Полезен пчеларски комплект за безконтактно хващане на майки

Information, articles and everything for roya.
Публикувай отговор
kukushev1
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Мар 01, 2008 6:14 pm

Полезен пчеларски комплект за безконтактно хващане на майки

Мнение от kukushev1 »

На 19 февруари беше побликувана статията за този комплект в „ПЧЕЛАРСКИ ВЕСТНИК”:
Изображение

Уважаеми колеги пчелари ,предлагам на вашето внимание един нов пчеларски комплект, предназначен за пчелари професионалисти и любители. Комплекта съдържа: 1.Приспособление за безконтактно хващане на пчелната майка 2. Помпичка за извличане на пчелно и маточно млечице от пчелните килийки.
Предназначение:
1. Често пъти при проверка сустоянието на пчелните семеиства е необходимо хващането, преместването, придаването на пчелната майка. За целта пчеларите масово хващат майките, кой за крилете, кой за крилете и тялото и т.н. Това е много рисковано. Майката, както се знае е много подвижна „бяга по питата”. Чрез тези захвати , освен механични травми тя може да получи и биологични такива. Осъкатяването на краче или крилце е нищо, в сравнение с повреди в яйценосните органи, а това се случва при притискане, без пчеларя дори и да подозира. Да не говориме и за придаване и на чужда, различна от тази на майката миризма, чрез човешката ръка.

Изображение

Изображение

Друго също според мен много важно е, когато пренасяме майка, да я пренесем с точно ония пчели, които са около нея, така наречената „свита”, която се грижи непосредствено за нея. Така без никакво безпокойство ще пренесем в транспортната клетка майката с количеството необходими пчели. Дори за един прост визуален оглед на майката, с цел развъден контрол, се улесняват с приспособлението за безконтактно хващане на пчеланата майка. Това е само част от приложението на тора псриспособление, което колеги смятам, че всеки би използвал с удоволствие.
Изображение
Изображение


2 .Помпичката за пчелно и маточно млечице е нещо действително ново и според мен изключително интересно и практично изделие, направено както за професионалиста, така и за любителя пчелар. За основното предназначение на помпичката не бих се спирал с подробности всеки от вас смятам е добре запознат с този ценен пчелен продукт, който в нашата страна тепърва ще завоюва своето място. Ще се съгласите с мен, че често при директните продажби на мед, прополис, восък и други се пита и за този наистина ценен продукт. Точно чрез тази помпичка вие може да получите необходимото количество пчелно и маточно млечице. За съхранението на продукта е отделна тема, която е изключително важна, но нея не смятам да обсъждам.
Изображение

Изображение

Изображение

Помпичката е предназначена и за пчелари, които се занимават и с развъдно- племенна дейност. Дирактно казано, когато се залагат пресно излюпените личинки в изкуствено направените с шаблон маточници е хубаво на дъното да се подложи (някои специалисти казват да се „закваси”) маточно млечице. При работа и с йентеровата пита (апарат) за получаване на качестжени маточници, също е добре при пренасяне на дънцата, където са се излюпили ларвите в маточните основи, също да се добави маточно млечице. Препоръчвам таза процедура с добавяне на маточно млечице да се повтори няколко пъти до запечатването на маточниците това се прави с помпичката естествено много внимателно и леко, без да се получи така нареченото „удавяне на ларвата”, или нейното механично нараняване. Някои скептици биха казали, че това е излишно (пчелите си залагат необходимото количество млечице). Който пробва ще се обеди, че съм прав. Когато в отглеждача има 30 броя маточници, не винаги пчелите смогват да захранват еднакво всичките.
Изображение


Колеги при тези изменения в климата ние все повече и повече, ще трябва да се занимаваме, помагаме, изучаваме и най вече наблюдаваме поведението на това велико творение на природата. Явно е, че нашето вмешателство в живота на пчелите е необходимо, с цел развитие на здрави и силни пчелни семейства.

Изображение

Изображение


Комплектът съдържа съдържа удобна кутия за съхранение и кратка инструкция за експлоатация!!!!
Цена: 25лв.на целия комплект!
6лв.- приспособлението за безконтактно хващане на пчелната майката!

За контакти и поръчки директно от производителя: София, 02-9278051
GSM 0888560547, Димитър Кукушев

За района на София доставката е безплатна!!!
mera1970
Мнения: 54
Регистриран на: Сря Яну 28, 2009 3:06 pm
Местоположение: гр.Средец обл.Бургас
Обратна връзка:

Re: Полезен пчеларски комплект!!!!

Мнение от mera1970 »

Искам да попитам,как да накарам майката да снася яйцата в изкуствените чашки,а не около тях?
tatu
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Сеп 21, 2009 2:35 pm

Re: Полезен пчеларски комплект!!!!

Мнение от tatu »

На дъната на Йентеровия апарат слагах парченца восък от основа,но вече е много късно за това.
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: Полезен пчеларски комплект!!!!

Мнение от Scutellator »

http://www.youtube.com/watch?v=2__T6Q8rCCA

Има ли разлика?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
robobobo
Мнения: 10
Регистриран на: Съб Фев 02, 2013 3:49 pm

Re: Полезен пчеларски комплект за безконтактно хващане на майки

Мнение от robobobo »

елегантни блузи за всеки повод – с тях всеки ще открие своя индивидуален стил. Безкомпромисно качество, страхотни материи и цветове! Отдавна съм редовен клиент и не съжалявам в никакъв случай!
Публикувай отговор

Обратно към “Пчелно млечице / Roya”