Храна за пчели

Начини за размножаване - самосмяна, роене, свещево.

Модератор: Scutellator

beehoney
Мнения: 68
Регистриран на: Сря Авг 17, 2011 6:38 pm

Re: Храна за пчели

Мнение от beehoney »

колега teraforming не съм съгласен с това "Пък камо ли захарта да е по-добра." :wink: "лошата" слава на захарта е в резултат на действията на пчеларя... при правилната употреба захарния сироп по-скоро подпомага пчелното семейство отколкото да вреди.

Колега iasen2 говорим за различни неща и има разлика между теория и практика. Също има и огромна разлика между пчеларството като хоби и пчеларството като професия. Ако имам да кажем до 30 семейства и си ги гледам само събота и неделя а през останалото време работя някъде то не бих дал и 1 грам захар бих си играл да отделям рамки с мед за подхранване ще отделям рамки с мед и за зимните запаси защото всичкия мед който добия или ще го продам на дребно или на едро на някой търговец а парите който взема колкото и да са са добре дошли. Допълнение към заплата. И веднага минавам в категорията противници на захарта. Но когато единствения ми източник на доходи е от пчелите нещата се променят коренно. Не мога да си позволя да отделям мед за подхранване или за зимата защото губя пари. А това автоматично ме превръща в превърженик на захарния сироп. Всеки си гледа от своята камбанария и всеки е прав. Затова и написах че този спор е безмислен никой не може да убеди другия в противното.
Незнам за кой път ще го повторя захарта е вредна но тя е вредна заради действията на пчеларя когато захарния сироп се използва когато трябва той е по-скоро полезен а износването на пчелите е не по-голямо от износването им при преработката на нектара. Захарния сироп не е "лош" - лошият е небрежният пчелар. Разберете го това...
Също така да се твърди че нектарния мед е най-доброто защото е естествена храна не е най-правилното. Сам по себе си нектра е захар нектарния мед има също недостатъци при това много по-големи от захарния мед. Диарията и нозематозата се появяват най-често при зимуване на чист нектарен мед. Понеже натрупването на изпражнения е много по-голямо при нектарния мед отколкото при захарния. А какво правим с маната пестецидите токсините които се натрупват в нектарния мед за зимата? резултата е доста по-неприятен отколкото при захарния защото в захарния мед те липсват. Да не споменавам че с натрупването на тези вещества в нектарния мед не само подпомагат лошото зимуване но и усложняват протичането на болести като гнилеца нозематозата вароатозата... липсата на белтъчини в захарния мед е бял кахър който лесно се премахва.

Има и цяла книга на руски език точно за практическото приложение на захарния сироп - ползи и вреди от него - основани на практиката и научни изледвания в тази област...
Аватар
teraforming
Мнения: 189
Регистриран на: Вто Авг 03, 2010 2:18 pm
Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
Обратна връзка:

Re: Храна за пчели

Мнение от teraforming »

Аз пък си мисля, че ако не е подходящо мястото за пчелин - няма паша, продължителни засушавания, тежка зима..., то се сменя мястото на пчелина.
Моя например е на 100м от непресъхваща река. Мястото е на завет и се огрява зимата постоянно. Лятото е под шарена сянка. При нас почва акация, драка, липа и завършва ливадна.
Освен това имам няколко още подобни места където мога да сложа пчели. Едното даже съм го обявил тук, но никой не се заинтересува.
Защо да подхранваме, а да не си разработим подходящото място.

А относно това че колегата си изкарва хлаба с това е кофти и трябва да дублира приходите си от второ, независещо от това място защото е рисковано. Но на принципа слагам захар щото да си увелича печалбата, може да се продължи нататък да се слага глюкоза в меда или други разни заместители. Има начини да се фалшифицира меда. Сигурен съм, че колегата има достойнството да не стига до там.

