Одобриха националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Одобриха националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.

Мнение от Dinko »

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов одобри петата Национална програма по пчеларство за периода 2020-2022 г., с бюджет в размер на 6 400 000 лв. за всяка от трите години на изпълнението ?. Програмата е разработена с участието на представители на браншовите организации в пчеларския сектор, съобщиха от МЗХГ.

Новото в програмата са дейностите по мярка "А" - "Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари", в които за първи път се финансират разходите за обмен на знания и добри технологични практики при отглеждане на пчелните семейства, както и провеждането на базари, на които ще се предлагат пчелни продукти от местни пчелари.

Специално внимание се отделя за две нови дейности по мярка "Б" - "Борба срещу вароатозата", свързани с проучване за наличие на резистентност на причинителя на вароатозата към финансираните от програмата ветеринарномедицински продукти, както и за наличие на заболяването "нозематоза" и разпространението му на територията на страната.

По отношение на мярка "В" - "Рационализиране на подвижното пчеларство", нов момент е финансирането на разходи за придвижване на пчелните семейства по време на паша.

Нова дейност е включена и в мярка "Г" - "Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти с цел да се помогне на пчеларите да продават своите продукти и да увеличат тяхната стойност". Чрез осигуряване на средства за изследване на хранителните запаси /мед, прашец/ на пчелните семейства за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми ще се установи качеството на хранителните запаси, като част от факторите за доброто презимуване на семействата.

Важно място заема и мярка "Е", чрез която се финансират приложни изследователски програми в областта на пчеларството. Като част от тази мярка е мониторингът на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие. Той ще помогне при решаване на проблемите, свързани с евентуално хронично отравяне на пчелните семейства, което е честа предпоставка за отслабване на имунитета им, с последващо влошаване на здравословното състояние.

По четири от новите дейности, както и по темата свързана с мониторинг на остатъците от пестициди в пчели, допустими кандидати са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза. По този начин ще се засили ролята на неправителствения сектор в практическото решаване на част от проблемите в сектора, като свързващо звено между пчеларите и държавните институции.

МЗХГ
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Одобриха националната програма по пчеларство за 2020-202

Мнение от Dinko »

tatu
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Сеп 21, 2009 2:35 pm

Re: Одобриха националната програма по пчеларство за 2020-202

Мнение от tatu »

Ако си третирал есента с варостоп а пролетта с варотом пари няма по пчеларската програма пчеларския съюз казал че двата препарата са еднакви от една така наречена химична група а с амитраз и кумафос може че и повече пари дават и затова ще ни купуват меда по три лева и ще го връщат германците
Публикувай отговор

Обратно към “Кредити от държавата / Credits and grants”