ЕК вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра

Модератор: Margarita Dikova

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

ЕК вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра

Мнение от Dinko »

Европейската комисия (ЕК) вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход (ЗНП). Утре, по време на церемония, организирана в Европейската комисия в Брюксел, комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган ще връчат сертификата на представител на българсите производители на ЗНП „Странджански манов мед“. Регистрацията му се очаква да бъде двигател за съживяването на регион Странджа и да предостави нови перспективи за пчеларите в района. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта.
Инициативата за регистрация е на групата производители „Странджански манов мед“, които подадоха заявлението в Министерство на земеделието, храните и горите през месец април 2016 г. След като националната процедура премина без възражения, през месец април 2017 г. заявлението бе изпратено за преглед в ЕК. Бележките и препоръките по документацията бяха отразени успешно, след което единният документ на ЗНП „Странджански манов мед“ беше публикуван за възражение от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на ЕС през месец декември 2018 г. В рамките на тази процедура не се получиха възражения.
Продуктът със ЗНП „Странджански манов мед“ се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията. Отделянето на т.нар. „медена роса“ от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта . Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък. „Странджански манов мед“ е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност.
Пчелният мед е тясно свързан с района си на произход продукт. Той е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат. Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ЕК вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра

Мнение от Dinko »

Еврокомисарите Мария Габриел и Фил Хоган връчиха сертификат на българските производители на ЗНП "Странджански манов мед"

Еврокомисарите по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган връчиха сертификат за вписването на „Странджански манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход (ЗНП). Това стана по време на церемония в Европейската комисия в гр.Брюксел днес. Официалният документ бе връчен на г-н Манол Тодоров от сдружението, подало заявлението за регистрация. Двамата еврокомисари поздравиха българските пчелари и им пожелаха да развиват производството си като се възползват от регистрацията на пчелния продукт.
По време на церемонията Елка Божилова, началник отдел „Схеми за качество“ в Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ към Министерство на земеделието, храните и горите изказа благодарност към ЕК и двамата еврокомисари за подкрепата в процеса на кандидатстване. Тя подчерта, че от регистрацията ще се възползват пчеларите в Странджа за развитието на успешен и печеливш бизнес.
„Странджанският манов мед“ е осмият български продукт, включен от Европейската комисия в регистрите на Защитени наименования за произход (ЗНП), Защитено географско указание (ЗГУ) и Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Страната ни бележи първите си успехи в прилагането на европейските схеми за качество за земеделски продукти и храни след 2010 г. с вписването в европейските регистри на две Защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” – в края на 2011 г. и „Българско розово масло” през 2014 г. В периода 2014 г. – 2017 г. са вписани и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ЕК вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра

Мнение от Dinko »

photo1.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Публикувай отговор

Обратно към “Пчеларството в Европейския съюз / The beekeeping in the European Union (EU)”