Освен това състава на захарта е различен от състава на природния сироп. И се прави захар и от много разнообразни неща вече. И освен това в направата на захар участва мноооого химия. А и много ГМО растения, като промишлени источници на суровина.
Като ви ядат ГМО захар пчелите, после вие кво ядете?
Когато е за пазара и го ядат чужди хора може да не ти дреме много.
Извинявам се, ако някой се е почувствал обиден.
Майка
Мнения: 672
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 12:31 pm

Re: Храна за пчели

Мнение от Майка »

Човекът има три пътя, за да постъпва разумно: първият, най-благородният – размишлението, вторият, най-лекият – подражанието, третият, най-горчивият – на опитът.
Не ти го пожелавам третия път, но само така, явно, ще се убедиш, колега teraforming.
beehoney
Мнения: 68
Регистриран на: Сря Авг 17, 2011 6:38 pm

Re: Храна за пчели

Мнение от beehoney »

лично аз не се чувствам обиден :lol:
Но искам да отбележа че за фалшификация на меда тук не става дума. За мен това не е редно. Ще измамиш 1-2 години на 3-тата ще те хванат и после какво... доверието се гради трудно но се губи за секунди Тези мурафети не са за мен. Но признавам това е масова практика и всеки се оправдава че му трябвали пари и на мен ми трябват но има и други по почтенни начини да се изкарат само че иска много бягане а ние не сме свикнали на това искаме някой да дойде да ни се помоли видите ли едва ли не без нашия мед неможе - може и още как... но това е друга тема
Ако трябва да избирам между 500 кг мед или 500 кг захар за да нахраня пчелите когато няма паша примерно август месец ще избера захарта а това ми решение ще повлия на печалбата ми.
tatu
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Сеп 21, 2009 2:35 pm

Re: Храна за пчели

Мнение от tatu »

По скъпо е да подхраниш пчелите със захар отколкото с мед .Най добре зимуват пчелите на захарен мед .При тия цени на захарта е скъпо удоволствие да ги зазимиш на захарен мед .Миналата зима затова имаше голяма смъртност .Единият ми пчелин беше гладен есента и просто бях принуден до го подхраня със захар и от сто кошера два умрели през зимата ,другия имаше доста мед и за пръв път от както се занимавам с пчели не го подхраних и резултата беше плачевен петдесет процента смъртност.
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: Храна за пчели

Мнение от Scutellator »

teraforming написа:Аз пък си мисля, че ако не е подходящо мястото за пчелин - няма паша, продължителни засушавания, тежка зима..., то се сменя мястото на пчелина.
Моя например е на 100м от непресъхваща река. Мястото е на завет и се огрява зимата постоянно. Лятото е под шарена сянка. При нас почва акация, драка, липа и завършва ливадна.
Не навсякъде пчеларите могат да се похвалят с толкова благоприятен климат. За да намерят такъв това може да означава дори да преместят пчелите си или да емигрират в друга държава и тогава.... ще трябва да се блъскаме в рая.
Разходи и време за транспорт или разходи за сироп? Не знам колко от вас са наясно какво е да пътуваш по 2 часа в едната посока (не че в моя случай съм избягал от подхранването, а тъкмо точно обратното, но аз гоня други цели), в края на деня съм като зомбиран парцал (понеже не съм професионален тираджия) и въпреки всички предпазни мерки които вземам, понякога прибирането е чиста проба късмет (по пътищата има и по-зле от мен и е въпрос на късмет дали ще успея да реагирам навреме на идиотизмите на някой заспал румънец, който още не може да се ориентира в коя от трите държави по маршрута му се намира).

Недостатъците в пчеларската практика често могат да бъдат коригирани посредством различни средства - суплементи, захар, акарициди, антибиотици??? (в страните в които те са позволени)....
И аз не харесвам да третирам за вароатоза, но това означава ли че всички мислещи като мен трябва да отидат в Австралия?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Аватар
ba4o_ivan1976
Мнения: 633
Регистриран на: Сря Май 06, 2009 8:17 am
Местоположение: чилина
Обратна връзка:

Re: Храна за пчели

Мнение от ba4o_ivan1976 »

teraforming написа:Каквито и изследвания да правим хората, естествената храна няма нищо общо с изкуствената. Пък камо ли захарта да е по - добра. Тва може да се прави само ако си на зор.
Милиони години пчелите се хранят по един начин, а ние ги изтезаваме с лайна.
Има достатъчно мед за нас и за тях, за да заместваме храната.
Тази пролет какви ли не прехвалени марки ги пробвах. Като им сложа разпечатана пита извън гнездото не се вясват изобщо на изкуствената. Така дадох на кумшиите 20 литра гъст сироп от изкуствени храни за ракия, щото аз не пия.
Всички изследвания, професори и тн го правят за да се пълни джоба на определени производители.
И при нас бе така колега пролетта но сега като им сипеш ще вдигнат капака във въздуха! Когато в природата е в изобилие що да ядат слама вместо месо? А в природата като няма и рака е риба! Целта в момента е майката да се задържи да снася малко по дълго защото ако се повтори тази зима - страшно - пчелата мре и не може да отгледа новото поколение - въпрос на дни беше смъртноста да бъде толкова висока тази зима!!
http://ba4o.mylivepage.com/ Изборът, а не случайността определя съдбата на човек.
morfeii
Мнения: 50
Регистриран на: Сря Авг 11, 2010 10:57 pm

