Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Import - export - honey from bees, beebread from bees and beeswax from bees.
Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1811
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Мнение от Dinko »

Китайски мед залива българския пазар, докато 20% от пчелните семейства в България са загинали през миналата година, съобщават от Националния браншови пчеларски съюз. От организацията алармират, че азиатският мед може да предизвика сериозни алергии, тъй като е наситен с полени, към които балканският организъм не е привикнал. От друга страна пчеларите обявиха, че състоянието на този отрасъл в България през последните години се намира в изключително тежко състояние, поради липсата на субсидии.

Родните пчелари насочват вниманието към тежкото състояние на този отрасъл. Масовото измиране на пчели за последните години може да доведе освен до екологичен дисбаланс, но и до сериозни проблеми в земеделския отрасъл. От Националния пчеларски браншови съюз посочиха, че през 2010-а 20% от пчелните семейства са загинали, а общо 32% от пчелите вече са унищожени.

„Този отрасъл не е субсидиран, не е дотиран и пчеларството се намира в изключително тежко състояние. Спадът на броя на пчелните семейства е главозамайващ. Над 10 000 пчелни семейства са умрели от глад. Над 10 000 пчелни семейства изчезват от заразни и незаразни заболявания. Над 10 000 пчелни семейства изчезват в България от отравяния. Пчеларството е в основата на цялото земеделие. Без пчели няма опрашване, няма добиви, да помислим дали предизборните обещания на партия ГЕРБ, че земеделието е приоритетно... Силно се съмнявам във всичко това“, каза председателят на съюза Пламен Иванов.

От Националния пчеларски съюз посочиха нуждата от въвеждане на етикети, които да сертифицират истинските пчелни продукти, както и да ги разграничат от вносните. Пчеларите настояха още държавата да дотира и субсидира бранша, ако не иска той да изчезне изцяло.

http://dariknews.bg
dimich87
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 10:58 pm

Re: Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Мнение от dimich87 »

Защо говорите само че пчеларството е застрашено.
Родителите ми и аз се занимаваме със зленчуко производство и от това се издържаме. Тази година е много тежка за нас поради лошите климатични условия. Всичките ни култури закасняха с около 20 дни. Това не е замо при нас, а за целия Русенски регион. Обаче най фрапиращото е че цените на културите са с доста по голяма разлика от минали години, при положение че цената на горивата, които са важни за обработката и транспорта на продукцията е нагоре.
Много хубава беше тази стачка за цените на горивата, но не намерих никакв смисъл в нея. С много хора се свързах и говорих за това с тях. Не е виовна цената на горивото, а в резолтат на нея се получава ниска цена на продукцията.
Трябва да протестираме за по висока цена на стоките.
Това което се спомена за вишистите, да работят 5 години в държавата след кто завършат. Съгласен съм да работя, но да ми осигърят подходящата работа след като завърша. Не да ме пратят на гъза на географията и да ми плащат някаква смешна заплата, с която за храна не мога да си изкарам.
Ходил съм в САЩ 2 лета да работя и всичката ни измет излязла на вънка ни уронва авторитета. Като отидох на втора работа, нямаше там друг българин. Аз даже като подавах документите и като чуха че съм българин почети ме изгониха. От обстоятелствата бяха принудени да наемат кдър на тази позиция и бях единствения кандидат. Мениджерката ми каза че аз съм бил някакав рядак случай, който си върши съвестно работата. Колкото години са наемали българи са останали разочаровани и са се отказали от нас. Предпочитаха поляци и руснаци, от българи бягаха като дявол от тамян.
Та мисълта ми е че трябва да сме единни и да си защитаваме позициите.
Не мога да разбера хората който все недоволни от изкупната цена на продукцията, а увеличават производстото си. Аз и моето семеиство когато дадена стока е на цена под неината реална себестоиност, не я берем и не я продаваме. Търсим алтенативи.
Не може пчеларите да не са доволни от изкупната цена на меда и в същото време да увеличават броя на кошерите в пчелина си. Има стотици пчелари които гледат по над 100 кошера и искат да им се заплащало за опрашване. Пчелите не са единствените които могат да опрашват. Аз съм сложил кошерите си в градината и не сме видяли някаква разлика в добивите сега, след като има пчели да опрашват. В испания съм ходил и на стотици хиляди декара овощни и маслинови градини видях само 2 кошера.
Цялата ни държава тряба да се оправи, всички отрасли да заработят, да се ограничи вноса и да се стимолира износа.
светльо
Мнения: 387
Регистриран на: Съб Мар 26, 2011 9:13 pm

Re: Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Мнение от светльо »

dimich87 написа: Трябва да протестираме за по висока цена на стоките.
когато се вдигна шумотевицата за горивата,във няколко форума се опитах да обясна,че тези протести са война със вятърни мелници и,че не се прави така - просто няма смисъл,случи се така както и очаквах,а именно колко пъти стачкуваха?,а цените на горивата не са мръднали

Българите не можем да се отървем от една много лоша черта в манталитета ни,а именно - да правим тънки сметки и да търсим евтиното.Така икономика не се развива,това са остарели отживелици,не се прави така - трябваше да се протестира,за увеличение на заплатите,на доходите,както казваш за регулиране на изкупните цени на стоките,Ето Деспотов мисля,че спомена - във Сърбия имат закон,който не позволява по-ниска изкупна цена на пчелния мед от пет ли шест лева ли беше не помня.

