КРЕМООБРАЗЕН МЕД
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
КРЕМООБРАЗЕН МЕД
КАКВО Е ВАШЕТО МНЕНИЕ ЗА КРЕМООБРАЗНИЯ МЕД. НА ВСЯКЪДЕ ЧЕТА, ЧЕ НА ЗАПАД Е МНОГО ТАЧЕН ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. Така ли е и у нас. Вярно технологията е доста трудоемка(освен ако не се разполага с необходимата техника), но пък така се запазват качествата на меда без той да се втвърдява близо година и така не се налага допълнителна обработка.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
Re: КРЕМООБРАЗЕН МЕД
Да , така е. Хората го харесват много, но е много работа.dimitarbonev написа:КАКВО Е ВАШЕТО МНЕНИЕ ЗА КРЕМООБРАЗНИЯ МЕД. НА ВСЯКЪДЕ ЧЕТА, ЧЕ НА ЗАПАД Е МНОГО ТАЧЕН ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. Така ли е и у нас. Вярно технологията е доста трудоемка(освен ако не се разполага с необходимата техника), но пък така се запазват качествата на меда без той да се втвърдява близо година и така не се налага допълнителна обработка.
Четох статия за получаване на кремообразен мед в един пчеларски вестник и реших да пробвам с пресен мед след центруфугирането.Използвах пасатор за разбиване на един буркан мед.Получи се фина и еднородна кристализация след определено време.Четох ,че за да се получи еднородна кристализация за една тенекия мед е необходимо да се разбие 1 кг мед и да се смеси с прясно центруфугиран мед.
Информация за кремообразен мед може да намерите :
http://www.betterbee.com/resources/creamedhoney.html
http://www.beeworks.com/informationcent ... ssing.html
http://www.masterbeekeeper.org/creamhoney.htm
http://www.betterbee.com/resources/creamedhoney.html
http://www.beeworks.com/informationcent ... ssing.html
http://www.masterbeekeeper.org/creamhoney.htm
Но не с пасатор защото се напълва с въздух.Разбуркването е бавно,с точно определени обороти.Указани са в статията.И уреда е дървена топка на дървено стебло.Да няма въздух в мазата.valchev написа:Четох статия за получаване на кремообразен мед в един пчеларски вестник и реших да пробвам с пресен мед след центруфугирането.Използвах пасатор за разбиване на един буркан мед.Получи се фина и еднородна кристализация след определено време.Четох ,че за да се получи еднородна кристализация за една тенекия мед е необходимо да се разбие 1 кг мед и да се смеси с прясно центруфугиран мед.
Вярните пътища са най-къси!
Здравей ето ти линк към една статия на български език http://beehoneyportal.com/library/kakvo ... o-na-meda/ . Надявам се че ще ти свърши работа.
кремообразен мед
На тая страница е показано как се приготвя кремообразен мед
http://www.airbees.com/forum/viewtopic.php?t=886
http://www.airbees.com/forum/viewtopic.php?t=886
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Кремообразен мед
Получаването на крем-мед става чрез управление на естествения процес на кристализация. То се постига по няколко начина.
1. Първият от тях, разработен в канада през 1928г. От И.Дж. Дайс, професор по пчеларство в селкостопанския колеж на Онтарио(сега Университет на Гуелф), се нарича процес на Дайс. Професорът установил, че оптималната температура за кристализация на меда е 14°С и, че добавянето на 5% стартер (озахарен мед с фини кристали) превръща течния мед в кристализирал. Смесете стартера с течния мед и разбърквайте сместа няколко пъти седмично. След седмица или две медът ще се превърне в кремообразна маса.
2. Другият начин е чрез непрекъснато бъркане. Той се използва от някои производители в Квебек. Течният мед се помества в цилиндричен съд заедно с известно количество крем мед от предходни партиди. С помощта на бъркалка сместта се разбива непрекъснато в продължение на няколко часа при температура 12- 14°С. Този начин е по-бърз, отколкото процеса на дайс и само за няколко часа се получава вкусен, мек, бял мед, който се маже лесно.
Източник вестник"ПЧЕЛА И КОШЕР"
Получаването на крем-мед става чрез управление на естествения процес на кристализация. То се постига по няколко начина.
1. Първият от тях, разработен в канада през 1928г. От И.Дж. Дайс, професор по пчеларство в селкостопанския колеж на Онтарио(сега Университет на Гуелф), се нарича процес на Дайс. Професорът установил, че оптималната температура за кристализация на меда е 14°С и, че добавянето на 5% стартер (озахарен мед с фини кристали) превръща течния мед в кристализирал. Смесете стартера с течния мед и разбърквайте сместа няколко пъти седмично. След седмица или две медът ще се превърне в кремообразна маса.
2. Другият начин е чрез непрекъснато бъркане. Той се използва от някои производители в Квебек. Течният мед се помества в цилиндричен съд заедно с известно количество крем мед от предходни партиди. С помощта на бъркалка сместта се разбива непрекъснато в продължение на няколко часа при температура 12- 14°С. Този начин е по-бърз, отколкото процеса на дайс и само за няколко часа се получава вкусен, мек, бял мед, който се маже лесно.
Източник вестник"ПЧЕЛА И КОШЕР"
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/