Re: Храна за пчели

Мнение от morfeii »

iasen2 написа:За преработката от захар в мед пчелите се износват много повече и живеят много по малко ,
в произведения мед няма витамини и полезни вещества за пчелите , новото поколение пчели става податливо на болести и живее още по малко .
Ако майката е роева и е добра , нищо не може да е спре да снася ............

колега остани си любител и не учи как да гледаме пчелите едно е хоби друго е професия
Все едно вие да се храните само в Макдоналдс
Отначало ще ви бъде добре, ам после ............................
IVO183

Re: Храна за пчели

Мнение от IVO183 »

iasen2 написа:ico_dok, точно такива "пчелари" съсипват доврието на хората към пчелния мед, никой не купува мед от магазина , защото си мисли че е "химия" и така пада и цената на меда .

Аз като видя на какво мяза меда в Кауфланд , направо ми призлява :(
и това е заради такива тарикатчета, като тези ,които си описал и пчелари със голямо самочувствие .

volodq , май само ти си мислиш че си прав ........................
остани си прав и напролет .......................
МНОГО ТОЧНО КАЗАНО БАТЕ. БРАВО. 8)
IVO183

Re: Храна за пчели

Мнение от IVO183 »

teraforming написа:Каквито и изследвания да правим хората, естествената храна няма нищо общо с изкуствената. Пък камо ли захарта да е по - добра. Тва може да се прави само ако си на зор.
Милиони години пчелите се хранят по един начин, а ние ги изтезаваме с лайна.
Има достатъчно мед за нас и за тях, за да заместваме храната.
Тази пролет какви ли не прехвалени марки ги пробвах. Като им сложа разпечатана пита извън гнездото не се вясват изобщо на изкуствената. Така дадох на кумшиите 20 литра гъст сироп от изкуствени храни за ракия, щото аз не пия.
Всички изследвания, професори и тн го правят за да се пълни джоба на определени производители.
ТОЧНО ТАКА.
Кремък
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Окт 23, 2021 6:26 pm

Re: Храна за пчели

Мнение от Кремък »

Здравейте
Отдавна следя форума. Любител съм, имам един кошер но обмислям да се развивам. Запланувал съм през следващата година да направя още три или четири нови кошера.
Интересувам се от подхранването с захарен сироп.
Някой може ли да сподели рецепта по която приготвя захарния сироп?
Така, че да е подходящ за попълване на зимните запаси на пчелите. Благодаря.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Храна за пчели

Мнение от Dinko »

Сироп за пчели - на 1 литър вода / 1 кг захар .
През зимата сложи питки, за да не вкарваш влага в кошера.
Успех ! :D
Кремък
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Окт 23, 2021 6:26 pm

Re: Храна за пчели

Мнение от Кремък »

Здравейте.
Бях чел някаде, че набързо приготвения сироп кристализира и по скоро вреди на пчелите отколкото да им помогне да при - живеят наи трудният за тях зимен период. Даже ако семейството приживее до пролетта, се налага да почиства кристализиралата захар от питите. Също така мисля,че сиропа се приготвя чрез по продължително загряване на захарта на водна баня. След което дори и при по продължително съхранение, не кристализира. А в питите се получава захарен мед, който е предпоставка за по добро призимуване. Когато пчелните семейства са подхранени навреме, през Септември или Октомври няма опасност от задържане на влага в пч. гнездо. А от това отпада необходимостта да слагам питки през зимата, а и нали пчелите са насекоми. Който се хранят с течна храна а не гризът. Моля ако някои в своята практика използва някоя добра рецепта да сподели. Благодаря.
Публикувай отговор

Обратно към “Размножаване и селекция / Reproduction and selection”