До никъде няма да я докараме така - протестираме без да мислиме реално как стоят нещата и за какво трябва да претендираме,

Относно останала част от поста ти - за алтернативите ... позволи ми да не се съглася изобщо със теб.Какви алтернативи можеш да предложиш на пчелари,на развити пчелини - няма алтернативи тука братле,един добре развит бизнес,един професионален пчелин от 300-400 кошера,като не се изкупува продукцията на реална стойност,каква алтернатива да търсиш освен да продължаваш да се бориш като скот или да захвърлиш всичко по дяволите.А като изоставиш един път толкова кошери,до година няма как да ги възтановиш - пчеларството е един от най-особенните отрасли,защото не се развива нито за една,нито за две години и струва много,наистина много пари,време и труд!!!Да не говорим,че за зеленчуците ще ида и ще си взема двама,трима работника - при пчеларството изобщо не е така,няколко пъти съм вземал работници,последния път един човек за малко да го отървем,от тогава бъхтим само семейно.

Относно опрашването - е тука си направо в генерална грешка.Първата държава,в която това е станало основен доход на пчеларите е Израел - от тука сам можеш да си направиш много изводи,и това се е случило преди около 30 години .......... 30 години,а къде сме ние.Нали ходиш до щатите - отиди и питай местни пчелари как е там,ма не такива с по 50 кошера,иди и питай онези с по над 1000-2000 семейства,да ти кажат от къде им идат парите.Мед,ама с тоа мед само покриват разходи - меда няма как да бъде скъп,не това е основното икономическо участие на пчелите и пчеларството като бизнес,колко мед мислиш че се яде по света,за да се претендира за високи цени.

И пчелите наистина не са единствените насекоми,които опрашват - но знаеш ли колко е тяхното участие ........ над 80%!!!,може да провериш къде си поискаш,установено е от не един или двама учени и опита по света,това е неоспорима истина,в която се моли да не се уверяваш по-трудния път,че стигне ли се до там жална ни майка на всички.

Не напразно по света се плаща за опрашване - има години,в които със зор съм хващал 20кг. от семейство,има и години в които гоня стоте килограма.Без опрашване,при тези условия,при тази ценова политика във БГ пчеларството си загива и то безотказно.Да пчеларите не са доволни от цената на стоките си и ти изпадаш в заблуда,защото увеличават кошерите си - къде се заблуждаваш ли ........ със 100-150 кошера,семейство зор се гледа и една година да имаш лабава,ела гледай какво се нарича смърт със кисело зеле.Правиш си генерални изводи без да се вглеждаш по-внимателно - повечето пчелари,имат и втора професия или да го кажем ходят на работа някъде ..... а сега ми кажи,на колко места по света ще го видиш това?Това са глупости,дивотии и сиромашлък - ма понеже напоследък няма и грам увеличение на заплатите,дори напротив тенденцията е да се понижава трудовото заплащане,хората от немай къде хващат кой каквото може,зеленчуци,пчели,овце и т.н.Но това е беднотия,а не икономика - просешка тояга,а не развитие на бизнес.

И допълнително се заблуждаваш,защото много хитреци се навъдиха,които подеха пчели,само заради субсидийте - аз мога да дам и да покажа,поне два случая на хора,които не само хабер си нямат от пчеларство,а изобщо от бачкане и изведнъж ги гледам пчели,и да ти кажа признават си без бой за какво иде реч.А това е беля и то може да стане много голяма - както казах пчеларството е много особен занаят,много,със тези калпазани,със това безхаберие,не ни трябва цяла година за да плъзне толкова яко гнилеца,че нема да видим ни кошери,ни цена на меда поне няколко години.

п.п.а относно темата - това за китайския мед си е чиста проба спекулация,това изобщо няма никакво влияние на изкупната цена на нашия мед.Всеизвестен факт е,че едва ли има и 10% от меда който произвеждаме,да се реализирва на вътрешния пазар

Не се сърди,но за много неща не си прав - размишляваш правилно,но трябва малко повече знания и мащабност,каквато проявяваш във апела си,че трябва да заработят всички отрасли.Радвам се,че колегата Зарко те е насочил правилно - не е хубаво да надигаш глас без да си достатъчно информиран.

