаря), наличие на пчели в кошера (ето тук Пламен Иванов - другия войвода като Г. Ганев направи еквилибристика и показа чужди пчели за проекта си по САПАРД.)
3. Членуване в организация, която има договор с ДФЗ за пчелоопрашване - не е задължително да е в казионните организации. Може да е нова, но с договор. И какво следва: значи пчеларя "Х" има примерно 100 пчелни семейства, които се намират на постоянно домуване в населено място "У". Той участва в разпределителна квота за пчелоопрашване, като организацията му получава бюлетин от ДФЗ за засетите в района ентомофилни растения - рапица, кориандър, слънчоглед и т.н. На райониран принцип той е длъжен да откара еди си колко пчелни семейства при нивите на арендатора "А" и така докато му се изчерпи лимита от семейства. Отказа се счита за основание да не се заплаща субсидията. Прави се протокол за това колко от семействата му участват в пчелоопращването и САМО ЗА ТЯХ ще има субсидия за пчелоопрашване, която е 50 евро на пчелно семейство (развито според сезона).
Има ли някой, който не е разбрал? Нека ми пише.
С уважение: kircsman
Баси глупостите - хем всички, хем само регистрираните, хем и да членувам някъде другаде.

Казвал съм и пак повтарям - субсидиите само пречат на мнго хора. А "новата" организация, като знае че от членството ми в нея ще зависи дали да получа субсидия от 100 лева дали няма да си измисли и тя някой "справедлив" членски внос? Разбира се аргументиран и оправдан. Още веднъж - погледнете лекари и зъболекари как трябва да плащат на "полезните" им браншови организации. Само дето разликата между нас с тях е че тяхните "клиенти" нямат избор а нашите имат.

Има и друг аспект - опрашванео макар и полезно е страничена дейност. Ако някой си насади 100 декара гора за дървесина след 30 г. , през тези 30 години трябва ли да му плащам за кислорода от дърветата?


Втори път го чета и пак продължавам да се чудя и мая - значи ако си гледаш добре пчелите, резистриран си , "обслужен" и "обгрижен" си всячески от здравната организация, но забележи - отказваш да чергарстваш - то твойте пчели не опрашват и не ти се полага субсидия?!!!
БЕДНИ МИ ИВАНКО! Възкилкнал Асеня. Че държавата следва да плаща за опрашването САМО на нестопанските, диворастящи растения, а не затова на тропосаните хибриди, унищожили цялото ни биоразнообразие от мухата до щъркела. Те ако обичате да са си грижа на производителя, а не на мене като данъкоплатец.
Съжалявам, че толкова късно отговарям на това мнение на колегата ВАЛЬО но не се сдържам. Още повече че, вече във втора тема първите Му думи са за членския внос и този въпрос го "дъвчи" толкова дълго, че чак и мен ме "заяде". Спомням си преди години когато стана въпрос за увеличаване на нащия членски внос с пъти, каква разправия беще. Та чак се изхвърлиха членски книжки.
Е минаха....година не повече.Сега питат как е възможно пак да станат членове, за да се ползват от облагите на организацията.
Сещам се и за човек /бог да го прости/ който преди месец само,когато стана въпрос да се извърщи една голяма
услуга на "организацията, се върна от отпуск загърби почивка, личен бизнес и заедно със сина си изпълниха /ангажимента"си /както те го разбираха към организацията.
Та .... смещно е да се плаче за членския внос..... само,за тези двадесетина лева или по-скоро два буркана мед които къде ли не си ги дал,па макар и да нямащ кой знае какъв "келепир".
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: кой да плати за опрашването

Мнение от dimitarbonev »

Когато прочетох този пост в очите ми започнаха да напират сълзи. Познавах този човек и ако всички бяхме поне малко като него, сега нямаше да се чудим защо сме на този хал.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: кой да плати за опрашването

Мнение от Dinko »

Производителите може да бъдат подпомогнати и от Националната пчеларска програма. Между 2014 и 2016 г. нейният бюджет е 14 млн. лв., от които половината са европейско финансиране.

Пчеларите ще може да разчитат и на нова схема за финансиране по мярката “Агроекология и климат” по програмата за селските райони. Чрез нея пари ще отиват косвено чрез растениевъдите, които засаждат медоносни култури за осигуряване на паша на пчелите. Средства ще се дават само на тези производители, които имат сключени договори с пчелари, и ще бъдат по 143 евро на хектар. Тази практика е разпространена в Западна Европа, но се прилага за първи път в България.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: кой да плати за опрашването

Мнение от Dinko »

В подкрепа на пчеларите Момчил Неков внесе законодателни поправки в новата ОСП
да има финансова подкрепа за опрашване

Неков предлага да има директно плащане на пчелно семейство за опрашване, както и да се предоставя обвързана подкрепа на пчелно семейство.
Близо 80% от растителните видове отглеждани в Европа имат нужда от опрашване, затова смятам, че е съвсем естествено да има директни плащания за опрашване“, коментира Неков.
Евродепутатът предлага в член 28 - Схеми за климата и околната среда, да се включи опрашването: Държавите членки подпомагат в рамките на този вид интервенция истински земеделски стопани, които се задължават да прилагат на хектари, отговарящи на условията за подпомагане, селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда, сред които и опрашителите.
Неков предлага в обхвата на подкрепа в новата ОСП да се включи предоставянето на обвързана подкрепа на пчелно семейство
Публикувай отговор

Обратно към “Кой да заплати на пчеларите за опрашването? / Who to pay to the beekeepers for pollination?”