Поздрави и успех - както във пчеларството,така и във зеленчуко производството!!!
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
светльо
Мнения: 387
Регистриран на: Съб Мар 26, 2011 9:13 pm

Re: Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Мнение от светльо »

Остави ти аз врагове си намерих тогава - дори внесох предложение,викам айде,като сте толкова самоотвержени,(защото дискусията се беше превърнала,защо някои няма да идат на този протест - от тези някои бях и аз) ще дойда и азе на протеста,ма да протестираме за високи заплати на персонала работещ в бензиностанциите.Не съм глупак,нито пък богат,за да ми се нравят тези цени на горивата - дори напротив,съсипват мен,това в момента ми е най най-големия разход в пчеларството.

Но понеже ми е ясно,че цените нема да паднат,колкото и да протестираме,рекох можем да ги притиснем за нещо много по-реално и постижимо,дори нещо повече сигурен съм,че щяхме да постигнем резултати.Логиката е толкова проста,че няма на къде - цените на горивата са като европейските,но във ценообразуването нали влиза и работната ръка,а така .... а сега да ми отговорят всички институции там,от къде на къде,аз ще плащам европейски цени,а персонала който ме обслужва,ще взема сомалийски заплати.

Та този протест наистина можеше да бъде много полезен,щеше да стане за пример и на други сектори и отрасли - ама нъцки,те они ги хвана още повече яд,от къде на къде ще стачкуват за заплатите на има няма 500 човека ....... ам за това съществува приказката,че ние сами сме си виновни,но винаги аз лично винаги съм се диференцирал от това ние поставено до виновни,съжалявам но аз не чувствам грам угризение на съвеста и някаква вина,за тъпотата на мнозинството,както и за това,че не искам да участвам във тази тъпота.

п.п.примерно аз изобщо не гледам слави,нито го обичам - но така се случи една вечер,бях на гости в един познат и телевизора пуснат за фон знаеш,и то тогава се случи,че бяха поканили един представител на интернет обществото относно този протест.Та оня дрънка,дрънка,па Слави накрая му рече - е добре ма аз ако съм на мястото на премиера,някак си не ме убеди в нищо,нито някакво решение даде за проблема,нито пример някакъв,малко ....... :lol: умрях от смях,макар да не го харесвам,този път слави беше повече от прав.Искаме нещо,ма как да стане е'еш ли му макята - не става така братче,не става и ето протестираха си,протестираха и какво ...... изстрелян куршум за нищо.А протестите са точно това - куршуми,но ако отиват се е така на вятъра накрая,ще трябва да протестираме със голите си геги,а с гола тояга само овца можеш да уплашиш.
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
Аватар
Dinko
Мнения: 1811
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Мнение от Dinko »

На буркана трябва да пише в коя държава
е произведен меда !! :idea:
Особено сега когато се разпространява
болестта коронавирус /COVID-19/ !!
Настоящата епидемия от COVID-19 причини около 10 000 случая в Китай само през първия
месец от появата си (от края на декември 2019 г. - до края на януари 2020 г.). Впоследствие
случаи са съобщени и от други държави, вкл. някои и от ЕС/ЕИП.
С новите данни към момента в света има общо 95 333 потвърдени случая на заразяване с вируса, от които 80 565 са в Китай, а 14 768 - в други страни.

Най-добре ще е да се забрани внос на мед
от други държави защото не се знае от къде идва
и дали е менте ?
Аватар
Dinko
Мнения: 1811
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Мнение от Dinko »

Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос:
За единадесетте месеца на миналата година у нас са внесени 361 тона мед от Украйна, при 286 тона - от Китай. Спрямо година по-рано импортът на мед от азиатската държава намалява с 36%, докато този от Украйна се увеличава с близо 20 на сто.
От януари до ноември 2020 г. в страната са внесени с 31% по-малко мед от трети страни, уточнява министър Танева. През 2019 г. общият внос на пчелен мед е в размер на 1704 тона, от които 672 тона са от страни от ЕС, а 1032 тона - от трети страни. През миналата импортът пада до 1125 тона, като 647 тона са от трети страни.

След ръст на цената на меда у нас с 11,3% през 2019 г., през периода януари - ноември на кризисната 2020 г. цената му пада до 2967 лева за тон без ДДС, мито и транспортни разходи, посочва Танева.

“Добивът на пчелен мед в България (около 10,3 - 11, 8 хил. тона годишно през периода 2017 - 2019 г.) е достатъчен за задоволяване на потребностите на вътрешния пазар, поради което вносът е в сравнително малки количества”.
Публикувай отговор

Обратно към “Внос - износ / Import - export”